ponedjeljak, 17.6.2019.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
22.3.2005. 13:20:24
Prvi susret privatnih šumovlasnika Republike Hrvatske u Delnicama

Na 20 hektara privatnih šuma na području Bednje, u kojoj je potkraj lanjske godine osnovana prva udruga privatnih šumoposjednika u Hrvatskoj, provest će se pilot-projekt izrade programa gospodarenja privatnim šumama čiji će se rezultati  predstaviti Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, a bit će primjenjiv za šire područje Varaždinske županije i okolice. Uz potporu djelatnika Šumarije u Ivancu, program će izraditi Odjel za uređivanje šuma pri Upravi šuma – Podružnica u Koprivnici.

Ivanečko područje prednjači u organiziranju privatnih šumoposjednika

Takva je odluka, kojom je Općini Bednji i njenoj udruzi “Husto” (husto=šuma) ujedno odano priznanje na iznimnom trudu u organiziranom okupljanju privatnih šumovlasnika, donesena na 1. susretu privatnih šumovlasnika Republike Hrvatske što je 9. i 10. ožujka održan u Delnicama. Zanimljivo je da su uz Delničane, koji su srodnu udrugu osnovali nakon Bednje, na susretu sudjelovale još samo dvije udruge, obje iz ivanečkog kraja, i to lepoglavski “Kesten” i ivanečka udruga u osnivanju “Ivanščica”.

12.000 privatnih šumoposjednika

O koliko je važnom segmentu gospodarstva riječ svjedoči i podatak da na području Ivanca, Bednje i Lepoglave ima 12.000 privatnih vlasnika šuma, a da je od ukupnog šumskog fonda 65 posto u privatnom, a 35 posto u državnom vlasništvu. Riječ je o šumama koje se u velikim kompleksima prostiru na Ivančici, Ravnoj gori i obroncima Maclja, ali su uz njih vezani i brojni problemi: posjedi su mali, u prosjeku samo 0,30 hektara, velik dio parcela gruntovno je nesređen, vlasnici su većinom staračka kućanstva, oko 35 posto su tzv. šume panjače s prosječnih 70 kubika drvne zalihe, pa se zbog svega toga postavlja pitanje njihovim gospodarenjem. Isti je problem prisutan u cijeloj Varaždinskoj županiji, gdje je čak 24.000 hektara šuma u privatnom, a 13.000 hektara u državnom vlasništvu.

- Stoga je na ivanečkom području ponikla ideja o osnivanju udruga koje bi zastupale interese šumoposjednika i servisirale ih informacijama o svim bitnim pitanjima vezanim uz dobro gospodarenje šumama: to znači da bi vlasnici dobivali informacije i upute o tome kako uzgajati šume, kako izvršiti konverziju (tj. stare vrste zamijeniti novim, kvalitetnijim i prevesti ih u viši uzgojni oblik), zatim, kako graditi šumsku infrastrukturu i javljati se na natječaje za donacije novca iz proračuna jedinica lokalne samouprave i države kroz određene projekte. Nadalje, tu su i informacije o tržištu drvnih sortimenata, cijenama, kupoprodaji šuma, kao i organiziranje raznih seminara i radionica tematski vezanih uz problematiku gospodarenja šumama – poručio je upravitelj Šumarije Ivanec Milorad Batinić, od kojega je i potekla ideja o osnivanju udruga šumovlasnika na širem ivanečkom području, a bio je i jedan od članova inicijativnog odbora za osnivanje svake od njih.

Prvi cilj udruga jest izrada kvalitetnog programa gospodarenja, koji će dati odgovor na sva spomenuta pitanja i ujedno biti osnova za “povlačenje” financijskih sredstava iz proračuna. U prilog tome govori i podatak da se privatne šume većinom nalaze na kvalitetnijim terenima (bolja tla) od državnih i imaju 40-tak posto manju drvnu zalihu nego one u državnom vlasništvu.

Ukoliko bi se programi gospodarenja šumama dobro provodili, a članstvo u udrugama omasovilo, M. Batinić izrazio je duboko uvjerenje da bi se pravilnim gospodarenjem šumama pod nadzorom struke, sadašnja drvna zaliha za 30 do 40 godina udvostručila.

Osnovana “Ivanščica”

U međuvremenu je, 17. ožujka, Udruga privatnih šumovlasnika osnovana i u Ivancu. Osnivačka je skupština održana u srednjoj školi, a nosi ime “Ivanščica”. Za njena je presjednika izabran Josip Sever iz Punikvi, a zamjenik mu je Branko Kušen iz Ivanca. Sedmeročlani Izvršni odbor najavio je da će nakon uskrsnih blagdana razraditi plan rada za 2005. godinu i naredno razdoblje. Jedna od prvih aktivnosti udruge bit će uključivanje u javnu raspravu o prijedlogu novog Zakona o šumama, a to će učiniti zajedno s lepoglavskom i bednjanskom udrugom.

Dana je i inicijativa za osnivanje koordinacije triju udruga privatnih šumoposjednika radi zajedničkog nastupa prema Županiji i resornom minstarstvu, što bi bilo u interesu svih vlasnika šuma ovoga područja.

Ljiljana Risek

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.