nedjelja, 7.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
13.3.2007. 14:29:20
Ivanečko područje prednjači u organiziranju privatnih vlasnika šuma
Glavna zadaća – osnivanje županijske udruge šumovlasnika

S obzirom na to da će se unapređenje stanja i gospodarenje šumama privatnih šumovlasnika, te njihovo udruživanje i okrupnjavanje šumskih posjeda poticati subvencijama i potporama kapitalnim ulaganjima iz državnog proračuna i drugih izvora, jedan od glavnih zadataka privatnih šumovlasnika ove godine bit će osnivanje krovne udruge šumoposjednika na županijskoj razini. Dok ćemo mi sami nastaviti s održavanjem raznih seminara, predavanja te uspostavljanjem kontakata sa stručnim udrugama u cilju zaštite interesa vlasnika šuma, istovremeno od šumarsko-savjetodavne službe tražimo pomoć. Ta pomoć trebala bi biti izrada programa za gospodarenje šumama, godišnjih planova sanacija biološke obnove šuma, organizirana nabava sadnica i sjemena za obnovu šuma i pošumljivanje, priprema stručne podloge za gradnju šumske infrastrukture i protupožarnih prolaza, kao i izrada idejnih projekata za izradu šumskih prometnica. Također, očekujemo i organizirano osposobljavanje šumovlasnika za izvođenje jednostavnijih šumarskih radova, izradu prijedloga nužne doznake stabala u šumama za koje nisu izrađeni programi gospodarenja te pomoć u pripremi za korištenje sredstava iz međunarodnih fondova namijenjenih razvoju šumarstva i ruralnom razvitku.

To je, među ostalim, na 2. skupštini Udruge privatnih šumovlasnika Kesten iz Lepoglave održanoj u Lovačkom domu Srnjak u Žarovnici u subotu, 3. ožujka, kazao predsjednik Udruge Tomo Rešetar i time naznačio glave smjernice njena rada u ovoj godini. Prethodno je izvijestio o radu Kestena u lanjskoj godini, podsjetivši da su udrugu osnovala 43 privatna vlasnika šuma, a u nju su danas uključena 53 vlasnika. Riječ je uglavnom o starijem seoskom stanovništvu koje nema interesa ulagati u svoje šume. Državne potpore za šumarstvo gotovo da i ne postoje, uređeno je samo 6 posto privatnih šuma, a evidentirano je tek 3 posto sječa (bespravnih je mnogo više). Mlađi šumovlasnici nisu zainteresirani ni za ulaganja u šume, ni za bavljenje njima, pa danas u Hrvatskoj ne postoji nijedan slučaj da vlasnik šume živi isključivo ili pretežito od nje.

- Izrada novog nacionalnog zakonodavstva unosi velike promjene u ovu problematiku. Uvest će se državne potpore za šumovlasnike, uvodi se njihov upisnik, znatno će se umanjiti financijska opterećenja vlasnika, licencirati izvoditelji radova u šumarstvu, poticati okrupnjavanje i propisati druge mjere u cilju poboljšanja stanja privatnih šuma – naglasio je Rešetar.

Podsjećajući na brojne stručne izlete i edukaciju privatnih vlasnika šuma tijekom prošle godine, on je pozvao i druge zainteresirane vlasnike da se, prvenstveno radi vlastita interesa, učlane u Kesten. Treba pritom napomenuti da ivanečko područje sa svoje tri udruge šumovlasnika – Kesten u Lepoglavi, Ivanščica u Ivancu i Husto u Bednji, na razini Hrvatske prednjači u organiziranju privatnih vlasnika šuma.

Uz čelnike Grada Lepoglave, skupu su nazočili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Šumarsko savjetodavne službe iz Zagreba i Varaždina te Uprave šume – Podružnica Koprivnica. (ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.