ponedjeljak, 17.6.2019.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Kultura
 
25.1.2005. 14:42:19
Najava: Kazališna predstava

Nezavisna udruga mladih u suradnji sa Romskim kazalištem "Bajas Teatru Paduri", a u sklopu svojeg projekta "Kulturna Pržionica", ovu subotu, 29.01. organizira kazališnu predstavu "Njima š Numik" (Nitko i ništa).

Predstava će biti održana 29.01. u 19 sati na "Tawanu". Nakon predstave, biti će organizirati kratka slušaonica romske glazbe.

Bajaška kazališna skupina - Paduri osnovana je u Čakovcu, a njeni članovi su mladi iz romskih naselja Kuršanec, Kotoriba i Pribislavec koja se nalaze na najsjevernijem dijelu Hrvatske u Međimurju.

Osnovni ciljevi skupine su: afirmacija kulture, jezika i tradicije Roma Bajaša, razbijanje predrasuda o Romima, edukacija i usvajanje novih vrijednosti (tolerancija, interkulturalnost), poticanje i razvijanje kreativnosti mladih Roma te posredan utjecaj na nastavak školovanja.

Bajaška kazališna skupina "Paduri" počinje djelovati 2002. godine kao dramska sekcija osnovne škole gdje su više od polovice učenika Romi Bajaši. Kako se škola teško nosi s edukacijom i odgojem mladih Roma zbog njihova nepoznavanja hrvatskog jezika, kulturoloških razlika, ali ponajviše zbog netolerantnog odnosa Hrvata prema nacionalnoj manjini. Tako je škola tužena za segregaciju i diskriminaciju od strane romskih roditelja što je presedan u hrvatskom školstvu.

Najveći problem zapravo je okolina koja robuje predrasudama i ksenofobiji. Romska zajednica je marginalizirana, Romi se teško zapošljavaju, žive u trošnim kućama od socijalne pomoći države, uobičajeno je da Romi ne završavaju školu, vlada nepismenost i letargija.

Roditelji brojne djece nerijetko su alkoholičari i ne pokazuju dovoljno brige i želje za odgojem i obrazovanjem djece. U romskim naseljima ne postoje dječja igrališta, nema kina ni sličnih sadržaja, te su ona prepuštena dokolici koju razbijaju ranim brakom ili alkoholom. Ona ne odlaze van naselja niti znaju kakav je svijet izvana. Znaju da nemaju velikih životnih mogućnosti ni prosperiteta, pa se već kao mladi prepuštaju rezignaciji, bez želje da se bore za bolji život.

U takvim prilikama postojanje kazališne skupine pobudio je veliki interes javnosti. Na jednom lokalnom kazališnom festivalu nastupili su kao gostujuća skupina jer ih žiri nije želio smjestiti ravnopravno uz hrvatske kazališne skupine, iako su zadovoljavali sve potrebne uvjete. Uskoro su se zaredali nastupi na različitim manifestacijama i festivalima. Skupina je 2004. postala neovisna i samostalno kreira vlastite projekte.

U dosadašnjem radu u potpunosti su postavili dvije predstave "Ciganski Sud" i "Nitko i ništa" i sudjelovali na kazališnim festivalima u Hrvatskoj (Karlovac, Zagreb, Prelog, Šibenik...) i Mađarskoj (Pečuh), a nastupaju na gotovo svim manifestacijama vezanim uz obilježavanje romskih blagdana.

Predstave nastaju tijekom kazališnih radionica koje se održavaju svaki tjedan. Struktura priče izvlači se iz razgovora s glumcima i mještanima romskih naselja koji slikovito opisuju neobične događaje tako da u predstavama zamišljeni likovi imaju autentičnu priču nadopunjenu ciganskim vjerovanjima i mitovima. Takav način rada pokazao se vrlo produktivnim jer se glumci snažnije uživljavaju u uloge.

Svaka predstava je work in progress - iznova se osmišljava i nadopunjuje novim scenama i likovima čime se postiže slojevitost i izražajnost.

Obje predstave obojene su "atmosferom otužnog" koja u potpunosti dočarava život Roma ističući siromaštvo i bijedu koje učvršćuju njihovo nemirenje s nametnutom marginalizacijom. Oni traže sreću i bolje dane, a svakodnevnu letargiju raspršuju komičnim autoironičnim situacijama i dijalozima. Sve to uz tradicionalni bajaški folklor i pjesmu,

Dođite i pogledajte "Nitko i ništa".

Subota, 29.01. 19 sati, "Tawan" Lepoglava

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.