četvrtak, 4.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
1.2.2007. 14:38:06
Struja: Ivanečko Naselje muku muči s padovima napona i lošom strujom
Nedjeljom ne možemo pripremiti ni pošteni ručak

– Zbog učestalih padova napona čak do 170 volti računala nam se učestalo kvare, a popravak kvara na matičnoj ploči stoji 1200 kuna. Satelitske antene se gase, kvaliteta slike na TV-prijamniku vrlo je loša, štedne žarulje ne daju deklariranu kakvoću rasvjete, a kod svih suvremenih „smart“ uređaja (hladnjaka, ledenica, klima uređaja, plinskih trošila centralnog grijanja) javljaju se smetnje, jer su opremljeni elektronikom koja zahtijeva stabilan napon. Najžalosnije je što u servisima teško ostvarujemo pravo na besplatni popravak, jer serviseri tvrde da su kvarovi nastali zbog pada napona, pa troškove naplaćuju od vlasnika. Pokušali smo naplatu za kvarove ishoditi od HEP-a, no to je gotovo nemoguće. Nismo se spremni nositi s njegovom jakom pravnom službom koja u postupku dokazuje da nije poštivana procedura detekcije kvara, jer bi Elektra o njemu trebala biti izviještena prije nego što je uređaj predan na popravak.

Tim nam je riječima Milan Žunar, predsjednik Mjesnog odbora Ivanečko Naselje, opisao tek neke od brojnih teškoća toga ivanečkoga prigradskoga naselja, smatrajući da su mještani naselja udaljena tek dva kilometra od centra Ivanca višestruko zakinuti. Ne samo da im se uređaji kvare, a povrat troškova ne mogu ostvariti, već i HEP-u plaćaju račune za prvu kvalitetu struje, a to svakako nije ono što dobivaju.

Za pomoć su se obratili i varaždinskom Društvu za zaštitu potrošača. Ono im je savjetovalo da svoje probleme pokušaju riješiti s gradskim vlastima, te ih upozorilo da će građani sami teško ishodovati pravo na odštetu koja je uzrokovana nedovoljnim naponom u mreži. Zbog loše struje velikih problema imaju i obrtnici. Poduzetnik Stjepan Roginek, proizvođač rezervnih dijelova za strojeve, kaže da zbog struje ne može nabaviti sofisticiranije strojeve, a zbog učestalih kvarova i popravaka često su u prekidu računalne i telefaks veze, pa mu „pucaju“ i kontakti sa stranim partnerima.

- Nedjeljom je nemoguće upotrebljavati pećnice, u njima se od 11 do 15 sati ništa ne može ispeći. Posjedujemo i jedno bolje računalo, ali ono već tri godine stoji, jer s takvom strujom naprosto ne funkcionira. U kafiću u 8 sati ne možemo skuhati nijednu kavu za goste, ako prethodno ne isključimo sve rashladne uređaje. Takva situacija traje već 10 godina. Neprestano nas uvjeravaju da će se mreža rekonstruirati, ali do toga nikako da dođe. Siti smo čekanja. Usto, dosad smo zbog različitih kvarova radi padova napona imali oko 5000 kuna štete. Nismo nikoga tužili, jer kao što je već rečeno, građani teško mogu naplatiti štetu – kaže poduzetnik Zvonko Krog, vlasnik Autokuće Krog. I mještanin Stjepan Galić opisuje probleme što ih padovi napona izazivaju u radu rasvjete, zamrzivača, te glačala koja se „muče“ da dosegnu optimalnu temperaturu.

- U poboljšanje elektroenergetske infrastrukture nije se ulagalo l5 godina i ovakvo stanje neizdržljivo je. Ovdje živi oko 70 kućanstava, gustoća naseljenosti dosta je visoka, pa molimo i političke strukture da nam pomognu u rješavanju ovoga problema – poručio je Galić.

Upitan za probleme sa strujom u ivanečkoj kontaktnoj zoni, direktor Elektre Varaždin Zvonimir Rožmarić kazao je da će rekonstrukcija NN-mreže u Ivanečkom Naselju početi za oko mjesec dana, te da je manji dio novih stupova već dovezen.

Ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić izjavio je da čak 50 posto cijelog gradskog područja nema zadovoljavajuću struju, a rekonstrukcija NN-mreža je neophodna. Na nekim dijelovima stupovi su toliko trošni da ih na mjestu drže samo žice.

- Građani su s razlogom nezadovoljni. Kako bismo ubrzali popravke i stvorili partnerski odnos s HEP-om, Grad Ivanec je u proračunu za ovu godinu za te svrhe osigurao oko 250.000 kuna, iako to nismo bili dužni učiniti. Urgirali smo da se ubrza rekonstrukcija u Ivanečkom Naselju koja je isprva bila planirana za 2008., pa vjerujemo da će radovi ipak biti obavljeni još ove godine – zaključio je Batinić.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.