četvrtak, 13.8.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
4.12.2007. 21:01:39
Gradsko vijeće Ivanec
Ivanečki proračun za 2008. vrijedan je 38,4 milijuna kuna

Dok su programi rada gradskih ustanova – Dječjeg vrtića Ivančice, Gradske knjižnice Gustav Krklec i Pučkog otvorenog učilišta Đuro Arnold na sjednici Gradskoga vijeća Ivanca u srijedu, 28. studenog, dobili jednoglasnu potporu svih vijećnika, prijedlogu proračuna za 2008. godinu i svim ostali pratećim proračunskim programima HDZ-a je udijelio odbijenicu. Vijećnici HDZ-a u raspravi su se „zaboli“ u niz proračunskih stavki te izašli s prijedlozima novih ulaganja koja za aktualnu vladajuću koaliciju nisu bila prihvatljiva iz više razloga, koje je na sjednici detaljno obrazložio gradonačelnik Milorad Batinić.

Raspravu o programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture otvorio je Josip Krtanjek amandmanom u ime Kluba vijećnika HDZ-a, kojim je predložio da se proračun dopuni stavkama za gradnju triju novih dječjih igrališta u Ivancu, te u Seljancu, Cerju Tužnom, Margečanu, Ribić Brijegu, Horvatskom i drugdje. Zahtijevao je i gradnju autobusne nadstrešnice kod dječjeg vrtića, te modernizaciju više pravaca u Salinovcu i Ivancu, s biciklističkim stazama. Tome je dodao i zahtjev za rasvjetljivanjem dvaju parkova u Ivancu, te konačno rješenje vodoopskrbe ivanečkom vodom Jerovca, Horvatskog i Ribić Brijega. Dragutin Mostečak (HDZ) upitao je kad će početi najavljena gradnja nogostupa od Ivanca do Ivanečkoga Naselja, imajući u vidu da je riječ o vrlo prometnoj dionici prema KTC-u.

- Gradnja dječjih igrališta odvija se temeljem programa iz 2005. godine, što su ga predložili sami mjesni odbori. U programu za iduću godinu gradnja je igrališta u Gačicama, Jerovcu Gornjem i Vitešincu. U Krtanjekovu prijedlogu samo igrališta koštaju više od milijun kuna, pri čemu vijećnik nije naveo koje bi to stavke u proračunu trebalo smanjiti kako bi se namaknula sredstva za igrališta. Što se tiče modernizacije nerazvrstanih cesta, poznato je da je tempo njihova asfaltiranja određen već donesenim programom od 2005. do 2011. godine. U vezi s postavljanjem nadstrešnice kod autobusnog okretišta kod dječjeg vrtića, sa stručnim službama razmotrit ćemo na kojoj bi se lokaciji mogla urediti – kazao je Batinić te dodao da je i Grad Ivanec uvelike uključen u županijski projekt postavljanja unificiranih nadstrešnica na prometnicama. Po tom načelu i Grad Ivanec obvezao se o svom trošku izraditi betonske podloge, dok nadstrešnice poklanja županija.

O početku gradnje nogostupa do Ivanečkoga Naselja poručio je da je riječ o projektu čiji je investitor HAC, a financirat će se iz Betterment programa.

- Početak gradnje ovisi o državi i HAC-u, a Grad Ivanec učinio je ono što je zasad jedino mogao – osigurao je sredstava za otkup zemljišta, odnosno, za rješavanje imovinskih pitanja s građanima – izjavio je gradonačelnik. Takva je obrazloženja prihvatila većina vijećnika, pa su u glasovanju za Krtanjekov amandman HDZ-ovi vijećnici ostali usamljeni.

U daljnjem tijeku sjednice HDZ je bio i protiv programa javnih potreba u kulturi i sportu za 2008. godinu. Unatoč naglasku predlagača da će Poglavarstvo financirati kvalitetne projekte u kulturi i objašnjenju stručnih službi da će Povjerenstvo za udruge i koordinacija udruga u kulturi Gradskom poglavarstvu dati konkretne prijedloge vezane uz financiranje, program kulture nije dobio zeleno svjetlo HDZ-a, pod obrazloženjem da „nema kriterija za dodjelu sredstava“. Vijećnicima te stranke potom nije bio prihvatljiv ni program sporta. Iako je taj program izrađen po unaprijed utvrđenim kriterijima, oporbeni vijećnici zamjerili su da se predloženom raspodjelom ne potiče uključivanje djece u masovne sportove.

Zbog donacija udrugama umirovljenika te invalidnih i hendikepiranih osoba, čiji su iznosi niži od ovogodišnjih, kod donošenja proračuna ruka HSU-ove vijećnice Ljubice Friščić ostala je spuštena, a ogorčenje nije skrivao ni županijski vijećnik HSU-a Stjepan Kozina. Predstavnici umirovljenika nisu bili zadovoljni stavkom kojom je za donacije dviju udrugama umirovljenika, u Ivancu i Radovanu, za iduću godinu predviđeno 35.000 kuna, zna li se da je samo Ivanec ove godine dobio 36.000 kuna za redovitu djelatnost. Pribroje li se tome i donacije za stare i nemoćne, Udruga umirovljenika Ivanec ove je godine od Grada dobila 46.950 kuna. No, predstavnici predlagača izjavili su da je zato povećana stavka namijenjena isplati naknada starijim i nemoćnim osobama, koja iznosi 73.000 kuna, a iz koje će se alimentirati dodatna sredstva, tako da umirovljeničke udruge u 2008. ne bi bile na gubitku.

S obzirom na to da je proračun za 2008. planiran u iznosu od 38,45 milijuna (lanjski je bio 29,6 milijuna) HDZ je inzistirao na podatku o tome koliko je na znatno povećanje utjecao prirez što ga je uveo Grad, a koliko Vladina decentralizacija sredstava. Premda su gradski čelnici najavili da će precizne podatke objaviti nakon izvješća o poslovanju proračuna, vijećnici HDZ-a time nisu bili zadovoljni. Gradonačelnik Batinić kazao je da podaci pokazuju da je uvođenje prireza povećalo prihodnu stranu proračuna, a na pitanje o doprinosu Vladinih mjera, uzvratio je žaokom vezanom uz poslovnu zonu u Ivancu.

- Samo ove godine Grad Ivanec u opremanje zone uložio je 3 milijuna kuna, a od Ministarstva gospodarstva dobio je samo 200.000 kuna potpore. Istodobno, za investicije Grad je državi platio 560.000 kuna PDV-a, pa proizlazi da Grad Ivanec financira državu. Usto, Grad je i svih proteklih godina državi ukupno platio više PDV-a za zonu, a potpora je dobio daleko manje - zaključio je Batinić.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.