petak, 22.1.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
14.1.2005. 10:17:06
Ivančica d.d.
Mjerenje stopala za optimalnu cipelicu malih Hrvata

U srijedu, 12. siječnja, dio znanstveno-istraživačkog tima dr. Javora Vrdoljaka iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu u kojemu su bili dr. Davor Bojić i viša fizioterapeutkinja Vera Funduk, u dječjim vrtićima u Ivancu i Lepoglavi obavljao je mjerenja stopala mališana.

Stručnjaci iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj mjerili stopala mališana

Riječ je o projektu antropometrijskog mjerenja stopala u rastu i razvoju koje je dosad provedeno u više županija, s ciljem da se na osnovi statističkog uzorka od 40.000 mjerenja dobiju različiti podaci koji će, sumirani, dati rezultate o standardu, odnosno, prosječnim vrijednostima dječjeg stopala u Hrvatskoj.

Mjerenjima će na razini Hrvatske biti obuhvaćena dječja populacija od godinu dana nadalje, dakle, od trenutka kada dijete prvi put obuje cipelu, kao i mladenačka populacija do 18 godina.

Istraživanje se provodi u suradnji s Tvornicom obuće “Ivančica” u Ivancu, najvećim hrvatskim proizvođačem i izvoznikom obuće. Ona je za potrebe provedbe projekta donirala skupu računalnu i drugu specijalnu opremu, a rezultate istraživanja kani primijeniti u proizvodnji svog poznatog programa dječje i mladenačke obuće “Froddo”.

- Kod stopala svakog djeteta mjerimo i bilježimo čak 30 različitih parametara. Želimo dobiti rezultate prosječne vrijednosti dječjeg stopala na osnovi kojih bi se napokon mogla proizvesti standardna cipela za hrvatsko dijete. Kalupi za cipele sada se kupuju gotovi i uvoze iz Njemačke, Italije ili Kine, međutim, oni su izrađeni za standarde njihove djece koji se ne podudaraju s našima – ističe dr. Bojić.

- Praksa nam govori da su dječja stopala danas veća nego nekad, pa nije neuobičajeno da npr., dijete u trećem razredu osnovne škole nosi broj 37. Budući da u našoj dječjoj kolekciji godišnje proizvedemo 300 različitih modela, vrlo smo zainteresirani za istraživanje dr. Vrdoljaka, jer ćemo napokon moći izraditi kalupe za proizvodnju cipele koja će odgovarati hrvatskom dječjem i mladenačkom standardu – ocijenio je Siniša Zver iz marketinga “Ivančice”.
 
Ivanečka Tvornica obuće već godinama za potrebe proizvodnje dječje obuće koristi iskustva poznatih stručnjaka i ortopeda. I direktorica Nada Zver ističe da će rezultati znanstvenog istraživanja kojeg vodi dr. Vrdoljak pridonijeti daljem razvoju proizvodnje na znanstvenim osnovama i dizajniranju optimalne cipele u kojoj će dječje stopalo moći zdravo rasti i razvijati se.

“Ivančica” će te rezultate primijeniti u daljem razvoju svog poznatog programa “Froddo” kojeg je dosad, uz prodajna mjesta širom Hrvatske, uspjela plasirati u Bosnu Hercegovinu, Srbiju, Sloveniju, a manje količine prodaje i u zemljama EU.

U pripremi je i sklapanje ugovora na osnovi kojih će prve pošiljke biti plasirane i u Makedoniju. Korištenje rezultata znanstvenih istraživanja u proizvodnji obuće ide u korist nastojanja “Ivančice” da program dječje i mladenačke obuće plasira u SAD.

- Tamo ćemo se prvi put predstaviti od 5. do 8. veljače na najvećem američkom sajmu obuće u Las Vegasu. Izlažemo samostalno, na vlastitom štandu – zaključio je Siniša Zver.

Ljiljana Risek

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.