ponedjeljak, 8.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Kolumne
 
17.6.2007. 0:15:13
Mineralna bogatstva Kreševa iliti tri lepoglavska kamenoljupca u raju (2. dio)

Trećeg dana našeg boravka u Kreševo konačno se pokazalo sunce. Za taj dan planirali smo obići područje planine Busovače, na kojoj se nalazi i jedino nalazište minerala hijalofana u svijetu.

U ovom području središnje Bosne naizmjenično se izmjenjuju hrvatska i muslimanska sela i gradići. Uz putove se nalaze spomenici s imenima poginulih u prošlom ratu. Nismo vidjeli spomenik s manje od 20 imena, što svjedoči o žestini sukoba koji su se ovdje odvijali.

Zanimljivost je da u muslimanskim selima gotovo svako treće domaćinstvo proizvodi drveni ugljen u «sušama» nalik na košnice od gline. Pošto su sela u kotlinama, imali smo osjećaj da smo u Međuzemlju, među orcima. Iznenadilo nas je i to da u tim selima ne možete vidjeti žene. Naš domaćin Jozo Puljić nam je objasnio da je to radi vjerskih običaja prema kojima se žene nakon udaje izvan kuće ne smiju pokazivati bez feredže, odnosno vela koji prekriva lice.

Nakon što smo napustili sela nastavili smo uspon na planinu. Kao i u čitavom kraju, i na Busovači je obilje vode, a planina se gospodarski iskorištava sječom drvene građe.

Na prvoj lokaciji gdje smo zastali u našli smo krasne primjerke klorita i potpuno prozirne primjerke kristala kvarca, te zlatno žuti pirit. Do hijalofana nismo uspjeli doći, jer je ulaz u rudnik zatrpan uslijed radova na sječi i izvlačenju stabala. Malo više smo uspjeli naći i lijepo razvijene zelenkaste kristale klorita na kvarcu. Na tom potezu planine još je moguće naći aragonit, pirit na kvarcu, kalcite, turmaline.

Poslije pauze za ručak krenuli smo u drugi dio planine, na trenutno najaktualnije nalazište minerala. Ispred naše ekipe kojoj se pridružio i Žarko Bešlić projurio je vepar. Domaćini kažu da su prije dva tjedna na gotovo istom mjestu vidjeli i medvjeda. Kažu da to nije neobično za nadmorsku visinu od 1200 metara, na kojoj smo se nalazili. Medvjedi dolaze tražiti ostatke hrane koja ostaje iza šumskih radnika.

Nakon što smo pronašli pukotinu sa žilama kvarca krenuli smo u ispitivanje kojih sve kristala tamo ima. Našli smo lijepe primjerke adulara, koji se još naziva i mjesečev kamen, te čađavca i prozirnog kvarca. Pogled su nam privukli i kristali siderita sa ljubičastim odsjajem. Ipak, najvrjedniji kristali koje smo pronašli su bili lijepo razvijeni turmalini i sagenit rutili, koji su se u raznim kombinacijama miješali i ulazili u kvarc.

U svim bajkama blago čuvaju zmajevi, a svi ti kristali koji su također svojevrsno blago. Stoga njih u Bosni čuvaju škorpioni, čiju učinkovitost nismo provjeravali. Zadovoljili smo se i fotografiranjem.

Pošto je Edo jako želio vidjeti Sarajevo, skratili smo boravak na Busovači i vratili se u Kreševo. Nakon sortiranja i katalogizacije skupljenih minerala oprostili smo se s domaćinima i oko 22 sata krenuli prema Hrvatskoj.

U Kiseljaku smo se morali oduprijeti iskušenju da ostanemo na derneku. Kako smo ipak bili dosta umorni, a dug je put bio pred nama, trudili smo se gledati cestu i maknuti pogled sa svih silno lijepih djevojaka. Što se djevojaka tiče, stvarno su lijepe. Uglavnom su sve tamnokose, sa dugom kosom, a minice od dva pednja su obavezna garderoba za izlazak.

Damir Vrtar

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.