ponedjeljak, 8.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
16.10.2008. 13:53:25
Pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora u Trakošćanu je održana 3. škola mladih filatelista Hrvatske
Trakošćan kao europski filatelistički centar djece i mladih

- Unatoč tome što danas postoje suvremeni oblici komuniciranja, kao što su mailovi ili SMS-poruke, i dalje je poseban osjećaj primiti pismo s markom. Jer takvo pismo je ljepše i drukčije, ono se upućuje nekome koga voliš i poštuješ. Marke su oduvijek bile pune znanja i simbola, one su nosile poruke iz povijesti i iz prirode, a tako je i danas. Sama činjenica da je glavna tema ovogodišnje škole bila Hrvatska-moja domovina, govori i o tome da se markama potiče i tako često zanemareno domoljublje kod djece.

To je, otvarajući u dvorcu Trakošćan završnu izložbu sudionika 3. škole mladih filatelista Hrvatske, u subotu, 11. listopada, naglasio potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske Ivan Jarnjak. Naglasivši da je Sabor preuzeo pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom zato, jer se tijekom prošle dvije godine pokazala kao sjajan vid edukacije djece, ali i kao način njihova micanja s ulice i borbe protiv alkoholizma i ovisnosti, Jarnjak je poručio da će Sabor vrlo rado podržati i nastojanja da Trakošćan preraste u europski filatelistički centar za djecu i mlade.

Završna svečanost, na kojoj se okupilo više od 200 djece, mladih i njihovih voditelja iz Zagrebačke, Karlovačke, Krapinske, Međimurske, Bjelovarske i cijele Varaždinske županije te iz Slovenije (Maribor), kojima se pridružilo i veliko mnoštvo gostiju i uzvanika, održana je u poslijepodnevnim satima na vanjskoj galeriji trakošćanskog dvorca. Brojne sudionike, među kojima je bio i saborski zastupnik Zlatko Koračević, tu je pozdravio i ravnatelj Dvora Trakošćan dipl. ing. Adam Pintarić.

Nakon kulturnog programa koji su izveli prof. Sanja Čanžar (mezzosopran) i prof. Želimir Dubovečak (klarinet), svi nazočni uputili su se u razgledavanje filatelističkih izložaka na temu Put maraka i Hrvatska-moja domovina, postavljenih u brojnim sobama i dvoranama dvorca Trakošćan. O tome koliko je širok spektar dječjih filatelističkih interesa govori i podatak da su na desetinama panoa sudionici izložili, uredili i opisali na stotine poštanskih maraka na temu suvremenog slikarstva i umjetnosti, pejsažnog slikarstva, povijesnih hrvatskih ličnosti, gradova istočne Hrvatske i onih u ratu pogođenih, o hrvatskim legendama, o Hrvatskoj na putu prema Europi, o sportu, o cvijeću i mnoštvu drugih tema.

No, kako je zapravo izgledao cjelodnevni program u Trakošćanu? Sudionici su se sa svojim voditeljima u „biseru Hrvatskoga zagorja“ okupili već u ranijim jutarnjim satima. Zbog opsežnog programa svečanost otvaranja bila je upriličena već oko 8.30 sati u Galeriji podno dvorca. Tu su sve nazočne pjesmom pozdravile prof. Sanja Čanžar i prof. Kristina Križanić na glasoviru, a prvi su im dobrodošlicu poželjeli predsjednik OO-a Mirko Bistrović i idejna začetnica Škole filatelije i aktualna predsjednica Kluba mladih filatelista Trakošćan dr. Marija Kolačko. Sudionicima se obratili obratio i predstavnik HP-a Andrej Sardelić i predsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza Ivan Librić. Školu mladih filatelista svečano je otvorio mr. Miroslav Huđek, županijski pročelnik za prosvjetu i kulturu.

Djeca su, ovisno o iskustvu i uzrastu, potom rad nastavila na predavanjima i u specijaliziranim radionicama. Otvorena je i posebna izložba Hrvatska i Olimpijske igre, čiji je autor 14-godišnji Luka Murić iz Bednje.

Za sudionike je organiziran i bogat popratni program. Djeca su se susrela sa srebrnim hrvatskim olimpijcem Filipom Udeom, koji im je pričao o svom dugogodišnjem radu i naporu što ga je konačno okrunio osvajanjem srebrne medalje na OI u Pekingu. Članovi Karate kluba Lepoglava i Tea Mošmondor iz Lepoglave, članica KK Samobor, demonstrirali su im tehnike karatea. Najveće iznenađenje za djecu priređeno je navečer, kada se u Galeriji rezala golema oproštajna torta. Oproštajna zabava doživjela je vrhunac nastupom imitatora Borisa Kosmača iz Farme. (ljr)
 
Foto: B. Težak
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.