subota, 16.1.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
23.8.2007. 21:08:46
Najava
Proštenje kod Sv. Augustina

I ove godine se povodom Sv. Augustina, kod dvije kapelice na samoj granici Hrvatske i Slovenije održava tradicionalno zajedničko proštenje. Proštenje organiziraju dvije susjedne župe: Cvetlin iz Hrvatske i Leskovec iz Slovenije. Kapelice Svetog Augustina i Svete Magdalene smještene su na brdu „Sv. Augustin“ koje se nalazi 4 kilometra udaljenom od Trakošćana. Do njega se dolazi automobilom iz Trakošćana do 3 kilometra udaljenog mjesta Jamno, odakle se pješice ide na brdo. Brdo se nalazi na oko 600 metara nadmorske visine, s hrvatske strane automobilom nije dostupno, sa slovenske strane je dostupno automobilom do samog vrha.

Kapelice su udaljene svega 10 metara od graničnih kamena na slovenskoj strani. Događanja povodom Sv. Augustina održavaju se u subotu i nedjelju, 25. i 26. kolovoza. U subotu u 19 sati se održava Sveta misa i procesija sa svijećama u čast Sv. Augustina, a u nedjelju u 10:30 sati je zajednička središnja Sveta misa koja se održava kombinirano na hrvatskom i slovenskom jeziku.

Usprkos granici sa Europskom unijom, u dogovoru sa nadležnim službama tog dana je pojednostavljen režim kretanja, iako svi gosti manifestacije moraju sa sobom imati osobne dokumente. Do sada nikada nije zabilježen nikakav eksces. Ovdje treba spomenuti da ni u svakodnevnom životu na našem području nema nikakvih međugraničnih sporova, pa život ovdje uz granicu teče potpuno mirno i bez većih problema. Naime, za razliku od nekih drugih mjesta na hrvatsko-slovenskoj granici, na našem području je granična crta definirana još u vrijeme carice Marije Terezije, iz čijeg vremena potječu spomenuti granični kameni na kojima se i danas vide inicijali MrT (Maria regina Theresia).

Granica je tijekom raznih epoha nekad „mekša“, nekad „tvrđa“, no posljedica dobro definirane granice je sigurno miran suživot bez ikakvih problema teritorijalne naravi. Već stoljećima na tom području ljudi tradicionalno surađuju, što se manifestiralo i u institucionalnoj suradnji lokalnih udruga koja traje već desetljećima.

U podnožju Sv. Augustina s hrvatske strane nalazi se malo mjesto Jamno. Mještani tog mjesta svetkovinu Sv. Augustina smatraju središnjim događajem u godini, kada se sastaju brojni bivši žitelji koji su odselili u obližnje gradove, osobito u Sloveniju. Već nekoliko godina ta dva dana se u Jamnom obilježavaju raznim popratnim događanjima, a središnji događaj je u subotu navečer, kada se slavi „Noć Sv. Augustina“ uz tradicionalnu domaću glazbu i sve ostale popratne sadržaje.

Za kraj, navodimo dvije legende. Obje se odnose na postojanje samo četiri zida koja su ostala od gradnje jedne kapelice u podnožju Sv. Augustina s hrvatske strane. Jedna legenda govori da su zidovi ostali jer se odustalo od gradnje kapelice Sv. Magdalene na tom mjestu zbog toga što je Sv. Magdalena bila grešnica, i zbog toga mora biti na najvišem mjestu. Druga legenda je malo okrutnija i kaže da su početak gradnje kapelice osujetili mještani s slovenske strane, kako bi i kapelica Sv. Magdalene bila na njihovom teritoriju. Uglavnom, četiri zida nikad dovršene kapelice još i danas stoje u podnožju Sv. Augustina, svega nekoliko metara na hrvatskoj strani.

Sve dodatne informacije o manifestaciji mogu se dobiti na info@bednja.hr, ili na telefon 091/1771-614, a dodatne informacije o Trakošćanu i Općini Bednja mogu se naći na www.trakoscan.hr i www.bednja.hr.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.