subota, 16.1.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
5.8.2008. 11:01:50
Ženska Poljoprivredna zadruga Neven iz Lepoglave prošlih je dana bila u prvoj žetvi lavande na Putinama
Zadrugarke požele lavandu na 1,4 hektara površina

Na gradskoj površini od 1,4 hektara na predjelu Putina u Lepoglavi, rijetki posjetitelji prošloga su tjedna, počevši od 29. srpnja, mogli uživati u atraktivnom prizoru, neuobičajenom za kontinentalni dio zemlje. Članice ženske Poljoprivredne zadruge Neven, uz pomoć rodbine i supruga-branitelja, srpovima su zaronile u ljubičasto polje i počele s berbom lavande, prvom otkako su prije dvije godine formirale početni nasad s 4000 grmića. Premda se prva prava berba očekuje sljedeće godine, kad se grmovi još više razrastu, zadrugarke željno očekuju rezultate i ove, prve žetve, koja je potrajala nekoliko dana.

- Lavanda se bere kada 90 posto cvjetova ocvate, a to znači da je sada baš pravo doba za žetvu. Sve količine otkupit će nam zagrebačka tvrtka Aris, koja nam je i darovala sadnice. Malo smo razočarane, jer nam je u odnosu na prošlu godinu Aris promijenio uvjete otkupa – rekla je zadrugarka Darinka Kuča.

Lani im je, naime, otkupljivač cijenu formirao po litri destilata proizvedena iz isporučene lavande, dok će im ove godine otkup obračunati po kilogramu isporučene biljke.

- Ne pokaže li se to isplativim, razmišljamo o tome da same naručimo destiliranje, a za plasman lavandina ulja nema problema, to više što je se u Hrvatskoj toliko ne može proizvesti, koliko se može otkupiti – tvrdi Darinka. Za lavandom postoji velika potražnja, ponajprije za potrebe kozmetičke industrije, gdje se koristi za aromaterapiju, soli za kupanje, masažu, kreme, a u posljednje vrijeme za njom su „poludjeli“ i na Dalekom istoku, gdje su jastuci s mirisom lavande pravi hit.

I dok su zadrugarke žele lavandu, u pomoć su im stigli i članovi njihovih obitelji. Otac i sin Budimir i Hrvoje Flegar kosili su travu i korov, te time ženama olakšavali posao oko berbe. Radnicama pak su posao otežavali žega i insekti, danju obadi, a predvečer komarci. No, sve to nije ništa u usporedbi sa zadovoljstvom prvim urodom na parceli, koja je nekad bila divlje smetlište, prepuno trnja i raslinja.

Zadrugarke su zahvalne Gradu Lepoglavi, posebice gradonačelniku Marijanu Škvariću, za kojeg kažu da je doista pokazao veliko razumijevanje za ovaj projekt. Grad je pokrio troškove osnivanje PZ-a, besplatno mu dao na raspolaganje 1,8 hektara pokusnoga polja i sugerirao da se javi na natječaj za poticanje proizvodnje netradicionalnih kultura. Zahvaljujući tome, zadrugarke su u svibnju ove godine proizvodnju proširile, zasadivši na susjednoj parceli zasadile još 2500 grmića lavande.

Nit' orao, nit' kopao, ali bere!?

Oko lavande, kažu zadrugarke, među kojima je i Dragica Husnjak, posla je dosta. Nasad su ove godine okopale šest puta, a zbog vlažnog vremena, koje je pogodovalo nicanju korova, kosilicom su čistile nasad jednom mjesečno. Najveću štetu pričinili su im neodgovorni mještani, koji su im pokrali i počupali gotovo pola novog nasada, pa su dva puta morale dosađivati biljke.

- Zatekla sam jednog mještanina kako nam krade mladu lavandu. Pitala sam ga je li sadio, okopavao i kosio, pa da je može brati. Mislim da mu nakon mog prijekora čak nije bilo ni neugodno - ispričala je zadrugarka Nataša Flegar. Poput ostalih kolegica, i ona je na vlastitoj parceli zasadila još 800 grmića lavande i nada se dobroj zaradi u punome rodu. Žene su se prihvatile proizvodnje ljekovita bilja nadajući se da tako osigurati egzistenciju nakon što su u svojim tvrtkama ostale bez posla. Iako je isprva bilo i najava drugih nezaposlenih žena o uključivanju u žensku Poljoprivrednu zadrugu, interes im se izjalovio, kad su shvatile da članstvo u zadruzi iziskuje naporan fizički rad.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.