srijeda, 5.8.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
13.3.2008. 23:54:01
Lokalne samouprave ivanečkoga područja protiv ukidanja Suda u Ivancu
Ukidanje suda je HITROrez unatrag!

Vodstva gradova i općina ivanečkoga kraja sa svog su jučerašnjeg sastanka s predstavnicima Općinskoga suda u Ivancu ministrici pravosuđa Ani Lovrin uputili oštro prosvjedno pismo, kojim su izrazili protivljenje najavljenom ukidanju svoga suda. Smatrajući da ukidanje sudova u Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu i njihovo objedinjavanje u jedan glomazan centralizirani sud u Varaždinu neće rezultirati racionalizacijom pravosuđa i povećanjem njegove učinkovitosti, nego obrnuto, velikim povećanjem troškova funkcioniranja suda i novim opterećenjem građana, načelnici i gradonačelnici zapitali su kojim se kriterijima kod predlaganja takvih radikalnih rješenja ravnalo resorno ministarstvo.

- U Varaždinskoj županiji s više od 184.000 stanovnika ministarstvo je predvidjelo samo jedan sud. U Krapinsko-zagorskoj županiji, koja ima za trećinu stanovnika manje, predviđena su tri suda. Kakvi su to kriteriji? Čini se da ih uopće i nema – primijetio je dr. Andrija Golub, načelnik Klenovnika.

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić kazao je da bi ukidanje suda, a s njim i gruntovnice, svim građanima, a naročito onima s udaljenih pograničnih područja, u velikoj mjeri poskupjelo putovanja te im zbog loših prometnih veza otežalo dostupnost sudu u Varaždinu.

- Jesmo za racionalizaciju pravosuđa, ali ne tako da se sudovi ukidaju i građanima otežava ostvarivanje njihovih ustavnih prava, a to je što bolja dostupnost svih državnim tijelima o što manjem trošku. Neki građani bi ubuduće do suda u Varaždinu putovali i više od 70 kilometara u jednom pravcu! Među njima su i mještani Brezove Gore, koji pritom moraju prelaziti i hrvatsko-slovensku granicu! Već sada građani za dolazak u Ivanec za autobus troše po 50 kuna, dok će im za put u Varaždin trebati 100 kuna – kazao je predsjednik Gradskoga vijeća Čedomir Bračko.

Ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić izjavio je da bi i u pogledu gradskih ulaganja i poslovnih zona ukidanje suda i gruntovnice bio HITROrez unatrag, jer trajanje svih postupaka sigurno bi se udvostručilo. Sutkinja Lidija Krašek upitala je za smisao spajanja triju općinskih sudova u jedan veliki, kad dosadašnja iskustva govore da centralizacija doprinosi smanjenju njihove učinkovitosti. Usto, u slučaju preseljenja suda u Varaždin, troškovi izlaska sudaca na teren bi se, predviđa se, udvostručili.

Sud u Ivancu djeluje više od 110 godina

Ivanečki sud radi neprekidno 110 godina, a zbirka isprava pokazuje da je sudskih upisa bilo i prije 1895. godine! Gravitira mu 41.000 stanovnika iz dvaju gradova i četiriju općina ivanečkoga kraja. Zapošljava ukupno 31 djelatnika, od čega šest sudaca. Nakon 2005. godine, kad je zaprimljeno čak 4364 predmeta, a riješeno 4202, broj predmeta (vjerojatno zbog visokih sudskih pristojbi) pada, pa je tako lani zaprimljeno 1300, a riješeno je 1366 predmeta. Najzaposlenija je gruntovnica, u kojoj četiri radnika ne stignu udovoljavati zahtjevima stranaka. Samo prošle godine izdali su 14.521 zemljišno-knjižni izvadak, a rekordan broj ZK-izvadaka izdali su 2003. godine, čak 23.701! (ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.