subota, 8.8.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
24.6.2008. 19:27:51
Trakošćan i Ivanec prošlog su vikenda bili domaćini Predsvjetskog kupa u preciznom slijetanju parajedrilicom
Letači iz cijele Europe na nebu iznad Trakošćana

Trakošćan i Ivanec prošloga su vikenda dostojno odradili ulogu domaćina Predsvjetskog prvenstva u preciznom slijetanju parajedrilicom, ujedno i Svjetskoga kupa, najvećeg globalnog okupljanja paraglidera što je dosad održano u našoj zemlji. U nazočnosti velikog broja posjetitelja, prvenstvo su na velikoj bini na središnjem ivanečkom trgu, u sklopu proslave Dana grada, u petak, 20. lipnja, otvorili predstavnica Svjetske zrakoplovne federacije Riika Vilkuna i ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić.

Otvaranju su nazočili i gosti te 85 najboljih svjetskih letača iz Velike Britanije, Nizozemske, Češke, Makedonije, Litve, Srbije, Mađarske, Crne Gore, Slovenije, Bugarske i cijele Hrvatske. Idealno vrijeme omogućilo im je da u subotu, tijekom cijeloga dana, s južnoga starta na Ravnoj gori (između Planinarskog doma i kapelice Svetih triju kraljeva) odrade četiri serije letova.

Nakon odrađena natjecateljskog dijela u ekipnoj konkurenciji pobjedu su slavili Slovenci iz kluba Ćuk Dravograd, drugo mjesto pripalo je ekipi Srbije, dok je broncu osvojila ekipa sastavljena od Britanaca i Nizozemaca. Među pilotima u pojedinačnoj konkurenciji najprecizniji je bio 18-godišnji Makedonac Martin Jovanoski, dok su srebro i broncu izborili Slovenci Rafael Kerin i Dušan Gorenc. U ženskoj konkurenciji naslov prvakinje osvojila je Milica Bičanin iz Srbije, druga je njena sunarodnjakinja Sanja Ristić, dok se broncom okitila Marketa Tomaškova iz Češke.

Među hrvatskim klubovima pojedinačno najbolji bio je PJK Zagreb, koji se plasirao na osmo mjesto, dok je u konkurenciji letača hrvatski parajedriličar Josip Knez završio na 18. mjestu. Pehari i nagrade pobjednicima su uručeni u nedjelju u Trakošćanu, za vrijeme trajanja cjelodnevne atrakcijske manifestacije Slobodan let. Riječ je o popratnoj manifestaciji Predsvjetskog kupa, pri čemu je mnoštvo posjetitelja imalo prilike promatrati nesvakidašnji program sa skokovima padobranaca, akrobatskim letovima, letovima helikoptera, te razgledavanju vojnih helikoptera na prostoru ispod trakošćanskog dvorca. Usto, priređena je i smotra ultralakih jedrilica, motornih paraglidera i zmajeva, a pozornost posjetitelja izazvao je i prelet vojnog MIG-a 21.

U sklopu natjecanja održano je i 4. kolo Hrvatske lige kupa. Nakon dvije serije letova prvi je Josip Knez iz cvetlinskog Kolibrija s 44 boda, s 41 bodom slijedi ga Kristijan Petrina iz Feniksa, a s 38 bodova treći je Bruno Pavić iz PJK Zagreb.

Uspješno organiziranim natjecateljskim dijelom programa i letovima koji su se odvijali s dobro uređena južnog uzletišta na Ravnoj gori (organizatori su do obaju uzletišta prethodno proširili i uredili planinski put, tako da se do njih može nesmetano prići osobnim vozilima i autobusom) kao i popratnim programom, Trakošćan i Ivanec pokazali su da već sada spremni za najveću parajedriličarsku manifestaciju kojoj će domaćini biti za točno godinu dana - Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju. To je ujedno i priznanje organizatorima, klubovima Kolibri i i LET iz Cvetlina i Ivanca, Varaždinskoj županiji, gradovima Ivancu i Lepoglavi, Općini Bednji te Turističkim zajednicama Sjeverno zagorje i Varaždinske županije, koje su se prethodno i ugovorno obvezale da će zajednički financirati ovu manifestaciju. A njome su se trakošćansko-ivanečki kraj i Varaždinska županija na globalnoj razini potvrdile kao sjajna turistička i sportsko-rekreacijska manifestacija.

Radost organizatora uspješno odrađenim natjecanjem pomutila je nesreća koja se kod slijetanja dogodila našem parajedriličaru iz Splita. Prilikom manevra zatvaranja krila kod slijetanja, natjecatelj se zarotirao te na tlo pao s visine od petnaestak metara. Prebačen je u varaždinsku Opću bolnicu gdje mu je, neslužbeno doznajemo, napukla zdjelična kost, a ima i unutrašnje krvarenje u abdomenu.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.