četvrtak, 6.8.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
13.8.2008. 0:54:47
Depopulacija u ivanečkome kraju – na početku nove šk. godine u prve će razrede krenuti 10 posto prvašića manje nego lani
U Gornjoj Voći četiri, u Kuljevčici tek pet đaka-prvaka

Kad 1. rujna zvono oglasi početak nastave u novoj školskoj godini, samo jedan pogled u razrede prvašića bit će dovoljan da se shvati u kolikoj je mjeri bijela kuga poharala cijeli ivanečki kraj. Potvrđuje to i informacija po kojoj će u rujnu u prve razrede osnovnih škola u Ivancu, Lepoglavi, Bednji, Klenovniku, Višnjici, Voći i Maruševcu sjesti 311 đaka, što je gotovo deset posto manje nego lani!

Najgora situacija u pogledu broja učenika je u Područnoj školi Kuljevčica, koja radi u sklopu matične škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu. Ta će škola ove godine prvi put ostati bez prvašića. Razlog tome je što je u prvi razred upisano samo pet učenika, pa je stoga između škole, roditelja i Ministarstva znanosti i obrazovanja već dogovoreno da se u Kuljevčici nastava u novoj školskoj godini uopće neće izvoditi, već će je djeca pohađati u matičnoj školi u Ivancu. Situacija nije puno bolja ni u njenoj Područnoj školi u Prigorcu, gdje je za prve razrede doraslo samo osam učenika. Nastava za njih izvodit će se u kombiniranom odjelu, zajedno s učenicima četvrtih razreda. U školi u Salinovcu, koja također djeluje pod „kapom“ ivanečke, u prve će razrede sjesti 15 đaka u jednom odjelu, dok će se od 84 prvašića u Ivancu formirati četiri razreda.

Zanimljivo je i na voćanskom području, gdje su u Područnu školi A. G. Matoša u Gornjoj Voći upisana samo četiri učenika! Ipak, nastava za njih neće se održavati u kombiniranom odjelu, niti će ona putovati u matičnu školu u Donjoj Voći.

- Budući da je naša općina uvrštena u područja od posebne državne skrbi, a škola ima status ustanove u kojoj se nastava izvodi pod otežanim uvjetima, Varaždinska županija poslala je resornom ministarstvu preporuku za formiranje samostalnog odjela prvašića u Gornjoj Voći. Vjerujemo da će ono tu sugestiju i prihvatiti, a to će s olakšanjem dočekati i roditelji – izjavila je prof. Rahela Blažević, ravnateljica matične OŠ Donja Voća.

Pad broja prvašića bilježi i Osnovna škola Ante Starčevića u Lepoglavi, u koju će u dva prva razreda krenuti 44 učenika, što je desetak posto manje nego lani. Ravnatelj prof. Ratko Tomić kaže da će u novoj šk. godini lepoglavska škola imati ukupno 390 učenika, a to je premalo za jednu gradsku školu.

Čini se da razloga za zadovoljstvo trendovima porasta broja učenika ima jedino Stjepan Kapustić, ravnatelj OŠ Izidora Poljaka u Višnjici i njene područne škole u Cvetlinu.

- U Višnjici ćemo jesenas imati 24 prvašića, pet više nego lani, dok će ih u Cvetlinu također biti nešto više. Budući da se nalazimo na pograničnom području, koje je velikim dijelom zahvaćeno depopulacijskim trendovima, povećanje broja učenika nije mala stvar – poručio je Kapustić.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.