četvrtak, 13.8.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
29.8.2008. 0:29:59
Turistička zajednica Sjeverno zagorje i turistička društva Ivanca, Lepoglave i Bednje-Trakošćana na Špancirfestu održali središnji promidžbeni program
Suveniri kao prilog razvoju obrtničke djelatnosti

Turistička društva Ivanca, Lepoglave i Bednje-Trakošćana, koja ove godine na Špancirfestu prvi put nastupaju pod „kapom“ Turističke zajednice Sjeverno zagorje, u ponedjeljak su, 25. kolovoza, kod kućice na Trgu tradicijskih obrta održala središnji promidžbeni program. Počeo je u ranim večernjim satima, oko 19.30, domaćom glazbom u izvođenju tamburaškog sastava Lirika, koji djeluje pri Udruzi građana Margareta iz Margečana, te plesom članica Društva prijatelja glazbe narodnih običaja Maska.

Budući da su žene dijelile i domaće specijalitete – friške orehnjače, klipiće, hajdine zljevke, štrukle sa sirom, a našlo se i domaćega kruha s kosanom masti – raspjevane Ivančane i Margečance odmah su okružili brojni posjetitelji te pocupkivanjem u ritmu drmeša i polki, fotoaparatom zabilježili dio festivalskog štimunga. S interesom su razgledali i izradu košara od šibe, što su je demonstrirali predstavnici Margarete. Pozornost posjetitelja plijenile su i odore članova Ivanečke rudarske čete, koji su se postrojili oko izložbene kućice. Središnjoj promidžbi odazvali su se i saborski zastupnik Mario Habek, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić i predsjednik Gradskoga vijeća Ivanca Čedomir Bračko. Njih je kod kućice pozdravila direktorica Turističkog ureda Ivanec Ljubica Šumečki, a potom je predsjednik Turističkog društva Boris Jagetić Daraboš govorio o naporima TD-a u stvaranju, razvijanju i promicanju izvornih ivanečkih suvenira. Uz lampu-karabitaricu (2006.) i viteza-ivanovca (2007.), on je pritom posebno potencirao najnoviji suvenir, a to je templarski pečat, koji je ove godine proglašen najoriginalnijim suvenirom Varaždinske županije.

- Budući da su svi ovi suveniri proizvedeni od jerovečke i bedenske gline, naš prvenstveni cilj jest oživljavanje lončarstva, jednog od starih obrta ivanečkoga kraja. Svjedoci smo njegova izumiranja, pa je proizvodnja suvenira od gline jedan od načina u kome vidimo mogućnosti obnove lončarske tradicije. To bi ujedno bio naš prilog dugoj obrtničkoj tradiciji u Ivancu, o čemu svjedoči i podatak da ćemo ove godine obilježiti 100. obljetnicu organizirane obrtničke djelatnosti – naglasio je Jagetić Daraboš.

Nazočnima se kratko obratio i lepoglavski gradonačelnik Škvarić. Ocjenjujući da i lepoglavska čipka i ivanečki suveniri upotpunjuju ponudu ovoga kraja, on je svima uputio poziv na Međunarodni festival čipke od 18. do 21. rujna u Lepoglavi. Svi gosti potom su razgledali bogatu promidžbenu ponudu turističke kućice: uz brojne brošure svih triju TD-a, u njoj posebnu pozornost plijene izložene čipke, ivanečki suveniri, stare lampe, svijećnjaci, ručni radovi. Ponuda kućice posjetiteljima će na raspolaganju biti tijekom cijelog trajanja festivala, do 30. kolovoza. Kod kućice svoje umijeće predstavljaju i lepoglavske čipkarice, učeničke zadruge iz Ivanca i Višnjice, dok Udruga Lepoglavski ahat posjetiteljima nudi primjerke nakita od lepoglavskog poludragulja. Nastupit će i Društvo prijatelja narodnih običaja Lompuš iz Radovana.

Lj.R.
Foto: T.P.
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.