četvrtak, 4.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
23.1.2007. 14:42:39
Nesvakidašnje: Turistička zajednica Ivanca pokrenula projekt uređenja rudarskoga okna
Spuštanje u rudnik za turiste i avanturiste

– Među tri prastara rudarska okna na Ivančici što pripadaju slabo poznatom i neistraženom kompleksu nekadašnjih rudnika Kraševski zviri (u njima se sredinom 18. stoljeća eksploatirao cink i galenit), a u koja sam se, ne bez opasnosti, prošlih dana spustio s vodičem Tomicom Matišićem, našli smo jedno za koje smatramo da bi se razmjerno jednostavno moglo urediti za turističke posjete. Riječ je o ručno probijenom oknu u kamenu dugom stotinjak metara, koje bi s tragovima nekadašnjeg rudarenja uz lampe-karabitarice i bistrom vodom što izvire iz stijene, moglo biti prvorazredna turistička atrakcija. Ne želim precizirati o kojemu se oknu radi, ne samo zbog nekih neodgovornih posjetitelja koji bi ovu najavu mogli dočekati kao senzaciju i krenuti u devastiranje špiljskih ukrasa, već i zato što su okna vrlo opasna. Ulazi nalik na lisičje rupe mogu se urušiti, a u neka okna treba se niz glatke i skliske stijene desetak i više metara spuštati specijalnim ljestvama. A u takvim avanturama netko može i poginuti.

To nam je prošlih dana, nakon obilaska nekoliko okana, izjavio predsjednik Turističke zajednice Ivanca Boris Jagetić Daraboš, potvrdivši da TZ kreće u projekt uređenja jednog od brojnih okana na Ivančici za turističke posjete, o čemu su se lani pozitivno očitovali Varaždinska županija i Grad Ivanec. Naime, dio promidžbenih turističkih planova Ivanca vezan je uz nekadašnju bogatu lokalnu rudarsku tradiciju, pa se uz osnivanje Ivanečke rudarske čete i muzeja rudarstva, posjetiteljima nastoji ponuditi i avanturistički doživljaj, sve traženiji u suvremenim turističkim tokovima.

- S obzirom na sigurnosni aspekt, ništa nećemo prepustiti slučaju. Nakon niza dozvola koje treba prikupiti i eventualnog otkupa zemljišta, izradu projekta povjerit ćemo rudarskim inženjerima, geolozima, speleolozima i drugim stručnjacima, a s nekima od njih već sam u kontaktu. Bez obzira na naše laičke procjene, oni će biti ti koji će odrediti konačnu lokaciju, te definirati njeno uređenje, tako da bude posve sigurna za posjete – poručio je Boris Jagetić Daraboš.

- Po ostacima šljake, nasipa i hrpama zemlje koje sigurno nisu nastale prirodnim putem, ustanovili smo da u blizini ima još dosta rudarskih okana, među njima i većih. Neke od njih su nakon prestanka eksploatacije rudari namjerno zatvorili nasipima, čak stvorili i lažne pokrajnje ulaze (oprez, vrlo su opasni), kako bi spriječili konkurenciju i nepoželjne goste da u njima nastave iskapanja. Željeli bismo barem neke od ulaza u ta okna otvoriti i urediti ih u izvornom obliku, vodeći pritom računa da spriječimo ulaz u njih prvenstveno zbog opasnosti koje nose laički posjeti i zbog zaštite špiljskih ukrasa od uništavanja – kazao je B. Jagetić Daraboš.

Zanimljivo je, dodao je, da su u podnožju nedaleko od okana naišli na prostor na kojem su se nekad davno palile vuglenke, na što ukazuju ostaci ugljena. Ti i neki drugi materijalni ostaci i pretpostavke govore u prilog tome da je na tom prostoru nekad bilo organizirano rudarsko naselje.

- U povratku smo zastali na lokalitetu rudarskog okna koje je nekad posjedovao Otokar Hrazdira. Tu je kolega Tomica pronašao veći komad kamena ugljena, u narodu zvana glanc kolin. Bila je to svojevrsna kruna naših rudarskih istraživanja i ujedno, dodatan poticaj ideji da jednog dana posjet oknima doista preraste u originalnu ivanečku turističku ponudu – zaključio je Daraboš.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.