subota, 8.8.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
17.5.2008. 9:25:53
Na Ravnoj gori obavljaju se pripreme za predsvjetsko i svjetsko prvenstvo parajedriličara
Uređuje se osam kilometara šumske ceste

Osam kilometara dug Predragov put, od lugarnice u podnožju do dvaju planinarskih domova na Ravnoj gori, uključujući južno i sjeverno uzletište za parajedriličare, pretvoren je u veliko gradilište. Teškim strojevima Uprave Hrvatskih šuma-Podružnice Koprivnica cesta se rekonstruira u cijeloj duljini. Navozi se šljunak, po teškom terenu proširuju se zavoji kako bi se omogućio prilaz autobusima, a radi proširenja ceste djelatnici Šumarije Ivanec na najkritičnijim lokacijama ruše stoljetna stabla i krče panjeve.

Sav taj opsežan posao zajedno obavljaju Uprava Hrvatskih šuma-Uprava Koprivnica, gradovi Lepoglava i Ivanec te Općina Bednja, u cilju priprema za predsvjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju parajedrilicom u lipnju ove godine i Svjetskog prvenstva što će se na Ravnoj gori i na Ivančici održati 2009. godine. Tim su povodom radilište na planini obišli gradonačelnici Lepoglave i ivanca Marijan Škvarić i Milorad Batinić, u pratnji upravitelj Šumarije Ivanec Damira Kukeca.

- Ulaganje vrijedno preko 200.000 kuna zajedno financiraju sve zainteresirane strane, a najveći dio troškova snosi Grad Lepoglava. Pristupna cesta i pravci uređuju se i radi aktiviranja ukupnih turističkih tokova na Ravnoj gori, koja ima sjajne preduvjete za razvitak turizma. Kao najsjevernija hrvatska kraška planina zanimljiva je planinarima, speleolozima, alpinistima i znanstvenicima, zbog endemske flore i faune biolozima, a zbog brojnih staza i traktorskih putova privlačna je i ljubiteljima ekstremnih sportova – kazao je gradonačenik Ivanca Milorad Batinić. Budući da Ravnu goru poznaje kao svoj džep, a kao stručnjak izvrsno je upućen u problematiku šuma, novinarima je cijelo vrijeme stručno tumačio kraške osobitosti terena, karakteristike submediteranske vegetacije na južnoj strani planine, pokazivao prirodne raritete i zapuštene šumske planinarske staze.

- U suradnji s Hrvatskim šumama radimo projekt uređivanja biciklističkih staza na Ravnoj gori, kojih je izmjereno čak 50 kilometara. Usto, s Varaždinskoj županijom i Planinarskim društvom Ravna gora sklopili smo tripartitni ugovor o uređivanju Filićeva doma s ciljem da postane centar škole u prirodi koju bi pohađali učenici iz cijele Varaždinske i okolnih županija. Financirali smo i asfaltiranje ceste od Kameničkog Podgorja do podnožja Ivančice, te obnovu Lovačkog doma Srnjak, koji sada može primiti 50 osoba – otkrio je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Na tzv. Cimerplacu u toku je sječa stabala i čišćenje terena, a tu će se urediti parkiralište, drvene nadstrešnice i klupe za izletnike i planinare.

- Radi se po vrlo teškom terenu. Pokazuje to i podatak da je proširivanje uske ceste i uređivanje samo jednog propusta prema prilazu Filićevu domu stajalo 30.000 kuna – rekao nam je Upravitelj Šumarije Ivanec Damir Kukec.

Kod sjevernog starta uredit će se i prostor za kampiranje letačke elite iz cijeloga svijeta. Pristupna cesta već je većim dijelom dovršena i ubuduće će svim izletnicima omogućiti nesmetan i razmjerno jednostavan prilaz vozilima do planinarskih domova i do uzletišta. Zanimljivo je da cesta vodi pokraj prirodnih rariteta, među ostalim, i pokraj gorskog potoka u čijim je kraškim stijenama voda izdubla tzv. badnjeve, prirodne bazene. Iako izgledaju privlačno za kupanje, šumari to ne savjetuju, jer je voda u njima i u ljeti - ledena. (ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.