utorak, 9.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
5.4.2007. 19:12:59
Žiteljima Jerovca i Dubravca predstavljena Strategija gospodarenja otpadom na jerovečkom deponiju
Mještani žele zatvaranje Jerovca, a ne novo smeće

U petak, 30. ožujka, u prostorijama Područne škole u Kuljevčici stanovnicima Mjesnih odbora Gornji i Donji Jerovec i Dubravec predstavljena je Strategija gospodarenja otpadom na jerovečkom deponiju. U nazočnosti gradonačelnika Milorada Batinića, dogradonačelnika Branka Putareka, voditeljice gradskog Odsjeka za komunalne djelatnosti Tanje Friščić i direktora Ivkoma Srečka Kramarića, o detaljima strategije govorio je Danko Fundurulja, predstavnik tvrtke IPZ Uniprojekt iz Zagreba.

- Premda ima lokacijsku dozvolu, jerovečki deponij sada je obično smetište na kojemu je od 1989. godine odloženo 44.000 tona smeća s vrlo negativnim utjecajem na vode, zrak i okoliš. Svake godine tamo se odlaže novih 4000 tona otpada, što ga, s osobnom „proizvodnjom“ smeća od oko 200 kilograma godišnje po stanovniku, svrstava u red malih deponija. Do 2010. sanirat će se nešto manje od 5 hektara smetišta s ukupno 33.000 prostornih metara odložena smeća, a nakon toga površine će se ozeleniti travom i raslinjem. Projekt sanacije vrijedan je 13 milijuna kuna, a sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. To je prva faza u provedbi Strategije gospodarenja otpadom, a za budućnost predviđena je i druga faza, s gradnjom pogona za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) – rekao je predstavnik IPZ Uniprojekta D. Fundurulja. Iako je naknadno pojašnjeno da je riječ o vizionarskom projektu, vrlo skupom (27 milijuna kuna), za koji bi trebalo raditi nove projekte, studije i tražiti novu građevnu dozvolu, okupljeni mještani na iznošenje takvih planova burno su reagirali.

– Premda su nam na skupu prije nekoliko mjeseci županijski i gradski čelnici jamčili da će smetište u Jerovcu biti zatvoreno do 2008., sada je odjednom taj rok produžen do 2010. Umjesto zatvaranja odlagališta, što je jednodušni zahtjev svih mještana, vi nam iznosite planove o drugoj fazi gospodarenja otpadom s gradnjom pogona za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO). Uvjeravali ste nas da će se nakon utvrđivanja lokacije regionalnog odlagališta za četiri županije sjeverozapadne Hrvatske Jerovec zatvoriti! Došli smo da čujemo kada će sanacija početi i kada će se zatvoriti smetište koje nama i našoj djeci uništava zdravlje, a vi nam govorite o novim halama, postrojenjima, o novom smeću! Pa zar svi imamo amneziju? – pitali su ogorčeni građani te poručili da u Jerovcu neće biti nikakve druge faze s gradnjom pogona za MBO.

Direktor Ivkoma Srečko Kramarić kazao da je do pomicanja roka zatvaranja Jerovca došlo zbog problema na čije rješavanje Ivanec nema utjecaja (riječ je o spornim pitanjima odlagališta Gunjak za koje se ne zna kad će proraditi, jer još nije ni uvršteno u prostorne planove Koprivničke županije), ali da će radovi na sanaciji Jerovca početi u lipnju, odmah nakon dobivanja građevinske dozvole.

- Upozoravam da će se tada na deponiju pojaviti strojevi koji će početi s radovima, pa da ne bude zabune – najavio je Kramarić. Mještani su poručili da su izgubili povjerenje u lokalnu politiku, jer su ih sve dosadašnje vlasti prevarile, a izrazili su i ponovni strah od dovoženja varaždinskog smeća u Jerovec. Ogorčeni uništenom kvalitetom života u svom naselju zbog smrada, nereda i najezde muha i glodavaca, optužili su vlasti za iznevjerena obećanja o konačnom rješavanju problema vodoopskrbe i kanalizacije.

- Ne „špotamo“ ekipu koja je došla prezentirati nam ovaj program, međutim, činjenica je da smo izgubili povjerenje prema bilo kojoj vlasti. Gradnja kanalizacije bila je počela, pa stala, iako su sami mještani bili spremni platiti nastavak radova. Žalosti me kad vidim da moja rodna Bednja pije ivanečku vodu, a Jerovec, koji je nadomak Ivanca, još uvijek ima varaždinsku vodu. A koliko nam je samo puta obećano da ćemo dobiti vodu s Ivančice? U Jerovcu nema ni dućana; mještani pod kišobranima doma nose mokar kruh – zorno je muke i težnje građana opisao mještanin Ivan Habrun.

Na skupu je bilo i mnogo drugih pitanja i primjedbi: žalili su se ljudi da je stanje na jerovečkom deponiju iz dana u dan sve gore. Zašto se, pitali su, dopušta odlaganje otpada iz Bolnice za plućne bolesti u Klenovniku, zašto se napokon ne riješi problem s Romima koji svaki dan ulaze na deponij i kopaju po smeću. Kramarić je kazao da iz Ivkoma dnevno i po više puta zovu policiju da intervenira, Rome s deponija tjeraju i čuvari, međutim, oni se stalno vraćaju. Bilo je i pitanja o isplati naknade za umanjenu vrijednost zemljišta na koju će imati pravo samo oni čije su kuće od deponija udaljene do 500 metara, a sagrađene su prije otvaranja smetišta, pod uvjetom da imaju građevnu i uporabnu dozvolu. Kako će se to riješiti zna li se da nijedna kuća nema uporabnu dozvolu? Gradonačelnik Batinić kazao je da će svi građani koji po Pravilniku budu imali pravo na isplatu biti obeštećeni, te da će Grad Ivanec preuzeti rješavanje problema oko uporabnih dozvola.

Lj. R.

 

Smeće u Jerovcu prestat će se odlagati od 2009. godine
Grad Ivanec i IGM pregovaraju o zbrinjavanju smeća u Jerovcu

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.