ponedjeljak, 19.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Razno
 
15.1.2005. 7:55:55
Intervju: Shadam is back!

Kao što smo najavili, svaki tjedan moći ćete kroz intervjue upoznati sve neafirmirane mlade bendove šire regije. Nakon prošlotjednog intervjua s ivanečkim metalcima TearlesS, nastavljamo dalje... Ovaj tjedan na red je došao Shadam!

Mladi Ivančani opet sviraju, a svoj prvi koncert nakon duže pauze odradili su nedavno na lepoglavskom "Tawanu", mjestu koje trenutno, u sklopu "Kulturne pržionice", okuplja mlade snage sa, uglavnom, alternativne glazbene scene.

I tako nam se, opet u punom sjaju, Shadam vratio. Kad sam ih prije dvije godine intervjuirala (za školski list "Grafomanija", Srednje škole Ivanec) bili su još neozbiljni "klinci", ali sa snažnom voljom da sviraju. Česte promjene sastava benda, neozbiljnost i međusobna neslaganja dala su nastutiti kraj. I tako su se nakon ondašnja četri uspješno odsvirana koncerta, Shadamovci povukli sa scene i kasnije više nismo čuli za njih. Do danas.

Pročitajte što su nam Mihael Vidman (vokal, gitara), Marko Buder (vokal, gitara) i Adnan Saleh (bubnjevi) rekli u intervjuu!

Kao što sam navela u uvodnom dijelu, prvi intervju - i meni i vama - dogodio se prije otprilike dvije godine. Što se od onda promjenilo u vašim životima?

Pa, bilo je nekih većih promjena, ali i mnogo malih. Sve u svemu, bile su to promjene i problemi kroz koje svi prolaze. Možda zvuči malo pretjerano, ali mislimo da smo kroz te dvije godine malo odrasliji te da smo više sazrijeli što se dosta odrazilo i u glazbi koju sad stavaramo.

A promjene u Shadamu? Zašto ste prestali svirati?

Glavni problem je oduvijek bio bubnjar. Nikad nismo imali nekog stalnog i na kraju je to uzrokovalo skoro pa jednogodišnjom stankom. Sve se promijenilo kad se Adnan doselio u Ivanec. Promjena u sastavu nema, dok je glazbena promjena apsolutna jer stil koji sad sviramo je sve ono što nije bio onaj stari. Definicijski, sad smo u post rock vodama s dosta progresive, eksperimentiranja i s mnogo uporabe vokalnih i gitar-efekata.

Kada ste se ponovno okupili?

Vidman: Buder i ja nikad nismo ni prestali svirati, uvijek smo se znali negdje naći i malo svirati, ali prije kojih šest mjeseci ja sam počeo isprobavati neke nove materijale koji su mi zvučali odlično, pa sam odlučio probati malo ozbiljnije sa time. Tako je i bilo. Prvo su bile probe kod mene, zatim nam se priključio i Ado i sad imamo konstantne probe u Ivancu. Vjerojatno će nam se pridružiti i Leo Friščić na basu, ali pošto svira u dva benda - teško će sve to uskladiti.

Je li ovo sada nešto ozbiljnije?

Definitivno. Koliko god je grunge stil koji smo svirali prije, također je bio nešto što smo shvaćali ozbiljno i tako ga i svirali, ovo sada je potpuno novo i drugačije od bilo čega što smo do sad radili.

Koliko imate novih stvari i hoćete li ubuduće na koncertima svirati stare stvari, primjerice svima poznati "Junkie"?

Imamo osam novih stvari. Osim tih stvari imamo još tri - četiri na kojima smo tek počeli raditi i koje su još, u biti, samo ideje. Stare stvari više nećemo svirati, tako ni "Junkie". To je jednostavno naš osobni način da se oprostimo sa starim Shadamom.

Što se tiče glazbe i tekstova - koji su sastavi najviše utjecali na vas?

Buder: Tekstualno - niti jedan bend nikad nije utjecao na bend, tekstove stvara Vidman inspirativno. Što se tiče bendova koji su utjecali na glazbu... Radiohead, The Mars Volta, Beck, Pipsi, Muse, A perfect circle, Mogwai, Sigur Ros, Sonic Youth...

Tko je autor pjesama? Kako ste uopće pravili stvari?

Vidman: Autor većine melodija, ritmova i tekstova sam ja, ali ako gledamo svaku pjesmu općenito, svatko u bendu daje veliki doprinos pjesmi. Ja samo, mogli bismo reći, postavim "kostur" pjesme oko kojeg se poslije svi trudimo i razvijamo. Nijedna pjesma nam nije konačna, svakom probom svaka pjesma dobiva nešto novo, i po konstrukciji i po zvuku. Mislim da smo prepuni ideja.

Kako su koncerti do sad utjecali na bend?

Adnan: Svaki koncert nam daje samopouzdanje i snagu da radimo dalje. Ovaj zadnji koncert na Tawanu nam je bio možda malo drugačiji od prethodnih jer smo drastično promijenili stil pa nismo znali kako će to utjecati na publiku, od koje je većina očekivala bivši Shadam. Na kraju je ispalo odlično, mi smo više nego zadovoljni.

Koje hrvatske alternativne bendove najviše cijenite i zašto?

Alternativa u Hrvatskoj je malo prekomplicirani pojam, ali ako mislimo na ove, kako ih mi zovemo, "mlade bendove" onda je to definitivno najjača Mahatma, zatim Mother Crown i bivši Applebite.

Jeste li u stvaranju orijentirani samo na određenu vrstu glazbe ili ćete komponirati i druge stilove?

Baš nam je drago da si postavila to pitanje. Upravo sad to i radimo - mješamo stilove - od psihodelije Pink Floyda, melodičnosti The Beatlesa, klasičnih rock riffova Led Zeppelina pa sve do više apstraktnih ritmova Radioheda, Muse i Sonic Youtha.

Kakav je vaš međusobni odnos u bendu?

Odličan! Spojili smo i usuglasili mnogo razmišljanja i ideje, i u glazbi i u mnogim stvarima u životu. Mnogo smo prisniji. :)

Što planirate za budućnost, i kakva su vaša očekivanja od bavljenja glazbom?

Još nam je u ovoj poziciji teško gledati daleko u budućnost, ali ono najbliže što planiramo je snimanje promo cd-a i puno, puno koncerata.

Puno uspjeha!!! Pozdravi za kraj?!

Hvala ti puno! Pozdravljamo sve prijatelje i sve s kojima smo si dobri, pa i loši. Poseban pozdrav posebnim osobama - one znaju tko su! Također pozdrav našim lokalnim bendovima MTH - kojima zahvaljujemo na posuđivanju opreme, i TearlesSu te ekipi iz Pillow Packa!!!

Pogledajte kako to izgleda na probi...intervjuirala: Dunja Belščak

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.