utorak, 9.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
13.3.2007. 14:48:26
Višnjica: Upitan status graničnog prijelaza Zlogonje-Meje
Florjan nije predviđen kao međudržavni prijelaz

Vijest da je Slovenija objavila popis 16 cestovnih graničnih prijelaza koje će urediti prema Schengenskom sporazumu, a da na njemu nema prijelaza Zlogonje-Meje (u narodu zvana Florjan) izazvala je uzbunu u pograničnim višnjičkim naseljima, ali i na širem području Lepoglave. Riječ je o vrlo prometnom prijelazu kojim na posao u Cirkulane, Borl, u Ptuj i Maribor putuje velik broj dnevnih migranata i drugih putnika iz cijele Gornje i Donje Višnjice, Zlogonja, ali i Voće, Žarovnice, Lepoglave i Ivanca.

Zbog intenzivnog prometa i uspostavljanja turističkih tokova putem zone Haloze-Hrvatsko zagorje prošlih je godina na razini Stalne mješovite hrvatsko-slovenske komisije o pograničnom prometu i suradnji bio postignut dogovor kojim su se Slovenci obvezali da će sa svoje strane otkupiti zemlju i urediti infrastrukturu (kontejnerska kućica za graničnu policiju, parkiralište), kako bi se Florjanu mogao dodijeliti status međudržavnog prijelaza. Stoga i ne čudi da je vijest o izuzeću njegova uređivanja među stanovništvom izazvala uzbunu i pitanja – ako se takav status Florjana „zabetonira“, što će to značiti za dnevne migrante?

Hoće li u Sloveniju morati putovati daljim, zaobilaznim putom preko prijelaza u Cvetlinu i Voći koji imaju status međudržavnih? Hoće li se fizički zatvoriti neki lokalni putovi koje su dosad koristili kao poljoprivredne? O ovoj problematici lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić izjavio je sljedeće:

- Još predlani Slovenci su nam predočili projekt gradnje graničnog prijelaza na Florjanu, izjavivši da su u fazi otkupa zemljišta i najavili početak gradnje za 2006. Kako ništa od toga nije realizirano, poslali smo upit Ministarstvu vanjskih poslova, ali ono se do danas nije očitalo. Problem postoji, jer s druge strane kao pregovarača više nemamo Sloveniju, nego Europsku uniju, i moguće je da pravo prijelaza granice u Zlogonju izgube svi putnici bez pograničnih propusnica. Usto, sigurno će doći i do zatvaranja nekih putova koje su mještani koristili kao poljoprivredne (Fijački) – kazao je Škvarić.

Mještani višnjičkoga područja strepe od posvemašnjeg zatvaranja Florjana i boje se da će u tom slučaju morati u Sloveniju putovati preko Voće ili Cvetlina, prijelaza koji imaju status međudržavnih.

ANKETE: Kako bi se slovensko „brisanje“ Zlogonja-Meja iz karte graničnih prijelaza moglo odraziti na život lokalnog stanovništva?

Blaž Jakopiček, Višnjica
- Osobno sam o tome postavio pitanje na sjednici Gradskog vijeća Lepoglave, jer bi u tom slučaju pogranično stanovništvo imalo puno problema. Granicu sada prelazimo uz predočenje pograničnih propusnica i kartica kojima dokazujemo da imamo zemlju u Sloveniji, a ako se to ukine, u Sloveniju bismo morali zaobilazno, preko Voće ili Cvetlina.
 
Zlatko Job, Zlogonje
- Za prijelaz na Florjanu mještani višnjičkih naselja životno su zainteresirani, jer u nas je teško naći nekog tko s druge strane granice nema bar komad zemlje. Bojimo se da prijelaz fizičke ne zatvore, jer to bi potpuno narušilo prirodne tokove roba i putnika.
 
Zdravko Biškup, Zlogonje
- Ljudi se boje ukidanja sadašnjeg statusa Zlogonja, jer on odgovara svima. Sada bez problema prelazimo granicu, a ako to Slovenci, odnos, EU kane ukinuti, onda mislim da ne smijemo biti tiho. Kad jednom postave rampu, onda je gotovo!
 
Josip Glavica, Gornja Višnjica
- Čudimo se da je Voći dodijeljen status međudržavnog prijelaza, iako je tamo promet daleko manji nego u Zlogonju. Čak je i Voćancima lakše u Sloveniju preko našeg prijelaza, nego da putuju preko Lapornika, a tu je i Žarovnica i Lepoglava.
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.