ponedjeljak, 17.6.2019.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
22.2.2005. 8:56:05
Potpora poludnevnom boravku za mentalno retardirane

Na sjednici u četvrtak, 17. veljače, Gradsko poglavarstvo Ivanca poduprlo je inicijativu ivanečke Udruge osoba s mentalnom retardacijom “Sunce” za otvaranje poludnevnog boravka za osobe s mentalnom retardacijom i drugim smetnjama.

Boravak je namijenjen uglavnom umjereno i teško retardiranoj djeci predškolske i osnovnoškolske dobi koja usto boluju od cerebralne paralize, oštećenja vida, sluha i govora te od drugih bolesti, kao i odraslim osobama koje su mentalno na razini male djece.

Za početak, program poludnevne stručne skrbi o njima, koju bi po ugovoru o djelu vodili mladi nezaposleni stručnjaci, kani se otvoriti u Gajevoj ulici 13 u Ivancu. Tu “Sunce” već ima jednu svoju klupsku prostoriju koja je premala za veća okupljanja, a drugu (za otvaranje boravka) željelo bi urediti u prostorima koje sada koristi gradski HSLS Ivanca, pa će se s tom strankom pokušati dogovoriti njihovo ustupanje.

- Za početak rada potrebni su nam samo kreveti, kinderbeti i strunjače. Mnogo je roditelja u Ivancu i okolici koji su za poludnevni boravak jako zainteresirani, jer vrlo teško radne obveze usklađuju s iscrpljujućom skrbi za svoju hendikepiranu djecu. Ona je posebno frustrirajuća u slučajevima kada njihovo retardirano dijete k tome boluje i od teške duševne bolesti. Potpora Grada iznimno nam je važna, jer u tom slučaju možemo se javiti na natječaj Saveza udruga za osobe s mentalnom retardacijom koji je spreman financirati naš program. Nakon toga registrirali bismo ustanovu za brigu o toj populaciji - kazala je socijalna radnica Jasenka Friščić, tajnica “Sunca”.    
 
Udruga stalno okuplja 54 hendikepirane osobe iz Ivanca i Lepoglave te iz četiri okolne općine, međutim, problem je što mnogi žive u dalekim, zabitim selima pa im je teško dolaziti u Ivanec.
  Samozatajnim radom za koji ne traže nikakvu naknadu, volonteri i roditelji angažirani u “Suncu” upornim su radom uspjeli iz potpune izolacije i osame izvući mnogu takvu djecu čije je ponašanje zbog nesocijaliziranosti prije bilo problematično. Sada redovito dolaze u društvene prostore, a druženjem sa zdravom djecom i građanima uspjeli su se socijalizirati i integrirati u svakodnevni život.
Hitno u dopunu Procjene ugroženosti od požara

Poglavarstvo je prihvatilo i prijedlog Vatrogasne zajednice Grada Ivanca za izmjenom i dopunom Procjene ugroženosti od požara i Plana zaštite od požara. U prilog tome govori i podatak da su u neposrednoj blizini “Inine” benzinske crpke u Ivancu otvorene i dvije nove (jedna u vlasništvu “Zovko-Zagreb” d.o.o. iz Sesveta i druga u vlasništvu “Radić transporta” iz Grede), pa se u krugu od 200 metara nalaze ukupno tri crpke. Ima li se na umu da samo dvije nove crpke imaju spremišta s kapacitetom od ukupno 300.000 litara benzina, dizel-goriva i lož ulja, te da na skladištima čuvaju i veći broj plinskih boca za kućanstva, požarna opasnost na tom području iznimno je velika.

Nadalje, u dopunu Procjene ugroženosti bit će uvršteni i ostali objekti koji svojom veličinom ili djelatnošću pridonose potencijalno većoj požarnoj opasnosti. To je prvenstveno Trgovački centar KTC s oko 2500 kvadrata prodajnog prostora i salom vjenčanja koja prima do 400 ljudi, kao i dvije nove tvornice – jedna za proizvodnju IZO-stakla, a druga za izradu namještaja.

Vatrogasna zajednica upozorila je da se Procjenom mora obuhvatiti i pilana u Punikvama koja je, sa silosom za piljevinu od 35 i skladištem s oko 100 prostornih metara drvene građe, također rizična kao izvor potencijalnog požara. Dokumentom će, nadalje, biti obuhvaćena i procjena požarne opasnosti u dograđenom Dječjem vrtiću “Ivančice” u Ivancu, a u njega će biti uvršten još niz organizacijskih i tehničkih mjera što ih je, u cilju smanjenja požarne opasnosti, predložila Vatrogasna zajednica grada Ivanca.

Izradu dopuna i izmjena požarnih dokumenata financirat će Grad Ivanec (predviđa se da će to ulaganje stajati između 10.000 i 15.000 kuna), a o toj problematici na sjednici Poglavarstva podrobnije je govorio poglavarstvenik i predsjednik Vatrogasne zajednice Mladen Stanko.

Ljiljana Risek

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.