subota, 6.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
27.3.2007. 10:06:48
Ivanec: Pokrenut jedinstven socijalni projekt u Hrvatskoj
Potpora samostalnom stanovanju starih osoba

U petak, 23. ožujka, u ivanečkoj Gradskoj vijećnici predstavnici gradova Ivanca i Lepoglave, općina Bednja i Klenovnik, Centra za socijalnu skrb, Gradskog društva Crvenog križa, Caritasa župe Sv. Marije Magdalene, Nezavisne udruge mladih i Caritasova doma Sv. Ivana Krstitelja potpisali su Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta potpore samostalnom stanovanju starih osoba uz dragovoljnu pomoć organizacija lokalne zajednice s humanitarnim programom. Riječ je o jedinstvenom socijalnom projektu u Hrvatskoj i u Varaždinskoj županiji, čiji je nositelj Caritasov dom u Ivancu. Cilj je da se starijim zdravstveno i mentalno sposobnim osobama ne kidaju veze s korijenima i rodnim krajem smještajem u ustanove za skrb i staračke domove u drugim županijama i sredinama, već da im se, uz potporu gradova, župe, ustanova i udruga omogući samostalno stanovanje i život u poznatom okružju. Financijska potpora od 1,2 milijuna kuna za realizaciju projekta zatražena je od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koje za konkretne programe takve vrste na raspolaganju ima 30 milijuna kuna, a pojedinačne programe podupire darovnicama od 300.000 do 1,5 milijuna kuna.

Tim je povodom u Gradskoj vijećnici održana i konferencija za novinare, na kojoj je o projektu govorila dipl. ing. soc. rada Đurđa Jelaš, ravnateljica Caritasova doma. Naglasila je da je u cijelom svijetu, pa tako i u nas, prisutan trend povećanja broja starih osoba: u ivanečkom kraju u posljednja tri desetljeća njihov se broj s 9,5 povećao na čak 15,3 posto u ukupnoj populaciji!

– Za obilaska starih osoba, posebno onih u brdskim područjima, doživljavamo nezamislive stvari: ljudi ne samo da žive u krajnjoj bijedi i higijenskoj zapuštenosti (neki se nakon godinu dana odbijaju okupati, jer su uvjereni da će se zbog toga razboljeti), već su i zbog nedostatka socijalnih kontakata toliko otupjeli da nemaju volje u životu ništa promijeniti. Njihov život odvija se i u teškim prostornim i materijalnim uvjetima, nemaju usto ni osnovnih pretpostavki za adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Najteže stanje je u Općini Bednji, gdje je udio starih osoba u populaciji gotovo 20 posto, te u Klenovniku (16,9 posto), a u korak ih prate i Lepoglava i Ivanec s 15-tak posto stanovnika starijih od 60 godina. Zadaća svih nas je da u takvim slučajevima pokušamo riješiti primarna pitanja ljudskog dostojanstva i upravo to nas je potaknulo da pokrenemo projekt potpore samostalnom stanovanju starih osoba – izjavila je Đurđa Jelaš.

Velik dio posla već je obavljen: realizacija projekta počet će u Čretu kod Lepoglave, u kući koju je Caritasovu domu oporučno ostavila jedna štićenica. U kuću koju treba dograditi i proširiti, smjestit će se osam osoba, a s 15 od njih već su o tome obavljeni razgovori. Potpisivanjem sporazuma o partnerstvu svi potpisnici preuzeli su dio obveza oko ostvarenja projekta. Tako se, primjerice, Grad Lepoglava obvezao u cijelosti održavati objekt i opremu, Ivanec i općine financirat će troškove stanovanja korisnika (struja, voda, plin), članovi NUM-a i Crvenog križa pomoći će u njihovu uključivanju u socijalni život te u vrtnim i dvorišnim radovima, Caritasov dom će, ovisno o strukturi korisnika, spremati obroke i prati rublje…

Đ. Jelaš posebno je zahvalila županijskoj Agenciji za razvoj čiji su djelatnici pružili vrijednu pomoć u izradi složenih dijelova programa koji je, kao dio natječajne dokumentacije, u petak poslan ministarstvu. Zahvalila je i saborskom zastupniku i članu Županijskog poglavarstva Zlatku Koračeviću koji je poduzeo napore da projekt dobije suglasnost Županije. Sporazum o partnerstvu potpisali su gradonačelnici Lepoglave i Ivanca Milorad Batinić i Marijan Škvarić, predsjednik ivanečkog župskog Caritasa vlč. Stjepan Šoštarić, ravnateljica Caritasova doma Đurđa Jelaš, načelnici općina Bednje i Klenovnika Mirko Bistrović i dr. Andrija Golub, ravnateljice Crvenoga križa i Centra za socijalnu skrb Jasminka Ruhek i Anica Pahić i predsjednik NUM-a Hrvoje Kovač.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.