četvrtak, 4.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
9.1.2007. 14:55:01
Pomozimo šestogodišnjem Davidu Copaku koji boluje od cerebralne paralize
Davida roditelji na rukama nose liječniku

Šestogodišnji David, drugo dijete u obitelji Josipa i Anice Copak iz sela Osečke kod Margečana, boluje od cerebralne paralize. Rođen je u 31. prvom tjednu trudnoće, a prvi simptomi bolesti pojavili su se nakon 2,5 mjeseca. Histeričan plač koji je trajao po sedam sati, tiskanje šačica, guranje glavice unatrag, sve to upozorilo je uznemirene roditelje da se dijete ne razvija normalno. Simpatičan dječak koji od prve osvaja širokim osmijehom, dobrodušnošću i bistrinom, danas je težak blizu dvadeset kilograma, sam ne može sjediti, a hrabre korake pravi tek uz oslonac i potporu roditelja. I upravo mogućnost da jednog dana, kad mu mišići ojačaju, sam prohoda, razlog je zbog kojeg roditelji sve što imaju daju za malenog. David je tetraparezičan, blago psihički oštećen, a roditelji (majka Anica nezaposlena je i sve svoje vrijeme poklanja bolesnom djetetu, dok je otac Josip radnik u obližnjoj ciglani) rade sve kako bi Davidu i starijem sinu Nikoli, učeniku trećeg razreda, omogućili normalno djetinjstvo.

- Sav novac koji stigne u kuću maksimalno koristimo za Davida. Radi putovanja u bolnice u Klaićevoj i na Sv. Duh, u Varaždinske toplice, na terapije i liječnicima u Varaždinu i Ivancu mjesečno autom prevalimo i do 2000 kilometara. K tome lijekove za dijete moramo plaćati 75 kuna po kutiji. Svako putovanje i svaki trošak osjetimo na kućnom budžetu. Nismo socijalni slučaj, ali očajni smo što i jednom i drugom djetetu ne možemo priuštiti više – ističe Josip.

Problem je ne samo stara izlizana strunjača koja Davidu služi za vježbe radi jačanja tonusa mišića (za novu, koja stoji oko 2000 kuna, obitelj nema novca), već i kolica čije su se stijenke potrgale, pa su ih roditelji zavezali. S takvim kolicima dijete ne može izaći, pa ga Josip i Anica u bolnice i k logopedu moraju nositi. Velika želja im je i prijenosno računalo s odgovarajućim programom, sa zvučnim signalima, koje bi Davidu kasnije moglo poslužiti i u školi. Copakovi su bolno svjesni da ni kuća u kojoj stanuju nikako nije prikladan prostor za boravak bolesna djeteta.

- Potpuno ruševnu kuću uredili smo koliko smo mogli, a za više nemamo. Problem je i prijevoz, jer od najbližeg većeg mjesta udaljeni smo četiri kilometra. Kako supruga ne vozi, ovisna je o meni i mom radnom rasporedu u četiri smjene. Najradije bismo se odselili da radi Davida budemo bliže liječnicima u Varaždinu ili Ivancu, ali s mojim primanjima to je nemoguće. Strepim od budućnosti, jer ne znam što nas čeka – sjetno je kazao Josip Copak.
 
Pritisnuti bremenom izdataka
 
Iako je obitelj Copak ponosna i ističe da nevoljko traži pomoć, pristinuta bremenom izdataka ne krije da jedva izlazi na kraj s troškovima. Samo tretman kod logopeda dvaput tjedno plaćaju 120 kuna, što je za njih puno. Željeli bi dijete povesti i na terapeutsko jahanje, a dogovaraju i upis u vrtić u obližnjem Radovanu, željeli bi i poravnati vrlo strmo dvorište na koje David sada ne može izaći, a sve to treba platiti. Odakle? Zbog svega pati i stariji Nikola, jer mu roditelji ne mogu priuštiti ono što imaju njegovi vršnjaci. (ljr)

Žiroračun za Davida
Novčani prilozi za pomoć Davidu mogu se uplatiti na žiroračun majke Anice Copak u Zagrebačkoj banci 3113611292, ili se mogu poslati izravno na adresu obitelji u Osečkoj 51, 42242 Radovan.
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.