nedjelja, 7.3.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
13.1.2005. 8:23:03
Međugradska izložba malih životinja u Ivancu

U subotu i nedjelju 8. i 9. siječnja, u staroj školi kod Caritasova doma u Ivancu vladala je nezapamćena gužva: u ta dva dana 20. međugradsku izložbu malih životinja što ju je u suradnji s Gradskom turističkom zajednicom organiziralo ivanečko Društvo uzgajatelja malih životinja “Fauna”, razgledalo je više od 1600 malih i odraslih posjetitelja.

Izložbu razgledalo više od 1600 posjetitelja

 
Njihovu pozornost zaokupilo je blizu 450 živih eksponata među kojima je bilo preko 200 golubova, 80-tak vrsta raznih kunića, te oko 150 peradi i egzotičnih ptica što su ih prikazali uzgajivači iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije.

Šteta je što je izložba ove godine bila uskraćena za naslov međudržavne, jer su zbog novih propisa oko prelaska granice izostali izlagači iz Slovenije. Međutim, ako već preko granice nisu mogli njihovi izlošci, u Ivanec su ipak došli slovenski izlagači i sa svojim obiteljima razgledali izložbu.

Živo je bilo i u dvorištu objekta, gdje su naveliko trgovalo: uzgajivači su prodavali kuniće, perad i ptice, a sve to izazivalo je veselje djece koja rijetko imaju na jednom mjestu prilike vidjeti tako mnogo pernatih i dlakavih ljubimaca. Mnogo ih se okupilo oko raspjevanih egzota, a neka od njih u njedrima su doma ponijela pospane hrčke i drhtave zamorčiće.

Sudačka komisija imala je pune ruke posla, jer među najljepšim primjercima uzgojenih životinja koje su vlasnici s velikom ljubavlju i pozornošću odnjegovali, valjalo je načiniti najbolji izbor. Za to se pobrinulo povjerenstvo u čijem su sastavu bili međunarodni i savezni suci Vladimir Jagić, Željko Katović i Julije Toplak (za golubove), Miroslav Pavleković (za perad) i Mile Rakovčan, Stanko Kovačević i Zvonko Kalabeg (za kuniće).

- Uzgajati kuniće naučio me tata, a na natjecanju komisija ocjenjuje kakvo zec ima krzno, glavu i uši, koliko je težak i jesu li mu nokti dobro obrezani – “stručno” nam je na odjelu kunića objašnjavao 5,5-godišnji Teo Novosel iz Kučana Gornjeg, najmlađi i najponosniji natjecatelj izložbe malih životinja u Ivancu. S razlogom, jer komisija je njegovu velikom bjeloopaljenu kuniću dodijelila šampionsku titulu!

Radostan je bio i Branko Lončar: među golemim belgijskim orijašima, novozelandskim, tirinškim i bečkim kunićima te simpatičnim ovnolikim kunićima obješenih ušiju i velikih vlažnih očiju, njegov je kunić u kategoriji njemačkih šaraca proglašen misterom!

Na odjelu peradi raskukurikali se pijetlovi golemih orpingtona i brahmi, a u nadglasavanju nisu zaostajali ni mužjaci grahorastih amroka, posavskih kukmastih i drezdenskih kokoši, kao ni kočoperni đureki.
- Ovo je misica Hrvatske – pohvalio se poznati ivanečki uzgajivač Ivan Bakarić pokazujući koku brahmu, bijelu i okruglu poput grude snijega.

Pokraj peradi razgugutalo se više od 200 golubova: prednjačili su pomeranski i dugonogi engleski gušani, francuske mondene te američki kingovi, dok su dalmatinske zimovke, južnonjemački golubovi, budimpeštanski visokoletači, staroholandski kapucineri, pismonoše i štraseri stoički podnosili interes posjetitelja.

Uz divlje patke trkačice te dijamantne i zlatne fazane, djeci su najveća radost bile razne papigice (pjevajuće papigice, nimfe, tigrice) te kanarinci, kineske prepelice, australske zebice i dijamantni golubići.

Svojevrsna atrakcija izložbe bio je i etnokutak kojeg su uredili Stjepan Bajsić iz Kuzminca i tajnik “Faune” Branko Lončar.

Pokrovitelji izložbe bili su Varaždinska županija (njen Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i lovno gospdoarstvo) i Gradsko poglavarstvo Ivanca. Šteta što se na svečanost otvaranja nisu odazvali njihovi predstavnici, jer domaćini su im namijenili zanimljive poklone!

Dobrom raspoloženju pridonijeli su i “Brajdaši” i “Faringaši” koji su domaćom glazbom zabavljali izlagače i posjetitelje.

Za dobru provedbu izložbe zaslužan je Organizacijski odbor na čelu s predsjednikom Adolfom Basarićem. Među brojnim sponzorima ističemo dijamantne: bili su to ivanečka “Ambalaža” i “Drvodjelac”, PGM iz Poznanovca, osječki Tekstil LIO i ZOO Centar iz Varaždina.

Ljiljana Risek

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.