subota, 8.8.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
11.12.2007. 19:04:55
Održane bogate svečanosti uz 8. prosinca, Dan grada i župe Lepoglava
Od bijelih fratrov do bežičnog interneta

– Projektom ukupnog razvoja Lepoglave i programom rekonstrukcije Doma kulture za koji je grad iz pretpristupnog fonda PHARE 2005 upravo dobio gotovo milijun eura, zacrtani su osnovni pravci razvitka Lepoglave u idućih sedam godina. Koliko je taj projekt važan govori i podatak da će Dom kulture postati centar svih kulturnih zbivanja, a njegovo će otvaranje odmah otvoriti 20 novih radnih mjesta, neizravno i stotinjak. Usto, Lepoglava radi i na programu toplifikacije grada na biomasu, na razvitku poduzetništva, u izradi katastra šuma privatnih vlasnika, a uključena je i u FOR-plan te u turistički projekt Haloze-Hrvatsko zagorje radi promidžbe baštine nekadašnje kulture pavlina.

To je, među ostalim, na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća u povodu 8. prosinca, Dana grada i župe Lepoglava, naglasio gradonačelnik Marijan Škvarić te videoprojekcijom brojnim gostima predočio što je sve u gradu sagrađeno u prošlih godinu dana. U predstavljanju programa sudjelovali su i Emil Tkalec iz AZRE i Dragutin Čehok iz tvrtke Inter In.

Predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček istaknuo je da zasluge za napredak Lepoglave idu i Vladinim mjerama decentralizacije kojima je proračun „pojačan“ s dodatnih 6 milijuna kuna, a tome treba dodati i 2 milijuna kuna potpora iz raznih državnih fondova te donacije (Novo posredovanje) vrijedne dodatnih 2,6 milijuna kuna. Zahvaljujući svemu tome, pred Lepoglavom je donošenje proračuna za 2008. godina vrijedna 33 milijuna kuna.

Predsjednik udruge mladih Hrvoje Kovač na efektan je način, uspostavljanjem video-veze, predstavio i program bežičnog interneta kojim će se pokriti cijelo gradsko područje. Bežični internet sada je u fazi testiranja, a njime će se svi zainteresirani moći služiti poslije Nove godine. Čestitke domaćinima uputio je i varaždinski župan Radimir Čačić:

- Primjer na koji se radi u Lepoglavi način je razmišljanja koji već godinama funkcionira u Varaždinskoj županiji, a to je da javna uprava mora služiti svojim građanima, a ne političkim interesima. U razdoblju koje je pred nama, a u kome predstoji i ulazak Hrvatske u EU, doći će do decentralizacije sredstava, a ona će za sposobne gradove i općine uroditi novom šansom. Što se tiče Varaždinske županije, mi ćemo i dalje nastaviti komunikaciju s EU, u kojoj smo i dosad bili najuspješniji u Hrvatskoj – poručio je Čačić.

Plakete zaslužnim građanima

Na svečanoj sjednici uručena su i javna priznanja Grada Lepoglave zaslužnim građanima. Plaketa je posmrtno dodijeljena Dragutinu Hočurščaku (školstvo), a primili su ih i Nedeljko Črepinko (obrtništvo), Velimir Suban i Čipkarstvo društvo Danica Broessler (za promidžbu Lepoglave u zemlji i inozemstvu).

Svoje nezadovoljstvo i razočaranje kriterijima po kojima su ove godine dodijeljena gradska priznanja neki su ugledni građani izrazili bojkotom svečane sjednice, smatrajući da su nepravedno zaobiđene i zakinute osobe koje već niz godina svojim radom „izgaraju“ za Lepoglavu.

Lijep kulturno-umjetnički program na središnjoj svečanosti izvele su članice Pjevačkog zbora Collegium artisticum iz Lepoglave pod ravnanjem prof. Anke Žulić te Kvintet Fiole iz Krapinsko-zagorske županije.

U sklopu četverodnevne proslave održana su i učenička sportska natjecanja, proglašeni su pobjednici akcije Cvijet za ljepši grad o čemu spremamo i poseban prilog, pucali su kuburaši Glasne udruge, održan je i bogat kulturni program, a u pavlinskoj crkvi svečanu misu predvodio je varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak.

Održane su i dvije kazališne predstave – jednu su izveli članovi dramske sekcije Lepoglavski pušlek, dok su u nedjelju, 9. prosinca, publiku u kinodvorani do suza nasmijali glumci varaždinskog HNK u predstavi Skupština. U sklopu proslave nebo nad Lepoglavom osvijetlio je i veličanstven vatromet.(ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.