subota, 8.8.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
4.9.2007. 21:12:44
Sastanak župana Radimira Čačića s umirovljenicima Lepoglave
Županija i Grad nude umirovljenicima konkretnu pomoć

- Sadašnji mirovinski sustav u Hrvatskoj ne samo da je nepravedan, već u njemu vlada i posvemašnji nered. Tranzicijsko razdoblje, koje je obilježilo propadanje hrvatskoga gospodarstva, najteže se prelomilo upravo preko umirovljeničkih leđa! Od nekadašnjeg omjera od tri zaposlena prema jednom umirovljeniku, taj se odnos danas izjednačio na 1:1. Odnos između starih i novih mirovina nedopustiv je! Mi apsolutno zastupamo stav da razlike između umirovljenika s istim radnom stažom, za radna vijeka zaposlenim na istim poslovima i s istom plaćom, ne mogu u nominalnim iznosima odstupati u tako drastičnim razlikama kao što je to sada! To ćemo nakon idućih izbora odmah promijeniti!

To je u srijedu, 29. kolovoza, na sastanku s lepoglavskim umirovljenicima u predvorju Osnovne škole Ante Starčevića, naglasio varaždinski župan Radimir Čačić. Nakon pozdravnih riječi predsjednika Udruge umirovljenika Josipa Paljaka, aktualnog člana Županijskog poglavarstva, župan je nazočne upoznao s najvažnijim projektima što ih na svom području provode županijske vlasti, te s onima koje na temelju dobrih iskustava na našem području, pokušavaju osmisliti i realizirati u cijeloj Hrvatskoj. Najavljujući nakon idućih izbora ukidanje sadašnjih nepravdi u mirovinskom sustavu, Čačić je izjavio da samohvale sadašnjeg vodstva umirovljeničke stranke koja podržava Sanaderovu Vladu – ne stoje.

- Izjave o vraćanju duga umirovljenicima te o nekakvom povijesnom zaokretu, sve to demantira računica koja jasno pokazuje da su u prošlom vremenu mirovine više smanjene nego što je isplaćen duga umirovljenicima. Podsjećam također da je umirovljenička stranka s Vladom potpisala sporazum kojim je bilo dogovoreno da se odnos plaća prema mirovinama od 100:42,5 poveća na 100:50, a do kraja mandata aktualne Vlade da taj omjer iznosi 100:70. Mandat je Vladi pri kraju, a omjer je 100:39! – primijetio je Čačić.

Govoreći o važnim županijskim projektima i programima, on je umirovljenike upoznao s činjenicom da Županija u suradnji s gradovima i općinama po modelu JPP-a gradi ili dograđuje više od 40 školskih objekata, a da pritom država Varaždinskoj županiji ne pomaže ni lipom. Poručujući da je ulaganje u naobrazbu jedan od imperativa sadašnje županijske vlasti, Čačić je kazao da je to jedan od onih projekata koje neizostavno kani primijeniti na području cijele države, ali uz decentralizaciju sredstava i uključivanje u te projekte središnje državne vlasti.

- Jedini potencijal danas je pamet, a svi pokazatelji govore da je Hrvatska polupismena. Moj cilj je udvostručiti broj studenata koji završavaju fakultete, premda sam svjestan da je to golem napor koji zahtijeva visoka ulaganja u opće dizanje razine institucija – naglasio je Čačić.

U raspravi, u kojoj su umirovljenici postavljali i pitanja o zakonitosti privatizacije DTK mreže koju su svojedobno vlastitim novcem sufinancirali, predstavnici Grada i Županije ponudili su im konkretnu pomoć u nekim segmentima kao što su zdravstvena zaštita (npr. Grad je spreman omogućiti besplatan prijevoz umirovljenika na neke liječničke preglede ili pretrage), komunalna infrastruktura, ili uključivanje umirovljenika u neke gradske projekte vezane uz gospodarstvo ili pružanje pomoći i poduke mladima. (ljr)
 
Fotografije: B. Težak
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.