nedjelja, 16.5.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
29.1.2008. 21:34:05
Grad Ivanec nastavlja s uređivanjem komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni Ivanec-istok
Struja za trideset poduzetničkih pogona

Nakon što je varaždinska Elektra u poslovnoj zoni Ivanec-istok dovršila gradnju nove trafostanice kapaciteta 1000 kilovata za potrebe napajanja dvadesetak pogona i poslovnih objekata u prvoj i drugoj fazi širenja zone, Grad Ivanec prošlih je dana s HEP-om dovršio pregovore o gradnji još jedne trafostanice za poduzetničke potrebe. Za razliku od prve, koja će zadovoljiti potrebe svih ulagača na svim novoformiranim česticama, novi TS strujom će napajati pogone jedanaest poduzetnika koji su parcele otkupili u trećoj i četvrtoj fazi zone. Na sastanku u HEP-u dogovoreno je da će Elektra u najkraćem roku izraditi idejno rješenje novog TS-a, dok će se Grad Ivanec pobrinuti za lokacijsku i građevinsku dozvolu.

- Sada od poduzetnika prikupljamo podatke o tome kolika im je angažirana snaga struje potrebna za pogone, a na osnovu toga Elektra će izraditi troškovnik. Temeljem toga dostavit ćemo zahtjev za sufinanciranje Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, koje je lani pokrenulo inicijativu za bržu gradnju poduzetničkih zona, te s HEP-om potpisalo Sporazum o njihovu priključenju na elektroenergetsku mrežu. Tim sporazumom definirano je da svu razliku veću od 1320 kuna po kilovatu angažirane snage ne financira ulagač, već ona ide na teret ministarstva i HEP-a – rekao je na tiskovnoj konferenciji ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić.

Podsjeća da je u cilju brzog komunalnog opremanja Ivanec još prije dvije godine na sličan način počeo sufinancirati ključne projekte u zoni. Iako to po zakonu nije bio obvezan učiniti, Grad je gradnju trafostanice sufinancirao s 500.000 kuna, a u gradnji su s 30 posto od cijene priključka na struju sudjelovali i poduzetnici, dok je ostatak osigurao HEP.

- Od ukupno 30-tak poduzetnika koji su u zoni otkupili čestice, većina ih je u završnoj fazi s dobivanjem lokacijskih i građevinskih dozvola za svoje pogone. Više ulagača u proljeće je najavilo početak radova u poslovnoj zoni. Posebno napominjem da je Poslovna zona Ivanec-istok zajednički projekt Grada Ivanca i ulagača kao njegovih partnera, jer oba ulažu sredstva u poslovnu zonu. To je jedinstven primjer u Hrvatskoj, jer drugdje se radi tako da gradovi investitorima za njihovu poduzetničku djelatnost prodaju zemljište koje im je prethodno poklonila država. Po tome je ivanečka zona specifična, i u resornom ministarstvu lani su se čudili tom modelu – kazao je Batinić. Naglasio je da početak gradnje najviše otežava pomanjkanje projektnih biroa, pa stoga izrada projekata ide sporo i dugo se čeka.

- Dodatna otegotna okolnost je što smo zbog jednog Vladina poteza praktički izgubili cijelu 2006. godinu. Riječ je o odluci Vlade o uvođenju vodnog doprinosa, koji bi uvelike poskupio gradnju poduzetničkih objekata, pa je to tada pokolebalo neke investitore, jer taj trošak nisu ukalkulirali u svoje projekte. Tek kada je Vlada iskorigirala vlastitu odluku, poduzetnici su ponovno pokrenuli projekte, međutim, izgubljeno vrijeme ne možemo nadoknaditi – izjavio je ivanečki gradonačelnik.

Odmah nakon proljepšanja vremena u poslovnoj zoni nastavit će se i gradnja kolektora 3 i 4, sustava kojim će se zbrinuti i dio otpadnih voda iz istočnog gradskog područja, uključujući i onečišćene vode ivanečke Industrije mesa. Radove vrijedne 1,6 milijuna kuna financira Grad Ivanec, a povjereni su Graditeljskoj tvrtki Mipcro iz Ivanca. Budući da poduzetnici najavljuju početak građevinskih radova, Grad je sve pripremio i za gradnju nove prometnice u zoni. Gradski čelnici najavljuju da će do kraja ove godine komunalno posve opremiti 3. i 4. fazu zone. (ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.