četvrtak, 24.6.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
12.11.2007. 22:12:17
Tiskovna konferencija Općine Bednja: Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva tolerira i podržava nezakonitu gradnju u Rinkovcu
„Pravna“ država štiti bespravnu gradnju

Bespravna gradnja u naselju Rinkovec na području općine Bednja i namjerna (?) gluhoća mjerodavnih državnih organa u petak je, 9. studenog, bila tema konferencije za novinare što su je u prostorima društvenoga doma održali saborski zastupnik Zlatko Koračević, aktualni zamjenik predsjednika Općinskoga vijeća Bednje, i Mirko Bistrović, bednjanski načelnik.

- Ni usprkos dvije prijave i dva zahtjeva za hitno postupanje što ih je u vremenu od mjesec dana, od 9. listopada do 7. studenog ove godine, Općina Bednja uputila građevinskoj inspekciji zbog bespravne gradnje u Rinkovcu, do petka, 9. studenog, inspekcija se nije oglasila, niti je našla vremena da izađe na teren i izvrši očevid. Za to vrijeme poduzetnik Mirko Dubić na zemlji koja je u suvlasništvu općine, odmah u produžetku društvenoga doma, nesmetano gradi svoj gospodarski objekt i unatoč tome što mu je građevinska dozvola istekla još 2005. godine! Neshvatljivo je i apsurdno da državne institucije u „pravnoj“ državi štite bespravnu gradnju i svojom joj inertnošću pogoduju, ne vodeći brigu o zaštiti imovine Općine Bednje i njenih građana – izjavili su sazivači konferencije.

- Još važnije od toga je što je Dubiću dozvolu za gradnju izdao mjerodavni državni ured u Ivancu, i to protivno Zakonu o gradnji, što se lako može provjeriti i dokazati! Naime, Općina Bednja je kao suvlasnik, trebala dati suglasnost za gradnju na svom zemljištu. Općina na takvu gradnju nije dala suglasnost, jer je nitko o tome nije ni pitao, pa nismo ni znali da je Dubiću dozvola za gradnja izdana još 2003. godine. Iako sumnjamo, ipak ne želimo vjerovati da su u ovakvoj raboti u pitanju neki drugi interesi zbog kojih je mjerodavni državni ured izdao ovakvu dozvolu! Zbog interesa općine, ali i revolta mještana koji pitaju kako je moguće da Dubić gradi i da se gruntovno uknjiži na zemljištu koje su svojedobno oni sami kupili svojim novcem, apeliramo na ministarstvo da odradi svoj dio posla – izjavili su Koračević i Bistrović.

Upozorili su da će takvim zahvatom dio društvenog doma ostati u mraku (bez prozora). To nije sve. Naglasili su da Dubić na cesti ispred objekta koji nelegalno gradi, već mjesec i pol dana ne dopušta gradnju autobusne postaje s nadstrešnicom, čak ni unatoč tome što je Općina za zahvat dobila lokacijsku i građevinsku dozvolu, te suglasnost Hrvatskih cesta.

- Ono što se danju sagradi, netko „nepoznat“ noću ruši. Zbog toga je intervenirala i policija, a mi poručujemo da ćemo nadstrešnicu sagraditi u iduća dva tjedna, pa makar uz cijenu angažiranja čuvarske službe! Nakon 15 godina nastojanja da uredimo stajalište, nećemo dopustiti da nam djeca dalje autobus čekaju na otvorenoj cesti – poručili su predstavnici Općine Bednja.

I predsjednik Mjesnog odbora Josip Podsečki podsjetio je da mještani autobusnu stanicu „ganjaju“ već gotovo dva desetljeća, a sada, kada je općina napokon počela s uređivanjem infrastrukture, iznenada su u prvi plan izbili privatni interesi.

- Autobusom se kod nas najviše koriste djeca-putnici i srednjoškolci, i nakon svega pobrinut ćemo se da ta populacija bude zaštićena od pogibelji koja joj prijeti dok autobus čekaju na cesti – izjavio je Podsečki.

Na pitanja pojedinih mještana o tome kako je moguće da se M. Dubić kao vlasnik mogao uknjižiti na imovini koju su nekad kupovali i stjecali sami građani, rečeno je da je riječ o nepravilnostima koje su tadašnje vlasti dopustile još početkom 90-tih godina, a da su ključne nepravilnosti učinjene proteklih godina kada je poduzetnik bez građevinske dozvole najprije sagradio nadstrešnicu koju je kasnije pretvorio u zimski vrt, a sada u produžetku društvenoga doma gradi i objekt s nevažećom dozvolom.

Nakon završetka pozvani smo na razgovor u ugostiteljski objekt ispod prostorija društvenoga doma, sa skupinom mještana na čelu s Mirkom Dubićem. Kazali su da se protive gradnji autobusnog stajališta dugog 56 metara, s visokim rubnjacima, koji priječe prolaz do tri Dubićeva poslovna objekta. Taj moment predstavnici Općine prethodno su demantirali, kazavši da je ostavljen prilaz prema objektima.

Ljubica Dubić predložila je da će sama kupiti zemljište niže uz cestu i pokloniti ga općini za gradnju stajališta. Mještani Anđelko Hranj, Zlatko Flajšman i Josip Ferek istaknuli su da nisu protiv uređivanja stajališta, ali se protive postavljanju rubnjaka i smatraju da bi se stajalište sasvim zadovoljavajuće moglo urediti samo označavanjem horizontalnom signalizacijom.

Na pitanje o legalnosti gradnje gospodarskog objekta, za koji nisu tražili suglasnost općine, Dubići su izjavili da je riječ o objektu za koji građevinska dozvola nije potrebna, a da im je lokacijska dozvola produljena 2005. godine.(ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.