četvrtak, 4.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
18.12.2006. 8:48:40
U Ivancu predstavljena Studija razvoja planinskog turizma na Ivančici
Poželjna turistička destinacija kroz cijelu godinu

Mogućnosti razvoja planinskog turizma na Ivančici, mogući negativni učinci na ekosustav, slabosti, razne prijetnje i ograničenja koja sprečavaju brže turističke tokove, te postojeći kapaciteti koji s gravitirajućih 800.000 stanovnika iz okolnih županija mogu pridonijeti pozitivnim turističkim efektima i prerastanju Ivančice u poželjnu turističku destinaciju tijekom cijele godine – sve to sadržaj je Studije razvoja planinskog turizma koja je kao integralni dokument u srijedu, 13. prosinca, prvi put javno predstavljena u amfiteatru Srednje škole u Ivancu.

Naglašavajući da je riječ o strateškom dokumentu koji će poslužiti kao osnova za izradu triju detaljnih studija bez kojih neće biti moguća izrada konkretnih projekata, dokument je predstavio Alen Leverić iz županijske Agencije za razvoj.

- U studiji su identificirani problemi, navedene mogućnosti korištenja turističkih resursa i revizije postojeće infrastrukture, uvrštena je i SWOT analiza, te definirane realne mogućnosti razvoja planinskog turizma. Mogući negativni efekti koji bi se očitovali povećanjem prometa i drugih neželjenih pritisaka na okoliš i cijeli ekosustav moguće je otkloniti ili smanjiti pravilnim usklađivanjem s prostorno-planskim dokumentima i dokumentima kojima su propisane mjere zaštite okoliša – naglasio je Leverić i istaknuo da skijališta predstavljaju tek jednu od mogućnosti turističkog razvoja.

Govoreći o zatečenim slabostima (neasfaltiranim pristupnim putovima, nepostojanju studije utjecaja na okoliš, zapuštenoj autohtonoj vegetaciji privatnih šuma) te prisutnim problemima razvoja (nedovoljnoj naseljenosti, problemu kvalitetnog planiranja razvoja zimovališta i rekreacijskih centara zbog nedostatka kvalificirane radne snage i gašenja seoskih zajednica s kojima nepovratno izumire i tradicijska kultura i baština), istaknuo je činjenicu da je cijelo područje Varaždinske županije ruralno, osim Varaždina. A to je podatak koji ide u korist šansama za pomoć i potpore iz europskih fondova.

Među predstavnicima raznih udruga i institucija na sastanku, ivanečki „zeleni“ bili su među onima koji ne dijele oduševljenje stavljanjem Ivančice u promet. „Lijepa naša“ kaže da se ne protivi se razvoju planinskog turizma, ali se protivi devastaciji Ivančice i izražava bojazan da bi se uređenje skijaških staza negativno mogle odraziti na izvore vode i podzemne vodonosnike te na opstanak autohtone flore i faune. Gradonačelnik Milorad Batinić upozorio je da pravac skijaških staza još nije određen, jer na njegovu utvrđivanju rade stručnjaci Hrvatskog skijaškog saveza na osnovu dostavljenih ortofoto-karata. Smatra da za izvore vode nema opasnosti, jer se u proizvodnji snijega ne koriste nikakvi aditivi.

- Ivančica je već ugrožena zbog velikog broja posjetitelja koji se nekontrolirano kreću kud im padne na pamet. Ovom studijom definirat će se buduće zone njihova kretanja, pa će se samim tim zaštititi Ivančica i njena prirodna dobra – kazao je Batinić. Sličnog su mišljenja i planinari koji smatraju da je Ivančica već sada nezaštićena, jer svatko na njoj „intervenira“ kako mu odgovara. Zauzimaju se za to da se studijom razrade striktna pravila ponašanja i kretanja Ivančicom. (ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.