nedjelja, 7.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
15.3.2007. 14:06:35
Ravnatelji uprava za zatvorski sustav Hrvatske i Slovenije mr. Ivan Damjanović i Tomaž Smole u Kaznionici Lepoglava
Suradnja u obrazovanju zatvorskih službenika

– Hrvatska i Slovenija surađivat će na području obrazovanja službenika zatvorskog sustava i na području primjene posebnih programa tretmana zatvorenika. Već je u tijeku jedan ciklus edukacije zatvorskih službenika u Sloveniji, čiji se završetak očekuje idući mjesec, a na kome su predstavnici hrvatskog Ministarstva pravosuđa predstavili zatvorski sustav Hrvatske. Time će se ujedno nastaviti rad dviju država na realizaciji Sporazuma o suradnji koji su prije dvije godine potpisali ministri pravosuđa Hrvatske i Slovenije.

To je na sastanku s generalnim direktorom Uprave za izvršavanje kaznenih sankcija slovenskog Ministarstva pravosuđa Tomažom Smoleom u Lepoglavi izjavio mr. Ivan Damjanović, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav u Hrvatskoj. Sastanak, na kome se razgovaralo i o izmjenama Zakona o izvršavanju kazne zatvora prethodno je održan u Zagrebu, a potom je u pratnji svoga kolege iz Hrvatske, Smole obišao lepoglavsku kaznionicu, naš najveći i najstroži zatvor.

Upitan o izmjenama hrvatskog Zakona o izvršavanju kazne zatvora, mr. Damjanović izjavio je da on ne donosi pooštrene mjere.

- Novi Zakon usklađen je s europskim zatvorskim pravilima i konvencijama, a činjenica je da u nekim segmentima on donosi i određene promjene. Tako će, po novim izmjenama, zatvorenicima biti zabranjeno istupanje u javnosti. No, i dosad je bila praksa da se zatvorenicima ne dopušta pojedinačni istup u medijima, iz obzira prema žrtvama kaznenih djela. Pojedinačni istupi neće biti dopušteni ni ubuduće, ali će se dozvoljavati komentari, izjave ili primjedbe zatvorenika tijekom određenih organiziranih aktivnosti u zatvorima – izjavio je mr. Damjanović.

Kazao je također da telefoniranje uz nadzor neće utjecati na zaštitu prava zatvorenika, niti će ograničavati njihovu komunikaciju s vanjskim svijetom. Međutim, budu li oni u telefonskom razgovoru nekoga vrijeđali ili mu prijetili, takav će razgovor službenici prekinuti. Nadalje, Zakonom se dopušta i testiranje na drogu u svako doba dana, pod uvjetom da se provodi na primjeren način i ne vrijeđa dostojanstvo osuđene osobe. Damjanović je izrazio uvjerenje da će se odredbe izmijenjenog Zakona uspješno provoditi i unatoč tome što su hrvatski zatvori sada pretrpani, a to uvjerenje temelji na podacima o izvrsnim rezultatima rada u zatvorskom sustavu i unatoč stalnom rastu broja zatvorenika.

- Broj evidentiranih incidentnih događanja smanjuje se, a to svjedoči o dobrom radu službenika zatvorskog sustava, dobroj psihosocijalnoj klimi u zatvorskim ustanovama i o humanom pristupu službenika osuđenim osobama na izvršavanju kazne zatvora. Vjerujem da zato i bilježimo smanjenje broja štrajkova glađu, samoozljeđivanja, napada zatvorenika jednih na druge i napada zatvorenika na službenike – kazao je ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović.

Hrvatsku praksu T. Smole prokomentirao je riječima da Slovenci u svojim zatvorima takve odredbe još ne primjenjuju, već se sa susjednim državama još savjetuju o njihovim iskustvima. Mr. Damjanović replicirao je da se svaka država prilagođava vlastitim uvjetima, pri čemu se u Hrvatskoj primjenjuje rehabilitacijski pristup prema osuđenicima, i to putem načela individualizacije izvršavanja kazne zatvora.

Lj. R.
Fotografije: B. Težak
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.