subota, 27.2.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
5.2.2007. 14:38:34
Burno na sjednici Gradskog vijeća Ivanca
Batinić optužio: Sanader obećao, pa iznevjerio

- Naglašavamo da nismo protiv gradnje škola i dvorana po modelu javno-privatnog partnerstva, ali jesmo protiv enormnih izdvajanja i profiterstva koje će nekome omogućiti da se obogati na ivanečkoj sirotinji. Ne možemo prihvatiti podatak da će Ivanec novu školu i sportsku dvoranu u Salinovcu idućih 25 godina platiti 12,6 milijuna kuna, a to je samo 20 posto ukupne cijene gradnje! Smatramo da će taj model blokirati proračun kroz sljedećih četvrt stoljeća i onemogućiti financiranje drugih obveza i servisiranje drugih proračunskih obveza.

To je na burnoj sjednici Gradskoga vijeća Ivanca u srijedu, 31. siječnja, u jeku vijećničke rasprave izjavio Josip Krtanjek, vijećnik HDZ-a i aktualni predsjednik GO HDZ-a Ivanec govoreći o sufinanciranju troškova najma nove škole i dvorane u Salinovcu. Gradonačelnik Batinić podsjetio je da učenici Salinovca, čija je škola u vrlo lošem stanju, više ne mogu čekati da im država riješi taj problem.

- Premijer Sanader obećao je da će se u Varaždinskoj županiji od 1. siječnja država s 30 posto uključiti u model JPP-, ali je to iznevjerio. Simptomatično je da HDZ-ova Vlada ne podupire nijedan projekt iz sredina gdje nije na vlasti, a tako je i u Ivancu. Podsjećam da iz političkih razloga nije dopustila već ugovorenu gradnju školskih objekata u Ivancu, za koje su sredstva već bila osigurana, pa su radovi kasnili dvije godine i prijetila je opasnost da cijeli projekt propadne. Bio sam u izaslanstvu zajedno sa županom Čačićem, dožupanom Štromarom i pročelnikom za školstvo Huđekom koje je išlo u Zagreb zbog toga, a gradnja je krenula samo zbog Čačićeve intervencije. Isto tako, Grad Ivanec bio je zainteresiran za doplatu veće školske sportske dvorane u Ivancu, i za to smo imali konsenzus svih stranaka. Međutim, Vlada je i to odbila zato jer ne želi poduprijeti ništa što ne dolazi iz HDZ-ovih sredina, pa ćemo sada, umjesto veće dvorane, dobiti manju – rekao je Batinić.

- Žalosti me da se od lipnja 2006. godine, kada je Vlada prvi put počela pohvalno govoriti o JPP-u, do danas nije pojavila kao treći partner u tom modelu, niti pak je razradila mehanizme kontrole – izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Čedomir Bračko.

Krtanjek je replicirao da postoje i drugi modeli gradnje koji daleko manje opterećuju proračun, te za to naveo primjer Jalžabeta, dok je Dragutin Mostečak (HDZ) izjavio da HDZ nema primjedbe na sam princip JPP-a, već na visinu stavki i preveliko financijsko opterećenje proračuna i građana.

Žestoka rasprava na sjednici vodila se i o prijedlogu Zajednice sportskih udruga za raspodjelu 720.000 kuna što ih je za rad klubova i udruga u 2007. godini iz proračuna izdvojio Grad Ivanec. Klub vijećnika HDZ-a optužio je Zajednicu da je u raspodjeli neke klubove teško diskriminirala, a drastičan primjer za to je NK Mladost Margečan, jedini klub na istočnom gradskom području, kojemu je dodijeljeno čak 21.430 kuna manje nego lani. Istodobno su, tvrdi Klub vijećnika HDZ-a, povećana sredstva za rad nekih drugih klubova koji ne spadaju u sport, već u rekreaciju.

Predsjednik ZSU Branko Matijević podsjetio je da je Skupština ZSU jednoglasno usvojila kriterije po kojima je raspodijeljen novac za sport.

- Od srpnja lani do siječnja ove godine bilo je dosta vremena da svaki klub izradi kvalitetne programe i njima konkurira za dodjelu novca. Neki to nisu učinili, a osnovni razlog leži u ljudima koji se nisu znali dobro postaviti i razraditi programe – kazao je Matijević.

Krtanjek je replicirao da zadaća ZSU nije samo raspodjela novčanog kolača, već i pomoć klubovima koji se ne snalaze najbolje u izradi programa ili koji za to nemaju dovoljno kvalitetan kadar. Predsjednik Gradskog vijeća Čedomir Bračko podsjetio je da je raspodjela novca za sport prepuštena Zajednici sportskih udruga koja, temeljem lani donesena Zakona o sportu, raspolaže sredstvima za zadovoljavanje javnih potreba u sportu, a ta sredstva u svojim proračunima osiguravaju jedinice lokalne samouprave. Izrazio je uvjerenje da će ZSU naći način rješavanja problema nezadovoljnih klubova. Gradonačelnik Batinić kazao je da je NK Margečan dosad uputio više pisama Gradu kojima je izrazio nezadovoljstvom raspodjelom. Bio je upućen da problem riješi u ZSU, ali on to nije učinio, već je s problemom išao u medije.

Danijel Vlaisavljević, predsjednik Kluba vijećnika vladajućih stranaka, ocijenio je da HDZ metodom političkih pritisaka pokušava riješiti problem sporta. Prijedlog ZSU o raspodjeli proračunskih kuna za sport prihvaćen je većinom glasova, uz protivljenje HDZ-ovih vijećnika.(ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.