utorak, 9.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
19.3.2007. 14:22:40
Stanovnici Ulice Bistrica ljute se na gradske vlasti i Hrvatske vode
Kad neće Hrvatske vode, sami ćemo očistiti Bistricu

– Pozivamo gradske čelnike da se prošetaju do Ulice Bistrica, samo 200 metara od centra grada, i da vide s kojim problemima stanovnici žive uz istoimeni potok bujičar koji nije čišćen ni uređivan 15 godina. Prije dvije godine potpisivali smo i peticiju te zahtijevali da Grad od Hrvatskih voda odmah zatraži čišćenje, ali na naše zahtjeve nismo dobili nikakav odgovor. Zašto plaćamo 220 kuna vodne naknade na godinu?

Tim su nas riječima u Bistrici dočekali revoltirani mještani te nas poveli u obilazak posve zapuštena korita tog velikog gorskog potoka. Korito u duljini većoj od 600 metara posve je zapušteno: zbog dugogodišnjeg neodržavanja u njemu su se stvorile naplavine mulja, granja i smeća deblje od pola metra. Rahle su i mekane, i u njima se lako može zaglibiti. Vodotok je posve zarastao travom, trskom i šašem, a na naplavinama su mjestimično narasla stabla od nekoliko metara. Sve to otežava normalan protok vode, pa se mještani boje da se ne ponovi poplava od prije nekoliko godina, kada se Bistrica razlijala i poplavila im podrume i vrtove.

- Noću je nepodnošljivo, to bi trebalo snimiti kamerom. Iz rupa izlaze golemi štakori, šetaju se vrtovima, pa izgubite svaku volju za povrćem. Ljeti se množe zmije, sve to je nepodnošljivo – kaže Vlado Vusić.

- Neki građani u gornjem toku bacaju u potok stare štednjake, bodljikavu žicu, željezo, kante, smeće iz vrta i sve to skupa godinama se taloži nama pod prozorima. Katastrofa! Svi se spremamo gradonačelniku, jer mislimo da građani ove lijepe ulice ovakav tretman ne zaslužuju – revoltirana je Marijana Rogina iz Rajterove ulice. Dragutin Cerovčec sjeća se da su uređenje Bistrice i betoniranje obala svi građani 80-tih godina financirali samodoprinosom.

- Tada je bilo dogovoreno da će se sagraditi i zaštitna ograda. Do danas – ništa od toga. Zbog neodržavanja potoka ugroženo je više od 60 kuća. Zar trebamo čekati da se ponovi katastrofa od prije nekoliko godina, kada nam je razlijan potok poplavio podrume i prizemlja – ljuti se Cerovčec i smatra da Bistrica ne zaslužuje takav tretman. To, kaže, nije nekakav kanal, već čista i bistra voda s Ivančice u kojoj se još može naći poneka pastrva. Rozalija Pahić sjeća se vremena kad su se djeca kupala i lovila ribe u čistoj Bistrici. Iako mještani danas u nju svašta bacaju, vodotok je ipak uspio ostati razmjerno čist. Mještani tvrde da su građani spremni sami angažirati strojeve i platiti čišćenje potoka, ali kažu da u tom slučaju Hrvatskim vodama neće platiti vodnu naknadu. Dodatan argument za hitno čišćenje potoka građani vide i u podatku da uz njega vodi šetnica prema Ivančici: svake nedjelje, kažu, njome propješači 500-injak izletnika i planinara na putu prema vrhu, pa je i to razlog više da se lijep vodotok, pun slapova i kaskada, napokon uredi.

O problemu Bistrice i zahtjevima njenih stanovnika Grad je alarmirao gradski vijećnik Mladen Stanko, te naglasio potrebu da se zbog opravdanog nezadovoljstva građana i prijetnji od poplava zahvati provedu što prije. Na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, 12. ožujka, o tome je bilo riječi i na aktualnom satu. Gradonačelnik Milorad Batinić kazao je da Bistrica i njeno čišćenje nije pod ingerencijom Grada, već Hrvatskih voda. Njima je poslan dopis sa zahtjevom da se Bistrica očisti i uredi, ali Hrvatske vode još se o tome nisu očitovale. Stoga gradske službe razmišljaju o tome da na čišćenju kritičnog dijela Bistrice angažiraju komunalac Ivkom.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.