subota, 8.8.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
24.4.2008. 18:33:37
Dodijeljena javna priznanja Općine Maruševec

Općinsko vijeće Općine Maruševec dodijelilo je javna priznanja kao iskaz javne pohvale pojedincima, tvrtkama i udrugama zaslužnim za gospodarski, društveni i kulturni razvoj općine te za njezino promicanje u zemlji i svijetu.

Počasnim građaninom Općine Maruševec proglašen je Bono Zvonimir Šagi, rođen u Brodarevcu, kapucinski redovnik i župnik Župe Svetog Vida. Uz mnogobrojna djela s područja pastoralne teologije, suvremene kršćanske duhovnosti i socijalnog nauka crkve,s vojom je javnom riječju značajno pridonio društvenom dijalogu između crkve i sekularne zajednice kao i razvoju pluralnog društva. Svojim djelima, životom i životnim stavovima pater Bono moralna je vertikala vremena koje i trajno obilježava.

Nagrada Općine Maruševec za životno djelo dodijeljena je Slavku Štrleku iz Koretinca za iznimne zasluge i žrtvovanje u stvaranju samostalne Republike Hrvatske.

Gospodin Štrlek je 1991.godine kao pripadnik Specijalne jedinice PU Varaždin upućen na ratište u istočnu Slavoniju sa zadatkom proboja u Vukovar i pružanje pomoći gradu u srpskom okruženju. Prilikom pokušaja proboja teško je ranjen te ostao ležati okružen poginulim kolegama. Pronađen je nakon četiri dana i zarobljen od četnika nakon čega su slijedila maltretiranja, mučenja te kalvarija u logoru u Srijemskoj Mitrovicu bez mogućnosti da se javi roditeljima koji su bili uvjereni da je mrtav. Razmijenjen je u svibnju 1992. godine, a unatoč proživljenim traumama zasnovao je obitelj te je aktivni član Lovačkog društva «Fazan» Maruševec te braniteljskih udruga općine i županije.

Nagrada Općine za iznimna dostignuća u protekloj godini dodijeljena je tvrtki «Consors»d.o.o.za proizvodnju i usluge iz Donjeg Ladanja. Startala je 1995.godine u iznajmljenim prostorima, a radilo se za partnera iz Austrije. Danas zapošljava 186 djelatnika uglavnom s područja Općine Maruševec i Vinica, a specijalizirala se za proizvodnju visokokvalitetne planinarske i sportske obuće za partnera iz Njemačke.

Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u protekloj godini dodijeljena je Marku Blažunaju, učeniku 7.razreda osnovne škole u Maruševcu koji živi u Selniku. Član je Karate kluba Ivanec, izuzetno marljiv i samozatajan, a na natjecanjima hrabar požrtvovan. U svojoj kategoriji osvojio je 1. mjesta na kup natjecanjima u Konjščini, Vukovaru, Maloj Subotici, Kotoribi i Štrigovi. Tu je i 3. mjesto na Grand Prixu Samobora (1204 natjecatelja iz 16 država), 2.mjesto na Virovitica openu (850 natjecatelja iz 100 klubova)itd. Prva mjesta Marko je osvojio na Županijskom i Regionalnom prvenstvu, a najveći uspjeh je prvo mjesto i zlatna medalja na prvenstvu države u kategoriji učesnici borbe-36 kg održanom u Splitu gdje je nastupilo 558 natjecatelja iz 78 klubova.

Nagrada Općine Maruševec za doprinos ugledu i promociji općine Maruševec u zemlji i svijetu dodijeljena je KUD-u «Klaruš» Maruševec. KUD ove godine obilježava 10-tu godišnjicu postojanja a ime je dobilo po klarušu-ogrlici koja je dio izvorne bogate ženske narodne nošnje maruševečkog kraja. Društvo ima folklornu, tamburašku, dramsku i etnografsku sekciju, a broji 59 aktivnih članova svih uzrasta. Do sada su imali 127 nastupa širom Hrvatske od Varaždina, Pule, Metkovića, Našica, a sudjelovali su i na međunarodnim smotrama folklora u Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji.Članovi malog folklora osvojili su na županijskoj smotri lani prvo mjesto i ove će godine ići na republičku smotru kao predstavnici Varaždinske županije. KUD je revitalizirao stari narodni običaj kičenja i ophodnje «Jure zelenog»kroz općinu. Za svibanj je planirano održavanje 7. dana folklora.

Nagrada Općine Maruševec za doprinos ugledu i promociji Općine Maruševec u zemlji i svijetu dodijeljena je Kuburaškoj udruzi Maruševec, najmlađoj udruzi u općini koja djeluje 2 godine i danas okuplja 23 člana. Cilj je udruge razvijanje međuljudskih odnosa u društvu i zajednici te njegovanje povijesne tradicije pucanja iz kubura. Postati član Kuburaške udruge Maruševec nije jednostavno, član mora biti visokih moralnih načela, mora poštovati pravni poredak i zakone i na kraju promicati svoju općinu u zemlji i svijetu. Uz nastupe na «Špancir festu», »Zeljarijadi» tu su i nastupi za Malu Gospu u Humu na Sutli, a najveće je postignuće nastup na »Maratonu lađa» u Metkoviću kao i na svim općinskim i sličnim manifestacijama.

U ime nagrađenih zahvalio se Bono Zvonimir Šagi.

Josip Vrbanec

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.