subota, 6.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
30.3.2007. 20:43:50
Tiskovna konferencija u Holcim-Mineralnim agregatima: U kamenolomu Očura uskoro testno polje za lokalne biljne vrste
Revitalizacija kamenoloma autohtonim biljnim vrstama

– Do svibnja iduće godine tehnološki ćemo posve sanirati iscrpljeni kamenolom Očura 1 kod Lepoglave te devastiranih 112.000 četvornih metara površina pošumiti s 21.000 sadnicom crnog bora, lijeske i bršljana. Iako je ovaj projekt tehnološke i biološke revitalizacije kamenoloma prvi slučaj primjene visokih svjetskih sanacijskih rudarskih standarda u Hrvatskoj, na njemu nećemo stati. Budući da crni bor nije autohtona biljna vrsta ovoga područja i da će kroz idućih 30-tak godina vjerojatno promijeniti ekosustav, u suradnji s Fakultetom šumarstva, Hrvatskim šumama i Institutom u Jastrebarskom pokrenuli smo projekt razvoja testnog polja u sklopu kamenoloma na kojemu ćemo zasaditi lokalne biljne vrste. Cilj je da ustanovimo mogu li se na posve iscrpljenom tlu, u uvjetima zaprašivanja, vibracija i buke, uzgojiti i održati domaće vrste stabala i drugih biljaka, kojima bismo revitalizirali kamenolom.

Taj projekt, posve nov u Hrvatskoj i malo poznat i u svijetu, koji je iznenadio i domaće šumarske stručnjake, u četvrtak su, 29. ožujka, u kamenolomu Mineralni agregati u Očuri koji posluje u sklopu multinacionalne kompanije Holcim predstavili predsjednik Uprave Holcima Hrvatska dr. Albert Szabo, direktor mineralnih agregata Žarko Horvat, direktor kamenoloma Siniša Košćak i voditeljica marketinga Julija Škoro.

- Testno polje uređujemo u dvije zone kamenoloma, na prostoru između 200 i 300 četvornih metara. Tu će biti zasađen hrast, bukva, javor, lijeska i druge vrste biljnog pokrova, čiji odabir sada obavljaju stručnjaci Šumarskog fakulteta. Uspijemo li, iz vlastitog ćemo rasadnika ubuduće ozelenjavati sve površine kamenoloma na kojima završimo s eksploatacijom. Dakle, revitalizacija bi tekla usporedo s eksploatacijom. U tom slučaju prekinut ćemo i sa sadnjom crnog bora – izjavili su predstavnici Holcima, najavivši nove standarde revitalizacije rudarskih površina u Hrvatskoj. Suradnju u tom projektu nude i lokalnoj zajednici i nevladinim udrugama, a berbu sjemenja i potragu za sadnicama i okolnih šuma u cilju vraćanja bioraznovrsnosti kane, pod stručnim vodstvom, organizirati u suradnji s osnovnim školama, izviđačima, članovima zelenih udruga. Premda će se napredovanje i razvoj sadnica na testnom polju intenzivno pratiti kroz iduće dvije do tri godine, prve sadnice lokalnih biljnih vrsta planiraju se zasaditi već iduće godine, kod revitalizacije dijelova novog kamenoloma Očura 2 koji će se protezati na ukupno 12 hektara.

Osvrnuvši se na aktivnosti na revitalizaciji kamenoloma Očura 1, sudionici press konferencije podsjetili su da je prigodnom svečanošću lani u kamenolomu obilježena sadnja tisućitog crnog bora. Sve su sadnice u međuvremenu odlično prezimile, a problema je bilo jedino na dijelu gdje je došlo do klizanja tla. U međuvremenu klizište je sanirano i učvršćeno.

Osvrćući se na uspješno poslovanje Mineralnih agregata u Očuri, Košćak je podsjetio da Holcim i u Hrvatskoj provodi iznimno visoke standarde u zaštiti na radu, zaštiti okoliša, te u razvoju odnosa s lokalnom zajednicom. Dr. Szabo istaknuo je da u kamenolomu bilježe 418. dan bez ijedne evidentirane ozljede na radu, što je rezultat dobro promišljenih aktivnosti u koje su uključeni svi, od menadžmenta do zadnjeg radnika. U kamenolomu su trenutačno zaposlena 62 radnika, a u njemu se godišnje proizvede milijun tona tamponskog materijala, agregata za graditeljstvo i industrijsko-mineralnih sirovina za staklarsku, kemijsku i farmaceutsku industriju. Od ove godine kamenolom u suradnji s Poljoprivrednom fakultetom kreće i u intenzivnu proizvodnju materijala za primjenu u poljoprivredi. Svi zainteresirani pozvani su da 18. svibnja dođu na Dane otvorenih vrata u kamenolom, kad će slobodno moći ući u njega, obići ga i doznati sve što ih o njegovu poslovanju bude zanimalo.

Holcim inače posluje u 70 zemalja na svim kontinentima. Zapošljava 90.000 radnika, a posjeduje 135 tvornica cementa, 1000 tvornica betona, 400 pogona za proizvodnju agregata.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.