četvrtak, 24.6.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Razno
 
23.8.2008. 23:30:54
Svjetska premijera novog filma Bore Leeja u Varaždinu

Trash Film Festival br.3 (Varaždin, MMC Kult, 11.09.-13.09.2008.) ostaje dosljedan svojoj misiji: zabavni filmovi, zabavna glazba, zabavna predavanja.

Iako je ovo jedini festival na kojem organizatori polovicu budžeta troše na popratni cirkus, okosnicu festivala čine, naravno, filmovi. A ove ćemo godine imati prilke vidjeti zaista recentnu no-budget produkciju. Nakon što se potrošilo sve ono što je godinama stajalo u ladicama, ove godine nam stiže 39 potpuno novih radova, od kojih je u konkurenciju ušlo njih 28.

Ambiciozni i talentirani Ivica Pustički napravio je začuđujuće dobar akcijski film "Dragonrage" fenomenalne brze montaže, u kojem koristi CGI tehniku što je endemska rijetkost u hrvatskom filmu. Ovo je možda jedini hrvatski film u kojem možemo vidjeti eksplozije automobila. U konkurenciji za Zlatnu motorku sudjeluje i srpski supertalent Miroslav Lakobrija sa čak 4 filma. Lakobrija se, inače, specijalizirao za maske, pa njegove usluge koriste i neki inozemni redatelji kao npr. za film "Zona zombija".

Od bivših dobitnika Zlatnih motorki na festivalu ćemo vidjeti radove Kristijana Kaurića i braće Pejić. Spektakularni postapokaliptični film braće Pejić "Civilizacija propasti" sigurno će izazvati velik interes gostiju.

Ipak najveći publicitet vjerojatno će dobiti hrvatski kralj trasha Bore Lee. Organizatori festivala jako su ponosni- novi film Bore Leeja "Maskirani pljačkaš" svoju svjetsku premijeru doživjet će upravo u Varaždinu na ovogodišnjem izdanju Trasha! A da stvar bude bolja redatelj filma je glavom i bradom Bore Lee!

Posebno veseli činjenica da je TFF potaknuo mlade na snimanje filmova. Mnogi mladi kreativci željni dokazivanja rade filmove ciljano za TFF. Jedan od njih je varaždinac Galevski. On je u tandemu s Markom Zorkom snimio pravi trash dragulj prepun pucačine i krvi.

U programu dominiraju horori, iako se za neke filmove teško može reći kojem žanru pripadaju. Takav je film Vedrane Šoltić u kojem se istodobno pojavljuju stravični šumski vračevi i "gay ninđe".

Kanadsko-ukrajinski redatelj Yakon Levi prošle je godine šokirao filmovima o najružnijoj prostitutki na svijetu, a ove godine ćemo vidjeti ljubavnu horor dramu između dviju ukrajinki i njihovog ogledala. Posebno je
upečatljiva scena vođenja ljubavi s ogledalom (i šlagom!). Levi je tako opet pokazao da ga ne zanimaju samo trash efekti nego i trash situacije. Osim filmova koji se bore legendarnu Zlatnu motorku, ove godine bit će zanimljivo i u off-programu. Gosti će imati prilike vidjeti neke jednominutne filmove iz selekcije Skopskog festivala, kao i radove studenata veleučilišta koji su bili uvjet da studenti dobiju potpis u indeks na kolegiju "Uvod u digitalni video".

Poslastica off-programa bit će jedan od kultnih filmova 80-tih. Što se tiče večernih koncerata, ljubitelji britanske novovalne glazbe osamdesetih mogu biti zadovoljni. Na otvorenju ovogodišnjeg TFF-a nastupit će hrvatski Wham, nekad superpopularni "Neki to vole vruće". Iako već godinama ne nastupaju, organizatori su ih uspjeli nagovoriti, a to je uz Dylanov dolazak sigurno najradosnija glazbena vijest 2008. Vremešni dvojac Jimmy i Šomi sigurno će izmamiti osmijehe i pokoju sentimentalnu suzu kad zapjevaju stare hitove "Jeans generacija" i "Kakva noć".
Osim NTVV na festivalu će nastupiti perspektivni varaždinci "Feedback" koji između ostalog praše i Billy Idola. Uz njih nastupit će novi hard rock band znakovitog naziva "Zmije" koji ostavlja tračak zle slutnje da bi od njih mogli čuti i pokoji hit grupe White Snake.

Treća veoma važna stavka festivala su predavanja. Nekonvencionalnost predavača već je postala tradicionalna, a ove godine nam s prve fronte znanosti dolaze ponajbolji, ali i najotkvačeniji hrvatski fizičari Vinković i Šiber.

Ekscentričan i uvijek ležeran dr.sc.Dejan Vinković (doktorat u Lexingtonu, post-doc u Princetonu) ove godine će održati predavanje "Utjecaj gravitacije na izgled i seksualno ponašanje paukova" u kojem će nas izvjestiti o rezultatima svog vrlo uspješnog interdisciplinarnog istraživanja na polju astrobiologije. Šašavi rad zapravo je jedan od njegovih najcitiranijih u karijeri.

Najbolji fizičar u Vinkovićevoj generaciji dr.sc. Antonio Šiber održat će predavanje "Stereo vid i 3D tehnologija" u kojem će objasniti kako mozak percipira 3D stvarnost i kako se stvaraju 3D filmovi pomoću crvenih i plavih filtera. Šiber je inače autor udžbenika, leksikona i 33 cc članaka. A snimio je i dva popularno znanstvena filma na temu nano-fizike i nano-tehnologije.

Za kraj treba istaknuti snažan festivalski žiri koji je plod višemjesečnog lobiranja filmskog selektora Martina Keretića. Predsjednik žirija je istaknuti redatelj Kristijan Milić, prošlogodišnji pulski laureat, a protutežu mu čine trash kreativci Dubravko Mataković i Mario Kovač. O najpoznatijem hrvatskom strip crtaču Matakoviću ne treba previše trošiti riječi (Prot Pictures, Overkloking itd), a Mario Kovač je zadužio hrvatsku povijest filmovima "U kandžama velegrada" i "Borilica". Pozivaju se novinari da se akreditiraju na vrijeme, i da uzmu u obzir činjenicu da Trash Film Festival nije hrvatska inačica Zlatne maline i da cilj festivala nije izrugivanje izvođačima, nego upravo suprotno- ponuditi mladim autorima poticaj za daljnji rad. A sve to za nula kuna koliko je iznosila donacija ministarstva kulture.

Posebno zanimljivo bit će finalnu večer na dodjeli Zlatnih motorki gdje će gosti vidjeti neke fragmente iz novog filma udruge Trash koji će premijerno biti prikazan krajem godine. Nakon dodjele motorki treće izdanje Trash Film Festivala zapečatit će zemunska grupa "Guns'n'Roses real tribute".

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.