utorak, 4.8.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
25.7.2008. 0:12:03
Prodajom nekretnina i pokretnina Pekarne Ivanec u stečaju, potonule su i zadnje nade u spas pekarske industrije
Pekarska oprema odvezena u Vinkovce

Premda se u stečajnom postupku Pekarne Ivanec pojavio poduzetnik s utopističkim idejama o ponovnom pokretanju proizvodnje u pogonima (da radnici pola godine rade bez plaće(!), što je, dakako, odbijeno), više nema dvojbi u to da je sudbina jedne od nekada najperspektivnijih ivanečkih tvrtki zapečaćena. Svjedoči o tome i podatak da je radi namirenja vjerovnika, među kojima su najveći banke i radnici, na trećoj dražbi rasprodana glavnina nekretnina i pokretnina Pekare, čime su definitivno propale i zadnje nade u spas ivanečke pekarske industrije.

Tvornička zgrada Pekarne s dvorištem je za 2,6 milijuna kuna prodana Graditeljskom obrtu Grabar iz Ivanca, dok je zgradu prve pekarnice u centru grada, takozvanu Kraševu kuću, kupila ivanečka Kajzerica za 2,02 milijuna kuna. Nadalje, za nešto više od milijun kuna jednom su varaždinskom poduzeću prodani i poslovni prostori u Filićevoj ulici u Varaždinu, dok je vinkovačka tvrtka Boso za 1,04 milijuna kupila kompletnu pekarsku opremu te je prošlog tjedna demontirala i odvezla u Vinkovce. Od važnijih pokretnina u tvornici je ostao još samo vrijedan stroj za proizvodnju keksa, koji je pod hipotekom Partner banke.

- Vrijedan je oko 250.000 kuna, a bili bismo sretni kad bi za njega dobili 100.000 kuna. Riječ je o stroju na kojemu se može proizvesti keksa za tri četvrtine hrvatskoga tržišta, pa i to svjedoči o svojedobnoj opravdanosti takva ulaganja – rekao je predsjednik Odbora vjerovnika Pekarne Siniša Miličić, aktualni predsjednik RIS-a. Dodao je da se razmatra i mogućnost proširenja kaznenih prijava što su ih RIS i stečajna upraviteljica Biserka Jardas-Mišanović prije nekoliko mjeseci zbog osnovane sumnje da su tvrtku svjesno uništili, podnijeli protiv direktorice Pekarne Anice Igrec i njena sina Kristijana, prokurista.

- Iako su oni vlasnici više međusobno povezanih tvrtki, a neke među njima su i dužnici Pekarne, neizvjesno je hoće li se dugovi uspjeti naplatiti, jer sve su u blokadi. Blokirano je poslovanje Igrec sporta, Igrec trgovine, Interijera I, Igrec Avarateca i Kruheka u Kotoribi. Za prodaju je ostao i Audi 4, koji je bio predmet spora između Pekarne i Elizabete Igrec, ali je nagodbom vraćen tvrtki – kazao je Miličić. Pozvao je vjerovnike, koji se još uvijek javljaju za podmirenje svojih dugova iz stečajne mase, da to više ne čine. Nema smisla, kaže, a i rokovi za to su prošli.

Dio novca za potraživanja vjerovnika kani se namaknuti i prodajom parcele u Sračincu površine 1500 „kvadrata“, čija je vrijednost procijenjena na 277.000 kuna, ali se na zadnjoj licitaciji prodavala za 249.000 kuna. Usto, za prodaju je ostalo i nekoliko zemljišnih parcela u Ivancu (šume, livade i jedno građevinsko zemljište od 964 kvadrata), a riječ je uglavnom o nekretninama koje je Pekarna uzela od vjerovnika ili je do njih došla putem hipoteka. Sljedeću licitaciju Trgovački će sud, očekuje se, objaviti na jesen. Radnici, njih 54, dosad su dobili samo manji dio svojih potraživanja. Nezadovoljni su, jer su od Fonda za razvoj i zapošljavanje za tri plaće i dio otpremnine ukupno dobili 577.362 kune u bruto iznosu, odnosno, u iznosu uvećanom za doprinose. Budući da je isplata bila u jednom mjesecu, porezi su im pojeli dio minimalaca, pa im RIS savjetuje da iduće godine obavezno podnesu poreznu prijavu kako bi im preplaćeni porez bio vraćen.

Od dobivena novca najprije će se namiriti banke, među kojima su najveći vjerovnici Partner i Raiffeisenbanka, te Hrvatska poštanska banka. Iako dio vjerovnika smatra da bankama treba osporiti potraživanja, jer su, smatraju, svjesno ušle u rizik dajući kredite nepouzdanim poslovnim partnerima, Miličić smatra da to nije dobro rješenje. U tom slučaju, kaže, spor je neizbježan, sredstva će biti blokirana, a dobar dio njih utrošit će se na odvjetnike.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.