ponedjeljak, 8.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
8.10.2008. 8:51:53
Po teškom terenu probijena cesta do rijetkih kućanstava na brdu Šestanj na Ravnoj gori
Za teško bolesnog Zlatka cesta život znači

Kakva li je samo halabuka nastala u dvorištu bračnog para Julijane i Šimuna Šestanja, koji žive visoko na brdu Šestanj na obronku Ravne gore, kada smo se iznimno strmom cestom terencem probili do njihove kuće! O tome koliko su u tom dalekom kraju posjetitelji rijetki, zorno govori činjenica da je u dvorištu nastala neviđena panika. Razlajali se psi, razgalamili purani, raskokodakale se kokoši, a uzbuđeni domaćini odmah su nakanili posjetitelje, među kojima su bili lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić i direktor tvrtke LOMI Milan Lončarek, ponuditi barem rakijicom, ili čim god požele. Takva njihova reakcija i ne čudi ako se zna da su time simbolično željeli zahvaliti za put do njihova doma što je prvi put u 30 godina proširen, tako da odsad njime mogu kretati i motorna vozila.

Probijeno je 1800 metara puta po vrlo teškom, kamenitom terenu, gdje su pojedini usponi veći od 20 stupnjeva. Rijetka kućanstva koja žive u usamljenim kućercima na tom području dosad su se do glavne ceste prema Višnjici mogla spustiti samo pješice ili malim traktorom. Probijanje ceste je svotom od 80.000 kuna financirao Grad Lepoglava, radove je obavila višnjička tvrtka LOMI.

Hvali baka Julijana Šestanj svoga unuka Zlatka koji je, kaže, svako malo obilazi i traktorom vozi do liječnika ili u kupovinu. Nije mu bilo teško voziti je na čak 18 liječničkih terapija, što se, dakako, pretvorilo u 36 vožnji traktorom nizbrdo i uzbrdo!

- Teško se živi u ovim brdima. Posijao sam 900 hvati kukuruza, a divlje svinje pojele su sve, do zadnjeg klipa. Odštetu ću tražiti od lovačkog društva – kazao je Željko Šestanj, pokazujući posve uništeno i povaljano kukuruzište, koje nakon najezde veprova izgleda kao da je preko njega prešao bager. Zdravko Hrženjak, predsjednik LD-a, istaknuo je da će lovci svim mještanima kojima su divlje svinje uništile urod, isplatiti odštetu u kukuruzu, u omjeru 1:1.

A put na Šestanj doslovce bi mogao značiti spas za mještanina Zlatka Jakopičeka, koji boluje od teškog oblika karcinoma, a zajedno s bratom Stjepanom živi u bijednom kućerku visoko na brdu. Zbog posljedica bolesti, Zlatko ne može govoriti. Hrani se kroz sondu, specijalnom tekućom hranom, a znakovima nam je uspio objasniti da živi neopisivo teško. U kući nema struje, a po vodu sam pješači do izvora udaljena gotova pola kilometra. Živi od nešto mirovine što ju je zaradio u Sloveniji, dok mu brat nema primanja, već si egzistenciju osigurava radeći u šumi, na sječi drva.

Iako je cesta strma i kamenita, izvođači radova smatraju da bi u slučaju potrebe vozilo hitne pomoći ipak moglo do kuće Jakopičekovih. Škvarić je kazao da je Grad dosad više puta Zlatku pomogao na razne načine, među ostalim, i gorivom za agregat za struju. To će činiti i dalje, a uskoro će, u ime Jakopičekovih, Elektri podnijeti zamolbi za priključenje kuće na struju, čime bi se braći barem djelomično olakšali teški uvjeti života.(ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.