četvrtak, 4.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
21.3.2007. 19:58:34
Običaji: Održana manifestacija Jožekovo u Salinovcu
Jožeki i Pepice, sretan vam god!

Josip Brežnjak, Josip Grđan, tri Josipa Varge, Josip Lazar, dva Jožeka Matučeca, Josip Hajdinjak, Lončar i Brlenić, Pepica Varga i Pepice Brlenić i Marković bili su samo neki od tridesetak Jožeka i Pepica koji su u suobtu, 17. ožujka, bili počasni gosti proslave Jožekova u Salinovcu. Riječ je o jedinstvenoj priredbi u Hrvatskoj što je u čast spomendana Sv. Josipa i svojih brojnih godovnjaka tradicionalno organizira mjesni KUD. Kako su Jožeki i Pepe još od starih vremena najučestalije ime u tom kraju, KUD radi na tome da Jožekovo pretvori u kulturno-turistički simbol svoga mjesta.

Da su kulturnjaci na dobrom putu, svjedoči i podatak da se na Jožekovu okupilo više od 200 posjetitelja koji su gromoglasnim pljeskom nagradili više od stotinu izvođača kulturno-zabavnog programa. U narodnim i suvremenim ritmovima zaplesalo je 50-tak salinovečke djece pod vodstvom Valentine Balent, Josipa Grđana i Ljiljane Gotal. Na repertoaru je bilo svega – od narodnih plesova (nošnje za djevojčice sašile su Blaženka Vizjak i Danica Lepoglavec) do sirtakija, vestern-polke i latinoameričkih i standardnih plesova. Dječja sekcija margečanske Udruge Margareta pod vodstvom Danice Prašnjak publiku je zabavila scenskom igrom i starinskim zagonetkama. S pučkim pjesmama nastupile su i žene ivanečkog Društva Maska, a u živopisnim nošnjama zapjevale su i članice KUD-a Anka Ošpuh iz Ludbrega.

U tambure i bas udarili su i članovi Jumbo banda i margečanske Lirike, a članovi Učeničke zadruge Ivančica Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca koju vodi mentorica Božena Carević, izložili su mnoštvo rukotvorina što su ih sami izradili. Vrijedne žene Salinovca i Margečana pripremile su i izložbu narodnih nošnji, škrinja, kolovrata, zipki, starinske posteljine i drugih etnopremdeta, a baka Marija Roginek isplela je raritetni ukras od mlječnobijele „srčike“ trave koju mještani zovu sid. Dakako, u gozbi su „planule“ domaće zljefke, paljke, gibanice, dizani štrukli od oraha, vrhnja i maka i razna peciva što ih je prethodno blagoslovio ivanečki župnik vlč. Stjepan Šoštarić.

S buketom josipovaca (sunovrata) u naručju svim godovnjacima god su čestitali predsjednica KUD-a Ljiljana Gotal i član Gradskog poglavarstva za kulturu Mario Habek. Na potpori su upućene pohvale Gradu Ivancu i Mjesnom odboru Salinovec na čelu s predsjednikom Stjepanom Hudoletnjakom.

Priređena je i izložba vina s vinorodna brda Šatornjak, a procijenila ih je komisija u sastavu Ivan Lepoglavec (bivši hrvatski konzul u Banjaluci, rodom iz Salinovca) Stjepan Četrtek, Božena Carević, Josip Brežnjak i Dario Kasun. Među sedam vina koja su ušla u užu konkurenciju, najboljim je proglašeno vino Josipa Brežnjaka. Srebrne diplome dobili su Stjepan Hudoletnjak i Branko Roginek, a brončanu Adam Grđan.

Sočnim skečom o milicajcu, Mandici, Janezu i Ciganki nastupila je i Dramska sekcija Lepoglavski pušlek. Premda se većina gostiju uz skeč dobro zabavila i nasmijala, neki su ga posjetitelji popratili kritikama, smatrajući da su organizatori napravili propust dopuštajući da se u nazočnosti velikog broja djece izvode, doduše, satirične, ali ipak vulgarne scene koje nemaju nikakve veze s tradicijom Josipova i vrijeđaju dostojanstvo Korizme. I dok organizatori tvrde da nisu znali o kakvom je skeču riječ, a neki se roditelji zgražaju, vodstvo Pušleka kaže da su na vrijeme upozorili da on nije primjeren djeci.

- Bio sam neugodno iznenađen sadržajem skeča čije je izvođenje neprimjereno tradiciji spomendana Sv. Josipa, a domaćinima samo mogu reći: birajte si programe i ne padajte u lascivne sadržaje – kazao je ivanečki župnik vlč. Stjepan Šoštarić.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.