subota, 8.8.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
30.9.2007. 19:32:57
Tiskovna konferencija gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića
Gradit će se mljekara kapaciteta 4000 litara mlijeka dnevno

Pripreme za gradnju minimljekare na ivanečkom području, opremanje ivanečke Poslovne zone Ivanec-istok komunalnom infrastrukturom, pripreme za početak rekonstrukcije ulica u Ivancu – to su samo neke od važnijih tema na kojima je novinare u ponedjeljak, 24. rujna, u Gradskoj vijećnici informirao gradonačelnik Milorad Batinić. Na konferenciji najviše se govorilo o pripremama o gradnji minimljekare, zahtjevnom projektu što ga je Grad Ivanec pokrenuo u suradnji s tvrtkama specijaliziranim za gradnju mljekara i instaliranje suvremene mljekarske tehnologije.

- Dosad smo prikupili nekoliko ozbiljnih ponuda specijaliziranih tvrtki i održali brojne sastanke sa stručnjacima koji poznaju i regulativu EU vezane uz standarde opremanja takvih mljekara. Premda je isprva bilo planirano da se u društvenom domu u Lančić-Knapiću pokraj Ivanca instaliraju kapaciteti za dnevnu preradu 1400 litara mlijeka iz 30-tak obiteljskih gospodarstava s manjim brojem grla iz uže okolice Ivanca, početni planovi u međuvremenu su korigirani u korist – veće mljekare. Naime, stručnjaci su nas upozorili da standardi EU diktiraju gradnju većih mljekara, pa smo u međuvremenu pokrenuli aktivnosti za mljekaru s kapacitetom većim od 4000 litara dnevno. Usto, ulaganje u veći objekt i novčano je isplativije, jer se povećanjem njena kapaciteta za dva i pol puta početna investicija povećava za samo 25 posto – izjavio je Batinić.

Prve natječaje Grad će raspisati u studenome, a vrlo je vjerojatno da će kod gradnje u obzir uzeti ponude tvrtki koje Gradu nude model po načelu „ključ u ruke“, što podrazumijeva prenamjenu prostora, opremanje suvremenom tehnologijom, osobu koju će voditi cijeli projekt još 15 dana nakon početka proizvodnje, te monitoring u trajanju pola godine nakon instaliranja kapaciteta.

- Projekt minimljekare pokrenuli smo u cilju spašavanja malih proizvođača, koji zbog skromne proizvodnje ne mogu ostvariti nikakve poticaje. Ako nešto ne učinimo na njihovoj zaštiti, taj sloj naprosto će „izumrijeti“, a taj trend vidljiv je po drastičnom smanjenju broja grla u obiteljskim kućanstvima – ocijenio je Batinić. Cijelo ulaganje, čija se vrijednost na 4,5 milijuna kuna, financirat će Varaždinska županija i Grad Ivanec. Očekuje se i potpora iz pretpristupnih fondova.

Grad Ivanec pozive prije nekoliko mjeseci pozive za prezentaciju projekta minimljekare poslao je na adrese 275 malih proizvođača, a 28 gospodarstava potvrdilo je da je spremno proizvoditi mlijeko za zadružnu mljekaru. Povratne informacije iz susjednih gradova i općina govore da su i proizvođači s njihovih područja spremni isporučivati mlijeko u minimljekaru. Na zboru građana MO Lančić-Knapić mještani su dali pristanak da se mljekara uredi u njihovu društvenom domu, dok su stručnjaci Agronomskoga fakulteta ocijenili da objekt zadovoljava toj namjeni, jasno, uz potrebu preuređenja i prenamjene. Nakon što sagrade i opreme objekt, Grad i Županija prepustit će ga zadružnoj mljekari. Grad Ivanec će se u prve tri godine njena poslovanja odreći svih potraživanja.(ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.