nedjelja, 24.1.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
23.1.2008. 19:51:08
(Ne)poznat mještanin teško oštetio skulpturu lepoglavskog umjetnika Drageca Jamnića
Sjekirom unakazio skulpturu

Do suza se ražalostio lepoglavski izvorni umjetnik Dragutin Jamnić-Dragec kad je vidio s koliko je zlobe (ne)poznat mještanin unakazio skulpturu velikih dimenzija koju je napravio u znak sjećanja na uvijek nasmijanu, pokojnu susjedu „koja se na zemlji dodrla“. Nije bilo dovoljno što je noćni posjetitelj skulpturu visoku dva metra, sačinjenu u hrastu lužnjaku, koja prikazuje sitnu baku s velikim košem, nekoliko puta zasjekao sjekirom, već joj je divljački odsjekao i lice. Riječ je o jednom od više velikih kipova u drvu, smještenih pokraj ceste što vodi prema lepoglavskim goricama, kojima je Dragec na pravcu dugom 120 metara ukrasio svoje uzorno imanje.

- Kakav to čovjek može učiniti? Skulpturu sam načinio prema stvarnoj ličnosti. Tu ženu svi su poznavali kao oličenje istinske dobrote, pa ovo divljaštvo doživljavam kao napad na staricu koji svi pamte samo po dobru – ogorčen je Jamnić. Nadajući se da će moći popraviti oštećenje, u potrazi za ostacima lica pretražio je svu okolicu, čak i obližnje šume, ali bez uspjeha.

- Na žalost, skulpturu neću moći popraviti, ostavit ću je tako, pa ako taj zlobnik ima savjesti, neka ga baka bez lica svakog dana podsjeća na to kakva je osoba – žalostan je Jamnić. Prilično je siguran, kaže, tko bi mogao biti počinitelj, međutim, svoje sumnje ne može potkrijepiti dokazima. Slučaj je prijavio policiji, a protiv nepoznatog počinitelja pokrenuta je kaznena prijava.

Budući da mu umjetnički park na otvorenom krasi još nekoliko velikih skulptura, među kojima su i „spomenik težaku“, „sv. Martin“, a na otvorenom upravo izrađuje i dvometarski kip „stolara“, Jamnić se boji da i one ne dožive sličnu sudbinu. Bio bi to doista kulturocid, jer Dragec je svoje cijelo imanje pretvorio u velik umjetnički i etnopark.

Sa suprugom živi u romatničnoj drvenoj kući, koju čuvaju drveni kokoti i jato drvenih purana na čelu s legendarnim puranom Đurom. U podrumu objekta uredio je umjetnički atelje u kojemu pozornost plijeni nova skulptura iz sakralnog ciklusa koja prikazuje ruke što grle Kristovo lice, a Jamnić ju je nazvao „molitva“. U drugom ateljeu pohranjeno je više stotina skulptura iz njegova sakralnog i animalističkog ciklusa, a unatoč bolesti, zbog koje je morao u invalidsku mirovinu, svaki svoj slobodan trenutak Dragec i dalje provodi uz čekić i dlijeto.

Dragec čuva vrijednu etnobaštinu

U dio svoje brvnare Dragec je preselio vrijedne etnopredmete iz starine. U sobi pod tramovima iz 1872. godine smjestio je stare kredence, peći s kaljama, postelje, stolove i stolce, petrolejke, singericu, nekadašnje dedeke za čipku rediti, posteljno rublje i ručno vezene stolnjake. Uredio je i starinsku peć iz koje često zamirišu domaći kruh i štrukli, a u potkrovlje je smjestio stare hobliće, „pante“ za vrata, žlajfe za bremzanje kola i druge rijetke predmete iz zagorske svakodnevice. Na ulaz je smjestio i kamene žrvi. Želja mu je trajno sačuvati vrijednu etnobaštinu, to više što se pojedini predmeti više nigdje ne mogu naći.(ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.