subota, 8.8.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
17.10.2007. 20:16:42
Sjednica Gradskoga vijeća Ivanca
Mještanima Jerovca naknada za umanjenu vrijednost nekretnina

Isplata naknada mještanima Jerovca za umanjenu vrijednost nekretnina u okolici smetlišta, navodna neprincipijelnost Gradskoga poglavarstva u raspodjeli novca za vatrogastvo, zbivanja u ivanečkome Caritasovu domu, zaobilaženje Ivanca u dodjeli novca iz državnih fondova i ministarstava – to su samo neke od tema oko kojih su frcale iskre na sjednici Gradskoga vijeća Ivanca u srijedu, 10. listopada. Zbog sramotnog načina i tempa radova na rekonstrukciji Rajterove ulice, koje dijelom izvodi i varaždinska Cesta, već na aktualnom satu prekipjelo je dr. Mladenu Friščiću (ZDS).

- Sve je to zbog toga što radove izvodi grupa nesposobnjakovića, koja si dopušta pijančevanje kod izvora u Rajterovoj i pečenje pečenki, u crnim naočalama. Zato su radove i izvodili tako da su gradili, rušili, pa ponovno gradili, a „fulali“ su i cijelu parcelu. To je sramota za nadzor, a pitanje je i tko to plaća? Radovi teku beskonačno, a izvedeni su tako da se na kritičnim mjestima na ulici i dalje zadržava voda, šahtovi su sagrađeni „kontra“, iznad razine ceste, a građani su si zbog svega toga već oštetili aute – optužio je Friščić.

Njegove navode dijelom je potvrdio i gradonačelnik Milorad Batinić, rekavši da ni gradske vlasti nisu zadovoljne tempom i načinom izvođenja radova u Rajterovoj ulici:

- Istina je da su mimo projekta i dogovora radnici Ceste neovlašteno sagradili oko 170 metara rubnjaka s lijeve strane ulice i time suzili cestovni pojas i prostor za nogostup. Radove su izveli tako da rubnjaci idu sredinom šahta. Usto, kod uređivanja spoja potoka Pahinsko u Bistricu promašili su parcelu, pa su umjesto na gradskoj, dio radova napravili na privatnoj čestici. Nakon naše intervencije i sastanka s tehničkim direktorom Ceste i poslovođom, dogovoreno je da se rubnjaci maknu i propusti isprave o njihovu trošku – izjavio je Batinić, te dodao da će to ugovorno riješiti s investitorom, a to je ŽUC.

Na pitanje zašto Cesta nije rekonstruirala ulicu od centra grada do raskrižja Vinogradske i Bistrice, odgovorio je da će radove nastaviti čim Hidroing završi s uređivanjem korita Bistrice.

Isplata obeštećenja kroz pet godina

Žestoka rasprava u kojoj se na gradske vlasti paljbom kritika, optužbi i sumnji obrušio Josip Krtanjek (HDZ), vodila se o prijedlozima odluka kojima Grad Ivanec regulira isplatu naknade vlasnicima u okolici smetlišta u Jerovcu za umanjenu vrijednost njihovih nekretnina u zoni utjecaja deponija, te o utvrđivanju naknade koje Ivancu za zbrinjavanje otpada u Jerovcu plaćaju okolne općine i Grad Lepoglava.

Temeljem zakonskih odredbi i pravilnika Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, odlukom je propisano da će svim vlasnicima koji su nekretnine stekli prije početka sanacije gradskog smetlišta u Jerovcu, a od odlagališta su udaljene 500 metara, Grad Ivanec isplatiti naknadu za umanjenu tržišnu vrijednost njihovih kuća i stambeno-poslovnih objekata. Isplata naknade trebala bi biti barem djelomična satisfakcija nezadovoljnim mještanima čije su nekretnine zbog blizine smetlišta, smrada, te učestale najezde glodavaca, muha i životinja zaraženih bjesnoćom, za potencijalne kupce neatraktivne i neprivlačne. Naknadu će ostvariti 43 kućanstva.

Temeljem pravilnika resornog ministarstva, građanima bi se isplatila razlika između tržišne vrijednosti i umanjene vrijednosti nekretnine. Tržišnu vrijednost utvrdit će ovlašteni vještak na licu mjesta, a iznos naknade za svakog vlasnika utvrdit će se tako da se tržišna vrijednost nekretnine pomnoži sa zakonskim koeficijentom od 0,15. Naknade će vlasnicima biti isplaćene u tromjesečnim obrocima kroz pet godina, uvećanim za kamatu po eskontnoj stopi HNB-a, a novac će Grad osigurati iz cijene zbrinjavanje otpada komunalca Ivkoma.

Krtanjek je prijedlog takve odluke nazvao kamuflažom, izrazivši mišljenje da će građani biti zakinuti, jer će im se utvrđenom visinom naknade od 8,4 posto sredstava prikupljenih po osnovi zbrinjavanja otpada po Ivkomovu cjeniku, moći dati samo „mizerija“. Unatoč uvjeravanjima gradskih čelnika i stručnih službi da je utvrđena visina od 8,4 posto gotovo dvostruko veća od stvarnih potreba za isplatu naknade, i upozorenjima da bi Krtanjekovo inzistiranje da se taj iznos poveća na 30 posto rezultirao velikim poskupljenjem odvoza smeća, HDZ-ov vijećnik nije se dao razuvjeriti.

Jednako nepokolebljiv ostao je i kod odluke o utvrđivanju naknade koju Ivancu plaćaju okolni gradovi i općine koje svoje smeće odlažu u Jerovcu, smatrajući da se Ivanec ne smije odreći naknade, odnosno, ekološke rente za odlaganje njihova smeća. Gradski čelnici opetovano su ponovili da su ekološku rentu u cijeni zbrinjavanja otpada okolne jedinice lokalne samouprave plaćale i onda kad njena naplata nije bila legalizirana zakonskim odlukama te da je i sada sadržana u cijeni zbrinjavanja otpada koju plaćaju građani. Usto, ostale općine i gradovi financijski sudjeluju i u sanaciji smetišta u Jerovcu. Dogodi li se da u međuvremenu neka općina više ne bude htjela u Jerovcu deponirati smeće, ekološku rentu Ivancu do isteka obveze otplate obeštećenja vlasnicima nekretnina, umjesto građana-korisnika, preuzet će općinski proračun.

Amandmani HDZ-a, kojima su predložili da se sredstva koja budu višak nakon namirenja koeficijenta od 8,4 posto usmjere u poboljšanje komunalnog standarda u Gornjem i Donjem Jerovcu, odnosno, da se sredstva ostvarena od susjednih općina i gradova također usmjere na to područje, većinom glasova vijećnika odbijeni su u korist odredbi predlagača – Grada Ivanca. Njima je određeno da će se ta sredstva koristiti za povećanje komunalnog i društvenoga standarda te unapređenje gospodarenja otpadom sukladno programu koji za svaku godinu donosi Gradsko poglavarstvo. Obje odluke potom su izglasane velikom većinom vijećničkih glasova.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.