ponedjeljak, 8.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Kolumne
 
1.8.2008. 0:26:31
Kolumna Damira Vrtara
Slavonija, Vojvodina i minerali Fruške gore – I. dio

Prošli vikend odlučio sam spojiti ugodno s korisnim, pa sam uz obilazak rodbine skoknuo do Vojvodine i prijatelja iz Novog Sada kako bismo obišli nalazišta minerala na Fruškoj gori i vidjeli ima li to gorje kakve sličnosti s planinama u našem kraju.

Na putu prema istoku prošao sam kroz Vinkovce i grad heroj Vukovar, gdje se još vide ožiljci od rata i mnogo je nerazminiranih područja. Tako da vjerujem da roditeljima nije lako kad se djeca svakodnevno igraju uz gustiše iz kojih vreba smrt.

Moj prijatelji i domaćini iz novosadske mineraloške udruge g. Saša Gluvnja i njegova djevojka Ivana su me prevezli iz Iloka do Novog Sada. Novi Sad je vrlo europskog izgleda, grad koji se užurbano razvija a trenutno broji oko 500 000 stanovnika. Gradom dominira Petrovaradinska utvrda, koja je u posljednje vrijeme poznata kao mjesto rock festivala Exit. S nje se pruža lijep pogled na grad i rijeku Dunav iznad koje se utvrda nadvila. U Petrovaradinu se nalazi i rodna kuća ban Josipa Jelačića. Jako je lijep i uređen i gradski trg koje je mješavina varaždinskog i osječkog trga. Naime, na njemu je ogromna vijećnica i katedrala koje su krasno osvijetljene i odaju dojam elegancije poput varaždinskog, a trg je stvarno velik, poput onog u Osijeku. Baš dok sam bio tamo počinjali su Dani madžarske kulture, pa je na trgu bio nastup njihove limene glazbe. Inače je čitava okolina trga pretvorena u pješačku zonu, čak i više nego u Varaždinu. Mladež se skuplja na mnogobrojnim terasama kafića koji se nalaze u ulicama koje vode trgu i navečer je stvarno jako ugodna atmosfera. Ispričavam se što nema fotografija, ali ovaj moj digitalac nije baš napravljen za takve fotografije. Novi Sad čak ima i neke poveznice s Lepoglavom, a to je da su i tamo ahatom nasipavali putove i pločnike, tako da se i sada među kockama pločnika nalaze mnogi lijepi primjerci. Eh, da, poveznica je i to da je dr.Dragutin Funda iz Lepoglave predavač na Novosadskom sveučilištu u statusu docenta.

Jutro je donijelo odlazak na Frušku goru i posjet rudarskom mjestu Vrdnik. Staro naselje je izgrađeno početkom 20. stoljeća za potrebe stanovanja rudara koji su dolazili s prostora od Slovenije, pa do Makedonije. Kopao se mrki ugljen. Danas je mjesto poznato po toplicama koje se tamo nazivaju banja, a mnogo ljudi iz urbanih sredina dolaze na vikend turizam kako bi se nadisali svježeg zraka ili kupali u termalnim izvorima. Naš vodič bila je izuzetno ljubazna gospođa Slobodanka Đuričić koja svaki pedalj Fruške gore poznaje kao vlastiti džep. Ona je suradnica nacionalnog parka, a bavi se i iznajmljivanjem soba, ljekovitim biljem, gljivama i ekološkim djelovanjem. Ona nas je povela na lokaciju Kozje Brdo, gdje se nalaze napušteni kamenolom i kopovi u kojima se eksploatirao ahat, magnezit i oniks kao ukrasni kamen. Navodno su se neke količine otuda čak izvozile u najpoznatije svjetsko središte za obradu dragog, poludragog i ukrasnog kamenja u Idar Oberstein. Ja sam očekivao da će se ahat biti ponegdje u proslojcima, nešto poput Kamenog Vrha. Međutim, tamo je gotovo svaki kamen koji okrenete prošaran kalcedonima i ahatima. Primjerci s Fruške gore su karakteristični po žuto zelenkastom magnezitu u kojem se nalaze slojevi svijetlo plavog kalcedona i ahata. Nakon što smo prikupili nešto uzoraka i prošli kontrolu kod nadležnog službenika vratili smo se u Vrdnik na ručak. Cijene hrane i pića su vrlo slične našima, osim voća koje je tamo puno jeftinije nego u Zagorju. Tako da su lubenice ispod dvije kune po kilogramu, a breskve se mogu kupiti po 6-7 kuna na pijaci ili po 4 kune direktno kod seljaka u selima. Isto je i u našoj Slavoniji.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.