ponedjeljak, 8.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Kolumne
 
kvarc gorski kristal iz Očure
4.6.2008. 8:22:07
Kolumna Damira Vrtara
Završetak proljetne sezone

U zadnjih 30 dana članovi Lepoglavskog ahata su imali pune ruke posla. Od ekspedicija ponovno su istraženi lokaliteti Belski dol i Pece-Podevčevo. U Belskom dolu su potvrđeni prošlogodišnji nalazi kalcita, te su uzeta dva veeelika primjerka za zbirku. U kamenolomu Pece su ovaj puta pronađeni još ljepši primjerci pirita i markazita nego prošle godine. Osim skupljanja u skladištu u Ivancu se vrši popis i sortiranje materijala. Odvajaju se primjerci za zbirku, te oni za razmjenu i prodaju, a sukladno rješenju Ministarstva kulture za ovu godinu.

Na sajam minerala u Tržič se išlo samo vidjeti što ima novoga, te po ruske pile. Od kolega iz Slovenije smo dobili još neke raritete s Pohorja, tako da nam je slovenska zbirka sada već prilično bogata. Ove godine je bila poplava umjetnog kamenja, ali je bilo i zanimljivih stvari poput dragocjenog opala iz Slovačke. Nažalost, budžet nam nije dopustio kupovinu kojeg primjerka, a i lepoglavski muzej neće tako skoro, pa ima vremena.

Zato smo u Zagrebu imali izložbeno prodajni prostor od dva metra. Prošle godine smo imali neki popust koji je ovaj puta izostao. Bilo je vruće usprkos jednom ventilatoru kojeg smo donijeli sa sobom. Od zanimljivosti bio je jedan povratnik iz Australije sa crnim opalima koji su među opalima najcjenjeniji. Cijena…boli glava. Ali su stvarno prekrasni. Novog materijala je bilo i s Kosova. Klasična Trepča, s puno kombinacija pirita, kvarca, sfalerita itd. Za sebe sam kupio jedan primjerak, jer im jednostavno ne mogu odoljeti. Uh, moram početi raditi novu vitrinu. Lijepu izložbu je imao naš prijatelj, student Budić, koji je već 4. godina, a Hrvatsko geološko društvo je donijelo par primjeraka za promatranje pod mikroskopom. Puno knjiga iz mineralogije je imao Algoritam i to je bilo to. Ostatak sajma je trgovina, nekakva ezoterija i sl. Bilo je i nešto „faca“ s estrade kojima smo naravno podijelili promotivne materijale i pozvali ih na Festival čipke u Lepoglavu.

Posebna anegdota sajma je bila da smo dr. Vladimiru Bermanecu prodali jedan kamen. Za one koji se ne bave geologijom, to je kao da Tesli prodate neki dinamo. Čovjek je svjetski priznati stručnjak, a kamenja valjda ima za dvije kuće. No, baš ametist iz Lepoglave nije imao. Za doprinos geološkoj znanosti sigurno je zaslužio da mu ga poklonimo, ali ovako je priča. Dobili smo i kamenje kojeg su Indijanci rabili za svoje slikarije, a i za izradu ratnih boja. To je tzv. Indian painted rocks. Naočigled je kao crveni jaspis, ali mekanije i puno teže. Nadam se da ga idući tjedan budemo malo podrobnije pogledali u Prirodoslovnom muzeju.

Od aktualnosti, trenutno se sređuje papirologija oko učlanjenja naše udruge u Progeo Hrvatska, strukovnu geološku udrugu na razini Hrvatske, učlanjenu u međunarodnu Progeo asocijaciju.

U subotu nam u Lepoglavu dolazi nekoliko stručnjaka iz Austrije. Dr.Bernd Moser je šef mineraloškog odjela Muzeja Joanneum, a dr. Cristoph Hauzenberger je profesor na Univerzitetu u Grazu. Njih će dovesti Anton Gutschi, čovjek koji obrađuje kamenje za austrijske muzeje. S njim smo uspostavili kontakt prošle godine. Nadam se da ćemo ih zainteresirati za kakva istraživanja, a naročito da iskopaju geološke podatke iz Austrougarske, a koji se tiču našeg kraja.

Najveći svjetski sajam minerala Mineralientage Munchen će se održati od 29.10.-02.11. Iz Hrvatske će organizirano ići najmanje jedan autobus. Ako ima netko zainteresiran, molim da mi se čim prije javi. Ili direktno na site od Progeo Hrvatska.

A ukoliko u sljedećih par dana postignem dogovor sa turističkim zajednicama, mogli bismo u Ivanec i Lepoglavu dovesti izvanredne stvari poput najveće zbirke meteorita u Hrvatskoj. Svakako bi bilo zanimljivo da i Ivančani vide na djelu dipl.ing.elektronike Zvonka Zgoreleca iz Koprivnice koji je majstor u dijagnozi energetskih potencijala tehnikom kirlijanove fotografije. U Lepoglavi mu je točnost određivanja bila 100%. Ne radi se o nikakvom pogađanju, već o sofisticiranoj tehnologiji i godinama iskustva. Moguće je izvoditi i zanimljive eksperimente u određivanju pogodne vrste kamena, lijekova itd. za svaku osobu.

Najvjerojatnije ćemo do Lepoglave dobiti (za Ivanec nije sigurno) stručnjaka koji će metodom toplinske provodljivosti moći odrediti imate li u nakitu pravi kamen ili lažnjak.

Čujemo se uskoro sa reportažama iz kamenoloma Gorjak (Krapina) i Ljubeščica.

Slike koje vidite uz tekst su kristali barita i gorski kristal s kristalima dolomita iz Očure, nađeni prošle godine, vrlo rijetki u Hrvatskoj. Zahvaljujemo fotografu Božidaru Breškom na trudu.

Damir Vrtar

kristali barita Očura
barit i halkirani pirit Očura
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.