subota, 27.2.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
23.1.2007. 14:34:15
Bednja: Otvorena prva škola u Hrvatskoj dograđena po načelu JPP-a
Impresivan projekt težak 700 milijuna kuna

U petak, 19. siječnja, u Bednji je velikom svečanošću obilježen završetak radova na dogradnji Osnovne škole Franje Serta, prvoj u Hrvatskoj koja je dograđena i obnovljena prema modelu javno-privatnog partnerstva. Među ukupno 29 škola i 14 sportskih dvorana koje se u Varaždinskoj županiji grade ili dograđuju po načelu JPP-a, škola u Bednji prvi je takav projekt koji je uspješno realiziran, što potvrđuje i podatak da su radovi u izvođenju Meteor grupe iz Varaždina i Graditeljske tvrtke Mipcro iz Ivanca završeni u rekordnom roku od nekoliko mjeseci, pa je 256 učenika nastavu u drugom polugodištu počelo u jednoj smjeni.

Simboličnim rezanjem vrpce u nazočnosti brojnih gostiju i domaćina, školu je učenicima i učiteljima na korištenje predao varaždinski župan Radimir Čačić.

– Bednja je u mnogim specifičnim projektima u Županiji i prije bila prva, i to zahvaljujući energiji i naporima ovdašnjih ljudi, prvenstveno predstavnika škole i Općine. A Bednja je tek dio modela i projekta o kojemu danas priča cijela Hrvatska, koji je u Varaždinskoj županiji ukupno „težak“ 300 milijuna kuna, odnosno, 700 milijuna kuna s održavanjem kroz 25 godina. Cijeli taj teret na svojim leđima nose građani naše županije, u omjeru 80 posto Varaždinska županija, a 20 posto lokalna samouprava. Žao mi je što nismo u tome uspjeli osigurati sudjelovanje države, premda je jasno da će se ona u te kapitalne projekte morati uključiti prije ili kasnije. Sam podatak da ćemo do kraja 2008. godine, do kada svi ugovoreni radovi trebaju završiti, sagraditi ukupno 37.000 četvornih metara novog prostora u 24 osnovne i pet srednjih škola impresivni su, i s njima se ne mogu usporediti projekti ni u jednoj drugoj županiji – kazao je Čačić.

Priznanje Varaždinskoj županiji na jedinstvenom projektu koji će omogućiti da se, od ukupno 74 škole u Županiji, u njih 52 nastava do 1. rujna ove godine održava u jednoj smjeni, odao je i državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i školstva Nevio Šetić.

- Pohvalno je ovakvo osnaživanje školstva i sluh što ga Varaždinska županija pokazuje za obrazovanje. I Ministarstvo znanosti daje doprinos gradnji hrvatskog školskog sustava i odrađuje svoju ulogu kroz povećanje radnih mjesta, uvođenje HNOS-a, te kroz odluku države o decentralizaciji sredstava – naglasio je Šetić.

Načelnik Bednje Mirko Bistrović zahvalio je svima koju su detektirali problem bednjanskog školstva, inicirali i nosili gradnju, te taj zahtjevan projekt uspješno priveli kraju, apostrofiravši pritom posebno župana Čačića i saborskog zastupnika iz Bednje Zlatka Koračevića, koji je također nazočio svečanosti. Pozdravnim riječima u prepunom predvorju škole svim gostima i uzvanicima obratila se i ravnateljica Sanja Majcen.

- Zahvaljujem svima koji su svojim angažmanom omogućili dogradnju škole, uređenje dijela starog prostora i njegovo osuvremenjivanje. Dogradnja nam je omogućila početak nastave u jednoj smjeni, a koliko je to važno za ovu djecu iz pograničnih naselja pokazuje i podatak da su nakon nastave u poslijepodnevnoj smjeni neka od njih kući dolazila navečer poslije 19 sati. Sada se obrazovni rad u našoj školi provodi puno lakše, djeca imaju više vremena za izvanškolske aktivnosti, a svim tim u školi je otvoren put prema organizaciji cjelodnevnog boravka – poručila je ravnateljica.

U Bednji je dograđeno 479,47 četvornih metara prostora (četiri učionice s kabinetima), uređeno je i 38 četvornih metara starog prostora, osuvremenjen je i informatički kabinet, a radovi su stajali 2.678.612,70 kuna. Od toga Županija financira 80 posto troškova, a lokalna samouprava ostalih 20 posto. Usto, još je 94.140 kuna utrošeno na kupovinu namještaja i ostale opreme.

Nakon kratkog, dopadljivog programa što su ga izveli učenici škole, a nazočni nagradili burnim pljeskom, dograđeni dio otvorio je Radimir Čačić te s ostalim gostima, uzvanicima i domaćinima obišao nove prostore koje je prethodno blagoslovio bednjanski župnik vlč. Zorislav Šafran. Nakon svečanosti druženje je u školskom predvorju nastavljeno u neformalnom tonu.
 
 
Županija – veliko školsko gradilište
 
Usporedo s Bednjom, završeni su i radovi na dogradnji PŠ u Druškovcu, gdje će, najavljeno je, idućih dana također biti priređena svečanost otvaranja. U travnju će djeci i učiteljima na uporabu biti predane i dograđene škole u Radovanu, Višnjici i u Završju, a do 1. rujna trebaju biti dovršeni i radovi na školama u Vidovcu, Sračincu, Vinici, Tužnom i u Šemovcu. Također, do jeseni će biti završene i dvije velike nove sportske dvorane I. i II. gimnazije u Varaždinu, a dogradit će se i Rudarska, Elektrostrojarska i Strojarska škola u Varaždinu.

Ukupno, do kraja ove godine u osnovnim školama naše županije bit će dograđeno 9000 četvornih metara, a u srednjim školama 7000 četvornih metara novog prostora. Do kraja 2008. te će se brojke popeti na impresivnih 37.000 „kvadrata“.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.