utorak, 18.6.2019.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Kolumne
 
8.4.2005. 7:50:14
Osvrt na reakcije na tekst ''Park prirode Hrvatsko Zagorje''

Zahvaljujem svima koji su se javili u svezi spomenutog teksta, a posebno E.K., koji nam je detaljnije objasnio razvoj događaja oko parka prirode u prošlosti. Šteta je što imamo naših, pravih domaćih ljudi, koji vole naš kraj, a nalaze se na značajnim mjestima i koji nam mogu pomoći oko razvitka našeg zavičaja, ali ih ili ne slušamo ili se ne trudimo angažirati ih.

Uglavnom, sve reakcije sam dostavio gđi. Starek, pa vjerujem da će ona zatražiti pomoć od onih koji su je voljni pružiti. Stvarno bi bilo dobro da se svi koji imaju volje udruže i da se ta priča sa parkom konačno dovede do kraja. Moramo imati razumijevanja i za Mikana, koji se boji da bi park nekako utjecao na industrijski razvoj našeg kraja.

Prema mojim informacijama, park prirode ne bi imao utjecaja na postojeće industrijske zone, niti bi bitno utjecao na sječu šuma i sl. Ne bi dopuštao guljenje šuma do zadnjeg drvca, što se ni sada ne bi smjelo događati, ali nažalost šumarska struka si tu ne može puno pomoći (koliko sam čuo od nekih ljudi), jer je većina parcela u našem kraju u privatnom vlasništvu, a šumarima se nitko ne obraća za savjete i sl.
 
Ono što bi trebala biti možda ključna stvar je pojasniti ljudima na koji način mogu zarađivati od takvog projekta. Da ukratko pojasnim na svježem primjeru. U subotu je jedan bračni par iz Zagreba došao na Ivanščicu. Radi se o situiranim ljudima, koji vole prirodu i mogu si priuštiti izlet na neko mjesto u Hrvatskoj. Na Ivanščici ih fascinira, kao i generacije planinara prije njih pogled s vrha Zagorja, te mnoštvo biljnih vrsta koje mi niti ne zamjećujemo, a u ostatku Hrvatske postaju rijetke. Kad su bili negdje oko Sv.Duha, radovali su se mnoštvu srijemuša (medvjeđi luk, po domaći, pjesji luk op.a.), ljekovitoj biljci koja je povoljna za liječenje i preventivu raznih bolesti. Radovali su se, jer prema njihovim tvrdnjama, na Medvednici se gotovo mogu nabrojati mjesta gdje srijemuša još ima. Namjeravali su nabrati par komada, no odustali su kad su vidjeli bačene akumulatore par desetak metara dalje (naša domaća posla).

Dakle, činjenica je da ljudi dolaze u posjet prirodi našeg kraja iako nije proglašen park prirode. Dođu, pogledaju i odu. Netko možda pojede ručak u planinarskom domu. Ako dolaze pojedinačno, vrlo vjerojatno bi se mogli organizirati i grupni dolasci, npr. iz Varaždina, kamo godišnje dolazi oko 100 000 turista na noćenje (ako imam točan podatak iz novina). To bi Varaždincima išlo u prilog, jer bi produljilo boravak turista u Varaždinu za još jedno noćenje. A i našim ljudima jer će svatko tko pješači po Ivanščici ili bilo kojem kraju parka prirode i ožednjeti i ogladniti, a na povratku će većina htjeti neki autohtoni suvenirčić, koji će ih podsjećati gdje su bili.

Sad prebacite program na kanal Plitvička jezera. Istina da su posebna (o tome nema dvoumljenja), no obratite pozornost kako se ponašaju turisti. Dođu, pogledaju ih i žele kupiti nešto što će ih zauvijek podsjećati na jezera. Sigurno ste zamijetili stare bake, koje uz cestu nude ovčji sir, rakije, med i ličke torbice. To je posebnost tamošnjeg kraja. A u posebnostima mi ne zaostajemo za njima, dapače. Mogle bi se prodavati i rukotvorine i rakije sa travama iz našeg kraja. Putnici bi se mogli okrijepiti i pastrvama iz Prigorca (kad bi ih bilo, a uvjeti za uzgoj su odlični).

Vjerujem da sam tek načeo tu temu. Sve bi moglo biti, da ima volje i da smo pametni i poduzetni. Na žalost izgleda da nešto od te kombinacije fali. Možda pamet (ne mislim na pamet pojedinca, nego zajednice), jer onaj tko je istovario akumulatore kod Sv.Duha zacijelo je poduzetan. A takvih „poduzetnika“ u našim krajevima ne manjka.
 
Još jednom, mudre glave skupa i istjerajmo stvari na čistac. Možda se isplati, jer imam osjećaj da je klima povoljna, da se stvari počinju mijenjati u korist prirode.

Damir Vrtar

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.