četvrtak, 24.6.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
9.1.2008. 1:21:28
Župske statistike pokazale
Cijeli ivanečki kraj demografski umire

"Bijela kuga" je i tijekom lanjske godine haračila ivanečkim krajem. Svjedoče o tome i najnoviji podaci iz župnih statistika o broju krštenih i umrlih osoba, koje župnici tradicionalno objavljuju na novogodišnjim misama. A u blagdanskom ozračju tužno i porazno zvuče podaci koji pokazuju da ivanečko područje demografski odumire: baš nijedna od devet župa nije u „pozitivi“, svugdje je broj umrlih bio veći od rođenih, a u ponekim župama svadbena su zvona zazvonila tek nekoliko puta.

Najgoru statistiku u prošloj godini zabilježila je župa Lepoglava, koja ima otprilike tisuću vjerničkih kućanstava. Dok su tamošnji svećenici na posljednji počinak ispratili 52 mještana, u pavlinskoj crkvi kršteno je samo 30 osoba. Porazno je, međutim, što je među njima samo 17 novorođenih, dok su svi ostali krštenici bili starija djeca i odrasle osobe. Ni podatak da je vjenčanih parova u crkvi bilo tek 12, pet manje nego godinu dana ranije, ne pobuđuje nadu u poboljšanje demografskih trendova u ovoj godini.

- U 2007. godini u župi Ivanec krstili smo 77 djece, 37 dječaka i 40 djevojčica, što je devet više nego godinu dana prije. Međutim, istodobno smo sahranili 107 osoba, a to znači da je Ivančana 30 manje nego u isto vrijeme lani – rekao je na novogodišnjoj misi župnik vlč. Stjepan Šoštarić. Tračak optimizma u to da će slika u Ivancu ove godine biti bolja daje podatak od 38 vjenčanih parova, čemu treba dodati i one koji su se s partnerima vjenčali u okolnim župama.

Porazan trend zabilježila je i župa Kamenica, čije stanovništvo ubrzano odumire. Dok je u 2006. župnik Dragutin Joč krstio 39 djece, lani je nad krstionicom zaplakalo samo 20 beba. Istovremeno, umrlih je bilo čak 62, odnosno, 12 više nego godinu dana prije, a svadbena zvona u kameničkoj župi oglasila su se samo devet puta. Negativnu bilancu ima i župa Klenovnik: vlč. Josip Jagarčec krstio je samo 24 djece, trećinu manje nego 2006., ali je zato na mjesnom groblju pokopao trećinu mještana više, čak 43.
 

Starim dečkima treba autobus pun cura!

- Dok je župa Cvetlin lani imala pozitivnu statistiku, u 2007. i mi smo, s 15 krštenih i 21 umrlom osobom, bili „negativni“! No, s obzirom na to je riječ o području s oko 300 kućanstava na brdskom terenu od Cvetlina do Jamna i Brezove Gore, od kojih je pola staračkih, nisam pretjerano nezadovoljan. Muče me samo stari dečki, kojih ima više od stotinu! Treba im dopelati jedan autobus cura i aktivirati ih, pa onda nijedna župna statistika ne bi bila negativna – kazao je župnik iz Cvetlina vlč. Ivan Hruško.
 

Višnjica pobuđuje nadu

Sa samo 23 krštene djece (40 u 2006.) i s 44 umrle osobe, i u župi Bednja nastavljeni su dugogodišnji silazni trendovi slijedom kojih se, kaže župnik vlč. Zorislav Šafran, stanovništvo toga kraja u zadnjih desetak godina smanjilo za 300.

Vlč. Stjepan Vorih u župi Vrbno ima razloga za umjereno zadovoljstvo: dok je 2006. krstio samo 6 beba, a vjenčanja uopće nije bilo (!), u 2007. u župnoj je crkvi krstio čak 14 djece i vjenčao dva para. Bilanca je i u Vrbnu negativna, jer je umrlih osoba bilo 21.

U župi Višnjica bilanca se zamalo izjednačila: vlč. Šimek krstio je 26 beba, umrlih mještana bilo je 27, ali zato brojka od 11 vjenčanih parova (dvostruko više nego u 2006.) pobuđuje nadu da će ova godina u Višnjici napokon biti demografski pozitivna.(ljr)
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.