srijeda, 12.8.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
19.11.2007. 10:53:07
U Ivancu otvoreni novi školski objekti vrijedni 21 milijun kuna
U školi i dalje nedovoljno prostora

– Gradnja nove školske sportske dvorane za 700 ivanečkih osnovaca i dogradnja škole s dodatnih šest učionica i tri kabineta za biologiju, kemiju i fiziku dio je Vladina projekta Društvo znanja, kojemu je cilj da Hrvatska postane konkurentna na velikom svjetskom tržištu. Kako to možemo učiniti samo znanjem, prva nam je zadaća da djeci i njihovim učiteljima osiguramo zadovoljavajuće uvjete rada u suvremenim i funkcionalnim prostorima.

To je u srijedu, 14. studenog, na svečanosti otvaranja novih školskih objekata, vrijednih 21 milijun kuna, kazao potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Od te svote više od 20 milijuna osigurala je država, dok je u ulaganju s 800.000 kuna za projekte i oslobađanjem plaćanja komunalnog doprinosa sudjelovao i Grad Ivanec. U sklopu toga golemoga ulaganja u ivanečko školstvo potpuno su renovirane glavna školska zgrada i stara sportska dvorana, uređena je nova zbornica s administrativnim prostorima, a za djecu s posebnim potrebama sagrađeni su odgovarajući prilazi i dizalo.

Osvrćući se na 170-godišnju tradiciju školstva u Ivancu, ravnatelj Dragutin Brezovec kazao je da je ivanečka škola toliko puta bila dograđivana da je već postala simbolom za pomanjkanje prostora. Izrazivši zadovoljstvo što u školi više nema nijednog razreda koji nastavu tjelesnog mora održavati u učionici, izjavio je da unatoč dogradnji, za nastavu u jednoj smjeni još nedostaje najmanje 10 učionica!

Čestitke domaćinima i učenicima koji su izveli dopadljiv kulturni i sportsko-egzibicijski program uputio je i ministar kulture Božo Biškupić. Podsjećajući na bogatu ivanečku kulturnu baštinu (Sakcinski, arheologija), poručio je Ivančanima da se mogu ponositi svojom prekrasnom himnom Poleg jedne vel'ke gore, „jer tako lijepu himnu nema nijedan grad u Hrvatskoj“. Uz Vladine dužnosnike, skupu su nazočili i članovi na listi HDZ-a za 3. izbornu jedinicu na čelu s njenim nositeljem Ivanom Jarnjakom.

 
Gradski i županijski dužnosnici napustili skup

Otvaranje novosagrađenih školskih objekata pratila su i stranačka previranja: uoči početka svečanosti skup su napustili županijski i gradski dužnosnici na čelu sa zamjenikom župana Predragom Štromarom i gradonačelnikom Miloradom Batinićem. U tom povodu Batinić je već sljedećega dana, u četvrtak, 15. studenoga, ugradskoj vijećnici sazvao tiskovnu konferenciju.

- Skup na kome su ivanečkim učenicima, roditeljima, učiteljima i građanima na simboličan način na uporabu trebali biti predani novosagrađeni objekti koji su financirani iz državnog proračuna, dakle, novcem svih građana, pretvorio se u predizborni skup HDZ-a sa stranačkom HDZ-ovom ikonografijom. Protokol za otvaranje upućen je iz HDZ-ova stožera, a potpisali su ga predsjednik ŽO HDZ-a Vladimir Kurečić i direktor HDZ-ove kampanje za Varaždinsku županiju Kristijan Igrec. HDZ-ova bahatost išla je pritom tako daleko da u protokolu nisu bile predviđene čak ni pozdravne riječi predstavnika Varaždinske županije kao osnivača škole, a ni Grada Ivanca kao sufinancijera projekta – izjavio je Batinić. Tako se, kazao je, dogodilo da se svečanost otvaranja na kraju pretvorila u skup na kojem su velika većina bili članovi na listi HDZ-a za 3. izbornu jedinicu, kao i lokalna i županijska HDZ-ova svita. O tome svjedoči i podatak da je svečanost otvaranja školskih objekata čak i policiji uredno bila najavljena kao HDZ-ov stranački skup.

- Na ulazu goste su dočekivali redari odjeveni u jakne HDZ-a, te stranačko promidžbeno vozilo. Iako je Grad na više načina pomogao realizaciji projekta gradnje novih školskih objekata, mi uopće nismo dobili priliku da se obratimo ljudima, a ravnatelju škole bilo je sugerirano da skup organizira prema napucima HDZ-a – naglasio je Batinić. Članovi Gradskog poglavarstva na pressici su potvrdili da nitko od njih čak nije ni dobio poziv za svečanost, dok je poglavarstvenik Dragutin Varga javno poručio Igrecu da bi mu bilo bolje da je više vodio brige oko Pekare u Ivancu, a manje oko politike, pa se sada ne bi dogodilo da tvrtka ide u stečaj, a radnici na cestu.

Na igre i podmetanja prošlih godina oko gradnje sportske dvorane Batinić se osvrnuo i detaljnije. Podsjetio je da je u Gradskom vijeću Ivanca prije nekoliko godina bio postignut konsenzus o tome da se pokraj škole gradi velika, trodjelna dvorana, s time da bi trošak veće dvorane od one koja je bila predviđena standardima ministarstva, iz proračuna platio Grad Ivanec.

- Međutim, Vlada je 2005. godine cijeli projekt stopirala i punih 1,5 godinu odbijala je potpisati ugovor za projekt za koji su sredstva već bila osigurana, a bio je odabran i izvođač. Sa županom Čačićem osobno sam bio kod ministra Primorca, od koga smo tražili da gradnja konačno krene, pa je Vlada ugovor potpisala tek 2006. godine! Na niz potonjih usmenih najava, pisama i požurnica o inicijativi Grada da isfinancira veću sportsku dvoranu, te o prijedlogu Grada da dogradi školu po modelu JPP-a, resorno ministarstvo nije se očitovalo do danas. Da je prihvaćen naš prijedlog, Ivanec bi danas imao dovoljno školskog prostora i nastavu jednoj smjeni, te veliku trodjelnu sportsku dvoranu. Zahvaljujući, međutim, bahatosti i netoleranciji vladajuće garniture, nemamo ništa od toga – zaključio je Batinić.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.