petak, 15.1.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
22.7.2008. 21:36:06
Tisuće posjetitelja na 22. etnofestivalu Cvetlin 2008.
Pobjednici Klaruši, miljenici publike Strmosi

Više od pet tisuća posjetitelja iz cijele sjeverozapadne Hrvatske i prekograničnih slovenskih mjesta u subotu se navečer, 19. srpnja, okupilo na glavnoj večeri 22. etnofestivala Cvetlin 2008. Riječ je o najmasovnijoj pučkoj festivalskoj manifestaciji u ovom dijelu Hrvatske, koja već više od dva desetljeća svoju iznimnu popularnost duguje glazbenim sastavima čiji članovi uz pratnju tradicionalnih glazbala (cimbule, bas, harmonika, tambure, violine) izvode izvorne napjeve na rodnoj kajkavštini. Stoga i ne čudi da je to malo pogranično naselje u bednjanskoj općini i ove godine „disalo“ u duhu svoje najveće godišnje manifestacije, čija je popularnost već odavna prešla lokalne granice.

Nakon prve festivalske večeri u petak, 18. srpnja, kada su nastupili glazbenici zaslužni za osnivanje festivala, na finalnoj večeri nastupilo je jedanaest bendova iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, te iz Slovenije. U ime domaćina i tradicionalnog organizatora svih dosadašnjih festivala, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Cvetlin, s bine pod golemim šatorom brojne je goste, uzvanike i posjetitelje prvi pozdravio njegov predsjednik Stjepan Dukarić. Pozdravne riječi uputili su i predsjednik Organizacijskog odbora festivala i aktualni saborski zastupnik Zlatko Koračević i načelnik Općine Bednja Mirko Bistrović. Festival je otvorio potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak, koji se tradicionalno odaziva ovoj festivalskoj manifestaciji.

Žiri u sastavu Ivan Fijolić (Z1 TV), Stjepan Zrinski (Radio Zaprešić), Nevenka Kihas Borovec (Radio Ivanec), Vesna Golub (Radio Varaždin) i Dragutin Cerjan (Radio Max) pobjednicima festivala proglasio je sastav Klaruše sa solisticom Valentinom Geci, drugi je Levis bend iz Cvetlina, a treći su Zagorski bećari iz Rinkovca. Publika je za svoje favorite izabrala Strmose iz Cerja Jesenjskog.

Uz nagrađene sastave, kojima je Z. Koračević uručio novčane nagrade, na festivalu su nastupili i Krapinski purgeri iz Krapine, Pajdaši i Cimbula bend iz Cvetlina, Gemišteki, Trag, Žar iz Žarovnice i Stranci Trakoščanci iz Maribora. Oni su se za simpatije žirija i publike natjecali s po dvije pjevne skladbe i jednom polkom. Festival je snimala i zagrebačka Z1 televizija, dok je Radio Ivanec cijelu festivalsku manifestaciju prvi put prenosio uživo.

Nakon obavezanog, natjecateljskog dijela programa, posjetitelje je svirkom i pjesmom zabavljao KUD Cvetlinski zvon, čiji su članovi privukli pozornost publike ne samo odličnom izvedbom autohtonih napjeva, već i prekrasnim narodnim nošnjama. Atmosferu su i ovoga puta podigli dobro raspoloženi Kavaliri, koji su izvedbom popularnih pjesama publiku podigli na noge plesne. Organizatori su se pobrinuli da nitko ne ostane gladan, a tome je, uz standardnu ponudu kotlovine i kobasica, dobrim dijelom pridonio i vol na ražnju.

Festival koji je potrajao do sitnih sati ove su godine organizirali DVD Cvetlin, Općina Bednja i Turistička zajednica Sjeverno zagorje – Turističko društvo Bednja-Trakošćan. Masovnim odazivom posjetitelja cvetlinski etnofestival ponovno je potvrdio trend daljeg rasta svoje popularnosti ali i sve većeg zanimanja za glazbu koju promiče.

Lj. R.

Pobjednici Klaruši, miljenici publike Strmosi
 

Pobjednici Klaruši, miljenici publike Strmosi

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.