subota, 16.1.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
8.12.2007. 20:45:33
Održana nova manifestacija Turističke zajednice grada Ivanca
Ivanečki rudarski dani

U skladu sa simbolikom stihova prerano preminule ivanečke pjesnikinje i rudarske kćeri Marice Težački Grđan, „bil je rudnik kak jasle, pol Ivonjca spodi krampa je zrasle“, u utorak, 4. prosinca, u Ivancu su održani prvi Ivanečki rudarski dani. Želeći upravo na spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, predstaviti manifestaciju kojom će se ubuduće održavati uspomena na rudarsku tradiciju na čijim je temeljima nastao suvremeni Ivanec, Turistička zajednica grada Ivanca priredila je bogat program.

Počeo je mimohodom Ivanečke rudarske čete i nekadašnjih rudara ulicama Ivanca, te molitvom koju je u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene predvodio župnik vlč. Stjepan Šoštarić. Pod svjetlima baklji i uz zvukove bubnja, povorka kojoj su se pridružili i članovi Društva prijatelja narodnih običaja Maska u narodnim nošnjama, potom se uputila prema Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog, gdje je održan središnji program.

Nakon pozdravnih riječi domaćina Dragutina Brezovca, ravnatelja škole, brojnim gostima i uzvanicima obratio se dr. sc. Eduard Kušen iz Instituta za turizam u Zagrebu. Osvrćući se na Rudarsku četu kao novi turistički proizvod, dr. Kušen ocijenio je pohvalnim što su Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i Hrvatska turistička zajednica u njoj prepoznali vrijednu nadgradnju koja može poslužiti kao gospodarska osnova turističkoga razvitka.

- Odore u koje su odjeveni članovi čete replike su izvornih odori rađene na najvišoj umjetničkoj i profesionalnoj razini. Za sustav njihova krojenja i šivanja pronađen je specijalni izvođač, zlatovez i gumbi nigdje se ne mogu kupiti, a mesingani ukrasi na vrhu rudarskih štapova tek zahtijevaju dalju umjetničku valorizaciju. Rudarska četa turistički je proizvod posebne vrste. Nije pritom riječ o restoranima, ni o hotelima, već o specifičnom obliku turističke nadgradnje. Drago mi je što je ovaj projekt pokrenut upravo o spomendanu sv. Barbare, kao sjećanju na dan kad su se nekad rudari pojavljivali čisti i ulašteni u svečanim odorama, ponosni i sretni zbog teškog, ali časnog posla koji su radili – kazao je dr. Kušen.

Predsjednik TZ Boris Jagetić Daraboš ekskluzivno je predstavio nacrt rudarskog okna na Ivančici koje će se obnoviti za turističke posjete, rekavši da je sačinjen na osnovu brojnih spuštanja u jedno od napuštenih okana. Prvi put predstavljena je i kompletna muška rudarska odora sa svečanim plaštem, te dvije ženske odore, u čast žena koje su se nekad ravnopravno s muškarcima spuštale u okna. B. Jagetić Daraboš najavio je i novi projekt Turističke zajednice nazvan Ivanec, grad vitezova-ivanovaca.

Čestitke TZ-u i Gradu Ivancu uputio je varaždinski dožupan Predrag Štromar.

- Upućujem zahvale TZ-u i Gradu Ivancu na velikom trudu uloženu u organiziranje manifestacije. Nju treba prihvatiti i dalje njegovati ne samo kao znak sjećanja na rad u rudniku koji je nekad bio jedna od najtežih egzistencijalnih alternativa, već i kao dio turističke ponude – poručio je Štromar te sve nazočne pozdravio rudarskim pozdravom „sretno“.

U školi je priređena i bogata izložba rudarskog alata, šljemova, lampi-karabitarica, ugljena iz okna i rajmuške (otpadna materijala), starih dokumenata, fotografija, poštanskih maraka. Izloženi su i učenički radovi na temu rudarstva, a u sklopu rudarskoga recitala stihove su govorili prof. Ivanka Kunić, koja se na dirljiv način prisjetila djetinjstva u Ivancu i rudničkog foršusa (predujma) i colinge (isplate) što su ih rudari dobivali u škarniclekima, te Ivan Kušteljega, koji je interpretirao stihove Marice Težački Grđan. Umjetničke radove na istu temu izložio je Željko Belač. Plesni i glazbeni program izveli su Lompuši iz Radovana i Faringaši iz Prigorca, a članice Maske priredile su domjenak na kome se, uz tradicionalne ivanečke specijalitete, mogla kušati i rudarska „giera“.

Svečanosti su nazočili i predstavnica Ministarstva turizma Vesna Rajković, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Ivanca Milorad Batinić i Čedomir Bračko, direktorica županijskoga TZ-a Elizabeta Dolenec i drugi ugledni gosti.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.