utorak, 4.8.2020.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
4.10.2008. 9:15:20
Tragom Ivkomove obavijesti o prikupljanju krupnog otpada
Ivkom (ne)će i dalje skupljati krupni otpad

Obavijest ivanečkog komunalca Ivkoma da kod svoje sljedeće akcije skupljanja krupnog otpada od građana više neće preuzimati otpadne gume, stara vozila, elektronički, električni i građevinski otpad te otpadna ulja izazvala je zbunjenost među građanima, ali i ljutnju ivanečkih gradskih vlasti. Doznali smo da je ubrzo nakon što su građani takvu obavijest Ivkoma primili na kućne adrese, u Gradskoj vijećnici održan buran sastanak s predstavnicima Ivkoma, pri čemu je gradsko vodstvo ocijenilo da je, unatoč tome što je utemeljen na novim zakonskim propisima, takav potez njihova komunalca nepravedan prema građanima. Gradonačelnik Milorad Batinić u vezi s time tek je kratko izjavio da bi izuzimanje skupljanja pojedinih vrsta otpada sigurno izazvalo stvaranje novih divljih deponija.

- Cijeli ovaj problem proizašao je iz loših zakonskih rješenja i pravilnika o gospodarenju otpadom, koji nisu životni i ne odgovaraju stvarnim potrebama na terenu. Pokušat ćemo ga riješiti i to tako da putem Ivkoma građane ipak oslobodimo većine krupnog otpada – poručio je poručio Batinić.

S druge strane, direktor Ivkoma Srečko Kramarić tvrdi da je tvrtka postupila po zakonu. Građani, kaže, trebaju znati da je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odredilo koncesionare za prikupljanje pojedinih vrsta otpada na području Varaždinske županije, pa iz toga proizlazi da Ivkom više ne smije odvoziti ništa od krupnog otpada, osim metalnih predmeta iz kućanstva, drva i plastike. O tome da Ivkom nije postupio samovoljno dokazuje i činjenicom da je varaždinski Varkom svojim korisnicima uputio obavijest gotovo identična sadržaja.

- Ministarstvo je koncesiju za skupljanje otpadnih guma dalo varaždinskom Univerzalu, a za preradu Gumiimpexu. Otpadna maziva ulja smije zbrinjavati samo Patting, a jestiva ulja Univerzal. Stara vozila može odvoziti varaždinski C.I.O.S., dok elektronički otpad i opremu smije zbrinuti Duma elektronika iz Varaždina. Za građevinski otpad određeno je da se mora odvojeno skupljati i reciklirati, a zakonodavac je uputio građane da se za zbrinjavanje otpada koji nastaje rušenjem ili adaptacijom građevinskog objekta trebaju obratiti Gradu, koji za to mora odrediti posebnu lokaciju – kazao je Kramarić.

- Koncesionari nisu oduševljeni time što Ivkom i dalje skuplja sav krupni otpad. Pokazuje to i nesuglasica, gotovo sukob, koji smo imali s koncesionarom elektroničkog otpada, koji nas je optužio da mu se miješamo u posao. Nakon svega, a radi potreba građana i mira u „kući“, ne preostaje nam ništa drugo nego da s koncesionarima sklopimo ugovore temeljem kojih ćemo za njihove potrebe po terenu skupljati određene vrste otpada – poručio je Kramarić.

Kako bi ispunio zakonsku odredbu, za zbrinjavanje građevinskog otpada Ivkom je u suradnji s Gradom Ivancem odredio česticu površine 7000 četvornih metara, koja se nalazi pokraj Ivkomova poslovnog kruga. Na tom odlagalištu u planu je postavljanje unajmljene drobilice, koja će povremeno drobiti cigle, crjepove, pločice i drugi otpad, a taj materijal koristit će se za nasipavanje nerazvrstanih cesta.

Na decidirano pitanje o tome koju vrstu krupnog otpada od građana neće preuzeti u sljedećoj akciji odvoženja u studenom, rečeno nam je da Ivkom neće odvoziti stara vozila, ulja te salonitne ploče i cijevi, te drugi sličan materijal u kojem ima azbesta. Ako kućanstva imaju takav otpad, mogu nazvati izravno koncesionara, a svi njihovi kontakt-brojevi navedeni su u letku što ga je Ivkom poslao svim građanima.

Nadalje, Gradsko poglavarstvo Ivanca je u petak, 26. rujna, na donošenje Gradskom vijeću poslalo Plan gospodarenja otpadom, kojim je, u cilju sortiranja otpada, među ostalim predviđeno i uređivanje reciklažnog dvorišta, pretovarne stanice, sortirnice i kompostane.

Inače, na smetlište u Jerovec na godinu se s područja Ivanca odloži 2.500 tona komunalnog otpada. Zbrinjavanjem smeća obuhvaćeno je 85 posto stanovnika. Ivkom je za smeće postavio 3.080 kanti po 120 litara i 81 kontejner po 7 „kubika“.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.