utorak, 18.6.2019.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
11.4.2005. 9:57:49
Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća pokrenut najskuplji projekt u povijesti Lepoglave

U četvrtak, 7. travnja, u lepoglavskoj je gradskoj vijećnici održana posljednja sjednica Gradskog vijeća u četverogodišnjem mandatu 2001.-2005. Iako je manjim dijelom bila svečarskog karaktera, njezin najveći dio protekao je u radnom tonu.

Odvodnja za Lepoglavu i okolicu stajat će 7,8 milijuna eura!

Pred vijećnicima našla se rasprava od jednoj od najsloženijih problematika i o vjerojatno najskupljem projektu u dosadašnjoj povijesti grada – rješavanju odvodnje otpadnih voda iz Lepoglave i dijela okolnih naselja vrijednom 7,8 milijuna eura, te o njegovu kandidiranju za financiranje iz pretpristupnih fondova EU putem "Hrvatskih voda".

Riješena odvodnja – uvjet ulaganja u Hrvatsku

Donošenju takva zaključka (vijećnici HSS-a bili su suzdržani, jer je član Županijskog poglavarstva Miroslav Pečevski iz redova HSS-a ocijenio da bi na zadnjoj sjednici Vijeća, a uoči lokalnih izbora i nepoznanica oko buduće izvršne vlasti, bilo suviše riskantno davati ovlasti Poglavarstvu za dalje vođenje projekta o kojemu dosad nijednom riječju nije upoznata Varaždinska županija), prethodila je višesatna rasprava. Na njoj su dr. Siniša Širac, voditelj Sektora za zaštitu voda u "Hrvatskim vodama" te gradonačelnica i poglavarstvenik Nada Zver i Josip Šumečki vijećnike prvi put informirali o projektu odvodnje i mogućim načinima njegova financiranja, u koje se kani uključiti i privatni kapital što bi se natječajem potražio na međunarodnom tržištu.
  
Budući da europski ulagači, kao preduvjet gospodarskih ulaganja u Hrvatsku, zahtijevaju obvezatnu izgrađenost odvodnje, te da je Lepoglava među prvim gradovima u zemlji koji pokreću takav golem projekt, naglašeno je da njezin primjer “gura” Vladu na donošenje zakona o modelima PPP (Public Private Partnership), kojim će regulirati ulaganja inozemnog privatnog kapitala u javne komunalne projekte.
  
Na sjednici je predstavljena predstudija o izvedivosti projekta odvodnje otpadnih voda, izrađena u suradnji s "Hrvatskim vodama". Prvom etapom gradnje obuhvaćeni su grad Lepoglava, Očura, Kaznionica i industrijske tvrtke, a drugom i okolna naselja Purga, Muričevec i Vulišinec s ukupno desetak tisuća korisnika.
  
Troškovi gradnje pročistača, glavnog kolektora i kanala za mješovitu i prljavu vodu procjenjuju se na 7,8 milijuna eura bez PDV-a. Oko 3,3 milijuna spremne su izdvojiti “Hrvatske vode”, 833.000 eura od pristojbi za priključke kani se prikupiti od kućanstava, kaznionice i od tvrtki, milijun eura izdvojit će Grad, a ostatak od oko 2,7 milijuna eura osigurao bi se iz drugih izvora, odnosno, dugoročnim kreditom na 15 do 20 godina.

Socijalna osjetljivost projekta

Naglašena je iznimna socijalna osjetljivost projekta, budući da je njime predviđeno i uključivanje kućanstava koja bi, pod uvjetom kreditnog zaduženja od 15 godina i realizacije obiju etapa gradnje, godišnje plaćala 291 eur troškova, odnosno, 265 eura ako se kredit uzme na 20 godina. Rečeno je da bi ova godina bila pripremna, te da je već u proračunu za 2005. Grad za projekt odvodnje osigurao 2 milijuna kuna.
  
Projekt je ocijenjen kao najprioritetnije ulaganje u Gradu Lepoglavi, pa je Poglavarstvo zamolilo Vijeće da ga ovlasti da i dalje s "Hrvatskim vodama", kao krovnom institucijom, radi na pripremi projekta do faze odlučivanja. Većinom glasova Vijeće je to i učinilo, a pritom je rečeno da se neće sklapati nikakvi financijski aranžmani, da tek predstoji iznalaženje najoptimalnije i najprihvatljivije financijske konstrukcije, te da, ukoliko bi se procijenilo da će ponuđena varijanta biti suviše opterećujuća, Grad od projekta može i odustati.

Čipka za rastanak

U skladu s običajem, završetak mandata gradski su vijećnici obilježili zajedničkom fotografijom ispred gradske vijećnice, a potom su se zadržali i u neformalnom druženju. Vijećnicima su na suradnji, a novinarima na praćenju rada gradskih tijela u protekle četiri godine, zahvalili gradonačelnica N. Zver i predsjednik Vijeća Marijan Škvarić te im svima podijelili i prigodne poklone – CD o lepoglavskom zadružnom čipkarstvu te čipku u originalnom pakovanju. Druženje je potom nastavljeno uz zdravicu i domjenak.

Ljiljana Risek

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.